Razotkriveno

Krešimir Pavelić plaši “enormnim ugrozama” zvanim chemtrails i 5G mreža

Enormne ugroze čovječanstva o kojima mediji šute su tragovi na nebu (chemtrails) i 5G, kaže Krešimir Pavelić. To nije utemeljeno.
Izvor: Privatna arhiva K. Pavelića

Nekadašnji “dekan Medicinskog fakulteta u Puli”, koji do dana današnjeg na tom “Medicinskom fakultetu” nije održao ni jedno predavanje za buduće liječnike, Krešimir Pavelić, nedavno je dobio prvostupanjsku presudu protiv portala 24sata.hr zbog povrede časti i ugleda. Portal ovog dnevnika nabrojao je “što je sve doktor Pavelić izmislio i netočno prikazao u izlaganju o koroni i cjepivima”, uglavnom se služeći Faktografovim analizama njegovih izjava u javnom prostoru te razgovora kojima smo nastojali utvrditi čime su pogonjena njegova upozorenja. Sud smatra da je 24sata Paveliću dužan platiti 30 tisuća kuna odštete zbog načina na koji je predstavljen u opremi teksta.

Tim povodom je Krešimir Pavelić zamoljen za razgovor za emisiju “Bujica” Z1 televizije, pa je, među ostalim, najavio da će se baviti žrtvama mRNA cjepiva te izjavio sljedeće:

Važno je da ljudi shvate dubinu problema, a to nisu samo problemi pandemije i bioterorističkih laboratorija. Tu su i druge enormne ugroze čovječanstva o kojima mediji šute, na žalost. To su tragovi na nebu ili chemtrails, to su 5G. O tome će se sigurno više govoriti u bliskoj budućnosti.

Zamolili smo profesora Pavelića da nam ukaže na poželjan medijski kut gledanja na ove tri ugroze, odnosno da nam navede koje ključne stvari medijima promiču ili su namjerno izostavljene po pitanju mreže 5G, chemtrailsa i terorističkih biolaboratorija. Međutim, ni nakon tjedan dana čekanja nije nam odgovorio na upit. Budući da nije jasno na koje bioterorističke laboratorije misli, u ovom ćemo se tekstu pozabaviti dostupnim znanjima o štetnosti 5G mreže i fenomenu poznatom po nazivu chemtrailso kojima je Faktograf pisao puno puta do sada.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

5G

O potencijalnom štetnom učinku neionizirajućeg zračenja 5G mreže raspravlja se već dulje vrijeme u znanosti, javno-zdravstvenim institucijama te specijaliziranim agencijama za zaštitu od ove vrste zračenja. To istovremeno ne znači da se pozivi na proučavanje učinka žele osujetiti, već naprotiv – svaka institucija za sebe poziva na daljnje proučavanje i monitoring dugoročnih efekata svakodnevne upotrebe 5G mreže.

Među tim institucijama je i Europski parlament, čije je savjetodavno tijelo naručilo studiju temeljem dostupne znanstvene literature procjene rizika za frekvencije od 700 MHz i 3,6 GHz koje već koriste mreže prethodnih generacija i za frekvencije više od 26 GHz na kojima radi 5G mreža. Studija je objavljena lani sa zaključkom da učinke 5G treba dodatno ispitati, a predstavila ju je autorica Fiorella Belpoggi iz instituta Ramazzini u Bologni.

Za niže frekvencije od 450 do 6000 MHz, studija uzima zaključke Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), koja smatra da je izloženost tim frekvencijama “moguće” kancerogena za ljude. Također, postoje “ograničeni dokazi” o neželjenim utjecajima tih frekvencija na plodnost muškaraca. Što se tiče viših frekvencija od 24 do 100 GHz, Belpoggi ističe da nisu provedena odgovarajuća ispitivanja te da stoga ne može donijeti zaključke o utjecaju.

“Informacijski jaz stvara prostor za poricatelje kao i za alarmiste, što dovodi do društvenih i političkih napetosti u mnogim EU zemljama (OECD, 2017). Stoga bi kampanje informiranja građana trebale biti prioritet”, navodi se u studiji. Među informacijama koje javnosti možda nisu dovoljno jasne je i ona da je glavni izvor zračenja uređaj, odnosno telefon, a ne bazna stanica.

ICNIRP

Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP) zasad ne vidi enormnu ugrozu. Drugim riječima, postoje brojne razlike između 5G i prethodnih bežičnih standarda. Osnovna je da koristi više frekvencije od prijašnjih generacija, primjerice u SAD-u se koristi 28 giga herca. No, u smislu sigurnosti i utjecaja na zdravlje – 5G ne odskače od svojih prethodnica.

Elektromagnetska polja (EMF) na višim frekvencijama stvaraju relativno površinsku izloženost, s manje energije koja prodire duboko u tijelo; ograničenja u smjernicama ICNIRP-a to uzimaju u obzir kako bi se osiguralo da izlaganje ne uzrokuje nikakvu štetu. Različite EMF frekvencije također se različito ponašaju u okolini i kao rezultat toga potrebne su dodatne antene za korištenje viših frekvencija. Ne očekuje se da će to znatno utjecati na scenarij izloženosti, a početne studije mjerenja sugeriraju da će izloženost od 5G antena biti približno slična onoj od 3G i 4G antena.

Kompetencije članova Komisije izlistane su ovdje.

Metastudija Australske agencije za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost

Metastudija objavljena lani u časopisu Nature navodi kako nije dokazano da će milimetarski valovi 5G mreže biti opasni za zdravlje. Obuhvaća 107 eksperimentalnih studija koje su istraživale različite biološke učinke uključujući genotoksičnost, staničnu proliferaciju, ekspresiju gena, staničnu signalizaciju, funkciju membrane i druge učinke.

Autori, mahom iz Australske agencije za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost, podsjećaju da se frekvencije iznad 6 GHz koriste dugi niz godina u različitim primjenama kao što su radar, mikrovalni prijenos, sigurnosni pregled zračnih luka i u medicini za terapeutske primjene.

Mehanizmi interakcije RF polja s ljudskim tijelom opširno su opisani, a zagrijavanje tkiva je glavni učinak za RF polja iznad 100 kHz. RF polja sve manje prodiru u tjelesno tkivo s povećanjem frekvencije, a za frekvencije iznad 6 GHz dubina prodiranja je relativno kratka i kao dominantni učinak ima površinsko zagrijavanje.

Chemtrails

Chemtrails, odnosno “kemijski” tragovi aviona na nebu, naziv su za teoriju da kondenzacijski tragovi aviona sadrže nešto osim vodene pare i ispušnih plinova. Ovisno o tome tko govori, njihova navodna namjena služi kontroli (uma) stanovništva, genocidu, sprječavanju klimatskih promjena ili svemu navedenom.

Možda najpoznatiji projekt manipuliranja klimom je SCoPEx, kojega vode znanstvenici s Harvarda. Lani je – i to ne prvi puta – u zadnji čas otkazano testiranje SCoPEx-a u Švedskoj, zbog same mogućnosti da se tu tehnologiju zbog eksperimenta nazove testiranom. Odgođeno je za ovu godinu, no ni na samom isteku godine ne izgleda kao da će biti proveden u djelo.

Kondenzacijski, a ne kemijski tragovi načinjeni su od čestica leda. Nastaju susretom toploga i vlažnoga zraka s hladnim. Moguće je čak po vremenskim uvjetima predvidjeti gdje će nebo koji dan biti više išarano crtama, a gdje manje. Isto tako, oni nastaju i na noćnom nebu, što nema smisla ako je cilj stvaranje “suncobrana”.

Postojanje chemtrailsa opovrgnuo je jedan od najpoznatijih pobunjenika protiv masovnog sustava nadzora digitalnih komunikacija koji je uspostavila najjača svjetska velesila – bivši suradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) i zaposlenik Središnje obavještajne agencije (CIA) te zviždač Edward Snowden, koga smo više puta citirali na tu temu.

“Imao sam pristup mrežama NSA-e, CIA-e, vojske, svih ovih grupa. Ništa o tome nisam uspio pronaći”, izjavio je Snowden. On je, podsjetimo, od svibnja 2013. godine u bijegu od američkih vlasti zbog svojih zviždačkih otkrića.

Ako postoje neki svježi, relevantni dokazi koji dokazuju da chemtrails ipak nije prazna ubleha, “vrsni znanstvenik” Pavelić ih nije prezentirao u Bujici.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.