Ocjena točnosti

U istraživanju Eurobarometra građani Hrvatske jesu za vojnu potporu Ukrajini, ali ono je rađeno prije debate

U istraživanju za RTL koje je rađeno kasnije protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj izrazilo se se 58 posto građana.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

„Ako odete na službenu stranicu Europske unije i pogledate Eurobarometar koji je objavljen prije dva dana, a rađen je između 12. listopada i 7. studenog, vidjet ćete da u Republici Hrvatskoj 75 posto građana podržava potporu Ukrajini, a na nivou EU to iznosi 74 posto, a da je potpora vojnoj potpori 73 posto“, kazao je HDZ-ov zastupnik Nikola Mažar u raspravi prije pokušaja saborskog izglasavanja odluke o obuci ukrajinskih vojnika.

Vladajućima je, u glasanju koje je uslijedilo, nedostajalo četiri glasa do dvotrećinske većine koja im je bila potrebna da bi se odluka o sudjelovanju u toj europskoj misiji izglasala bez pristanka predsjednika Zorana Milanovića.

Jesensko istraživanje Eurobarometra o kojem Mažar govori objavljeno je ovih dana i po njemu 74 posto građana EU odobrava potporu koju EU pruža Ukrajini od početka ruske invazije. Ti glasovi prevladavaju u svim državama članicama.

S pitanjem slažu li se građani s ukupnom potporom EU Ukrajini od početka invazije pozitivno je, baš kako je Mažar kazao, u Hrvatskoj odgovorilo 75 posto ispitanika, što je i iznad europskog prosjeka.

Na detaljnije pitanje građanima podupiru li akcije poput sankcija, odnosno financijsku, vojnu ili humanitarnu podršku, 73 posto građana EU odgovorilo je pozitivno. I ovdje je Hrvatska iznad prosjeka, jer je čak 76 posto građana odgovorilo pozitivno.

Međutim, to nije jedino relevantno istraživanje mišljenja hrvatskih građana na tu temu. Koji dan ranije, 5. prosinca, objavljeno je jedno drugo istraživanje koje je imalo sasvim drugačije rezultate. U istraživanju što ga je za RTL provela agencija Promocija Plus, protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj izrazilo se 58 posto građana, dok ih 29 posto uglavnom ili potpuno podupiralo takav potez.

Osnovni razlog zašto su ta dva istraživanja toliko različita mogao bi se kriti u danima kada su provođena, kao i u razini konkretizacije pitanja.

Jesensko istraživanje Eurobarometra provedeno je u razdoblju između 20. listopada i 7. studenog, a prava debata o našem mogućem sudjelovanju u misiji u Hrvatskoj je zapravo počela tek sredinom studenog.

Vijeće Europske unije donijelo je 17. listopada 2022. godine odluku o uspostavi misije Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM Ukraine) s početnim trajanjem od dvije godine, a da bi i Hrvatska mogla sudjelovati u toj misiji prvi je objavio Politico 18. listopada.

EUMAM je pokrenut 15. studenog, a prava debata u Hrvatskoj započela je kada je predsjednik Zoran Milanović ustvrdio kako on neće dati svoju podršku za sudjelovanje Hrvatske.

Predsjedniku se nije svidjelo što su ministri mimo njegovog znanja raspravljali, odnosno pristajali na vojni angažman, a kasnije se razvila i debata u kojoj je mjeri odluka da se odlučivanje o misiji prepusti Saboru ustavno.

Prava se debata nije još, dakle, razvila tijekom istraživanja Eurobarometra koje je trajalo do, zaključno, 7. studenog.

Istraživanje za RTL rađeno je u razdoblju od 30. studenog do 3. prosinca, dakle u vrijeme kada je to pitanje postalo središnje političko pitanje u zemlji.

Također, i pitanja su bila drugačije koncipirana pa je tako izraženo da bi najviše ispitanika poduprlo obuku sanitetskog osoblja i specijalista za razminiranje u Hrvatskoj (30,3 posto), obuku van Hrvatske podupire 20 posto ispitanih, a obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj tek 16,5 posto.

Kada je riječ o donošenju odluke o sudjelovanju u misiji najviše ispitanih, gotovo 37 posto, smatralo je da bi to trebao biti zajednički dogovor predsjednika države i predsjednika Vlade.

I to je istraživanje vjerojatno bilo jedan od faktora pri današnjem odlučivanju zastupnika opozicije koji bi stav trebalo zauzeti, vjerojatno i više od istraživanja koje je proveo Eurobarometar.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.