Razotkriveno

Širi se netočna lista ciljeva UN-ove Agende 2030

Na društvenim mrežama opet se pojavljuju netočne tvrdnje o Agendi 2030, programu Ujedinjenih naroda koji teoretičari zavjere promatraju kao podlogu za uvođenje "novog svjetskog poretka".
Ilustracija:Faktograf

“Jedna svjetska vlada. Jedna bezgotovinska valuta. Jedna centralna banka. Jedna svjetska vojska. Kraj nacionalnog suvereniteta. Kraj privatnog vlasništva. Kraj obitelji. Depopulacija, kontrola rasta broja stanovništva. Obavezno višestruko cijepljenje. “

Scenarij je to koji teoretičari zavjera pripisuju ostvarenju Agende 2030, programa Ujedinjenih naroda (UN) koji je ta međunarodna organizacija usvojila 2015. godine. Ovoga puta takve tvrdnje dolaze s Facebook stranice Konzerva.hr za koju smo više puta uočili da širi dezinformacije (1, 2, 3).

Spomenuta stranica u svojoj objavi sugerira da su navedeni ciljevi dio šireg plana instaliranja “novog svjetskog poretka”.

agenda

Objava već nešto manje od dvije godine cirkulira društvenim mrežama.

Pravi ciljevi agende održivog razvoja

Kao netočnu ju je još u veljači 2021. godine ocijenilo izraelsko Ministarstvo zdravlja koje je tad navelo kako UN-ov dokument nema veze s pandemijom i uvođenjem novog svjetskog poretka, što je vidljivo i iz samog teksta dokumenta.

Naime, pravi ciljevi UN-ove agende održivog razvoja su sljedeći: eliminirati siromaštvo i glad, unaprijediti zdravstveni sustav prvenstveno kroz bolju procijepljenost, povećana kvaliteta obrazovanja, rodna ravnopravnost, pristup čistoj vodi, priuštiva i čista energija, pošteno plaćen rad i ekonomski rast, inovativan pristup industriji i infrastrukturi, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna proizvodnja i potrošnja, suočavanje s klimatskom krizom, očuvanje života pod vodom i na zemlji, mir, pravednost i jake institucije te zajedničko djelovanje.

Drugim riječima, objedinjeni cilj UN-ove agende je poboljšati kvalitetu života svih stanovnika Zemlje.

UN nema izvršne ovlasti kako bi države natjerao na djelovanje

Kako je Faktograf već pisao, UN, osnovan nakon Drugog svjetskog rata s ciljem očuvanja mira i promicanja međunarodne suradnje, na raspolaganju nema izvršne ovlasti kojima bi nacionalne države mogao natjerati na djelovanje.

To je istaknuto i na stranicama UN-a gdje stoji da ciljevi održivog razvoja nisu pravno obvezujući, no da se od zemalja se očekuje da preuzmu odgovornost i uspostave nacionalni okvir za postizanje 17 ciljeva. Drugim riječima, provedba i uspjeh ciljeva ovisit će isključivo o vladinim politikama. No unatoč tome, teoretičari zavjera kontinuirano, gotovo pa od usvajanja dokumenta, tvrde da je isti alat kojim globalne elite žele zavladati svijetom i uspostaviti novi svjetski poredak.

Zaključno, budući da su u ovoj objavi navedeni netočni ciljevi Agende 2030, ocijenjujemo objavu kao netočnu. Ostale dezinformacije kojima se Faktograf bavio, a koje su vezane za UN-ovu Agendu 2030, možete pronaći na ovom linku.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.