Razotkriveno

Ne, UN nema tajnu agendu ovladavanja čitavim svijetom

EPA/KITH SEREY

Među korisnicima društvenih mreža širi se teorija zavjere prema kojoj Ujedinjeni narodi (UN) planiraju ustroj globalne vlade i preuzimanje kontrole nad čitavim svjetskim stanovništvom. Takav su zaključak regionalni teoretičari zavjere izveli iz iščitavanja UN-ove Agende održivog razvoja do 2030. godine. U kojoj ništa takvo, naravno, ne piše.

No, krenimo od naslovne fotografije, s koje se zlokobno smiješi bankar David Rockefeller. Za neupućene, patrijarh dinastije Rockefeller preminuo je prije više od dvije godine, u ožujku 2017. Također, Rockefeller u svojoj karijeri nije imao nikakvih dodirnih točaka s UN-om pa je nejasno zbog čega bi točno on trebao biti “zaštitno lice” Agende 2030.

Sam dokument, koji teoretičari zavjere predstavljaju kao “veliku i temeljnu restauraciju neofeudalizma sa svjetskom elitom u ulozi novih monarha” sadrži 17 ciljeva. Ciljevi UN-ove agende održivog razvoja su sljedeći: eliminirati siromaštvo i glad, unaprijediti zdravstveni sustav prvenstveno kroz bolju procijepljenost, veća kvaliteta obrazovanja, rodna ravnopravnost, pristup čistoj vodi, priuštiva i čista energija, pošteno plaćen rad i ekonomski rast, inovativan pristup industriji i infrastrukturi, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna proizvodnja i potrošnja, suočavanje s klimatskom krizom, očuvanja života pod vodom i na zemlji, mir, pravednost i jake institucije, te zajedničko djelovanje.

Objedinjeni cilj UN-ove agende je, dakle, poboljšati kvalitetu života svih stanovnika Zemlje. Ova međuvladina organizacija, osnovana nakon Drugog svjetskog rata s ciljem očuvanja mira i promicanja međunarodne suradnje, na raspolaganju nema izvršne ovlasti kojima bi nacionalne države mogla natjerati na djelovanje. Odnosno, kako to prikazuju teoretičari zavjere, UN ne može dokinuti “nacionalni suverenitet, vjerske osjećaje i lično dostojanstvo”, kao to pokušavaju prikazati teoretičari zavjere.

Konkretne preporuke za ostvarivanje navedenih ciljeva izlistane su u dokumentu nazvanom Addis Ababa Action Agenda, usvojenom na Trećoj međunarodnoj konferenciji o financiranju i razvoju koja je 2015. godine održana u Etiopiji. Uspješna implementacija preporučenih mjera, što na UN-ovoj stranici jasno piše, u potpunosti će ovisiti o vladama nacionalnih država, uz sudjelovanje civilnog društva i privatnog sektora. UN će sa svoje strane provoditi nadzor uspješne implementacije predviđenih mjera.

Teoretičari zavjere pritom potpuno pogrešno interpretiraju UN-ove namjere. Primjerice, tvrde da će se “zdrava organska hrana koja se kupuje od malih proizvođača staviti van zakona”, te će svim državama biti nametnut uzgoj GMO hrane. Međutim, jedan od konkretnih ciljeva UN-ove Agende održivog razvoja je očuvanje genetske raznolikosti sjemena, uzgojenih biljki, te domaćih i divljih životinja. Odmak od stvarnosti vidljiv je i u opisu UN-ovog cilja koji se tiče dostupnosti pitke vode. Teoretičari zavjere najavljuju potpunu privatizaciju izvora pitke vode, dok UN među svojim ciljevima navodi da je do 2030. nužno kompletnoj svjetskoj populaciji osigurati pristup čistoj i priuštivoj pitkoj vodi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.