Razotkriveno

Studija nije pokazala da čaša crnog vina ima isti efekt kao sat vremena u teretani

Već godinama internetom kruži netočna informacija da čaša crnog vina ima isti učinak kao sat vremena u teretani.

“DA LI STE ZNALI: Čaša crnog vina ima isti efekat kao sat vremena u teretani”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog 6. siječnja ove godine na portalu prirodnisvijet.com.

U članku se tvrdi da je “nedavno istraživanje pokazalo da preskakanje odlaska u teretanu radi odlaska na piće i nije tako loše” te da “resveratrol iz crnog vina poboljšava fizičku sposobnost, funkciju srca i snagu mišića na isti način kao i vežbe u teretani”.

Međutim, studija iz 2012. godine – kao što su i sami autori upozorili 2015. godine – ne zagovara izbjegavanje vježbanja, već se radi o tome da resveratrol može poboljšati trening i izvedbu vježbi. Činjenica da je studija iz 2012. godine demantira navod iz teksta da se radi o “nedavnom istraživanju”.

Što je resveratol?

Resveratrol, prirodni polifenol, nađen je u više od 70 biljnih vrsta, pogotovo u opni grožđa. Resveratrol je fitoaleksin koji djeluje protiv patogena, uključujući i bakterije i gljivice. Ima visoki antioksidativni učinak, a zabilježeno je i da ima i antitumorska svojstva. Međutim, njegova je primjena veliki izazov za farmaceutsku industriju zbog loše topljivosti i biodostupnosti.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U 2012. godini u Časopisu o fiziologiji (eng. Journal of Physiology) objavljen je članak o studiji, a ona je predstavljena i Science Dailyju. Studija, koja je provedena na štakorima, pokazala je da antioksidans koji se može pronaći i u vinu, resveratrol, ima povoljne učinke na mišićne funkcije i funkcije srca, što je slično učincima treninga izdržljivosti. Kombinacija suplementa resveratrola i vježbanja pojačava dobre učinke samog vježbanja.

Istraživanje je financirao kanadski Institut za istraživanje zdravlja (eng. Institut of Health Research). Voditelj istraživanja Jason Dyck i njegov tim otkrili su u eksperimentima provedenima u laboratorijima da su visoke doze spoja resveratrola dovele do poboljšanja fizičkih izvedbe vježbanja, funkcija srca i mišićne snage.

“Bili smo uzbuđeni kada smo vidjeli da je resveratrol pokazao rezultate koje bismo vidjeli nakon intenzivnog treninga izdržljivosti”, kazao je Dyck, koji je zaposlen kao istraživač na Odsjeku pedijatrije i farmakologije pri Fakultetu za medicinu i stomatologiju. “U tome smo odmah vidjeli potencijal i mislili smo da smo identificirali ‘poboljšane učinke vježbanja u tableti'”, prenose se njegove riječi na stranicama Sveučilišta.

“Smatram da bi resveratrol mogao pomoći pacijentima koji žele vježbali, ali fizički ne mogu. Resveratrol bi za njih mogao oponašati vježbanje ili poboljšati koristi od skromnog vježbanja koji mogu obavljati. Napredak od osnovnog istraživanja u laboratoriju do testiranja na ljudima, u kratkom periodu, pruža veliko zadovoljstvo”, prenosi Science Daily Dyckove riječi.

“Crno vino nije izlika da ne idete u teretanu”

No, na stranicama Sveučilišta u Alberti je 2015. godine objavljeno i pojašnjenje u kojem voditelj istraživanja Dyck reagira na pogrešne interpretacije istraživanja koje je bilo potrebno dodatno pojasniti.

“Crno vino nije izlika da ne idete u teretanu, točka. Studija koja je objavljena u Časopisu o fiziologiji te je 2012. godine objavljena i u Science Dailyju, pokazala je da je prirodni spoj resveratrol koji se može pronaći u nekim voćkama, orašastim plodovima (i da, u crnom vinu) poboljšava trening i izvedbu. Studija ne zagovara izbjegavanje vježbanja; umjesto toga Dyck kaže sljedeće: ‘Smatram da bi resveratrol mogao pomoći onim pacijentima koji žele vježbati, ali fizički ne mogu. Resveratrol bi kod njih mogao oponašati vježbanje ili poboljšati koristi od skromnog vježbanja koje mogu napraviti'”, navodi se na stranici.

“Ako pijete crno vino kako biste unijeli resveratrol, morali biste popiti negdje između 100 do 1000 boca dnevno,” dodao je doktor.

Zaključno, studija provedena u Kanadi na miševima ne zagovara “preskakanje teretane”, već je pokazala da spoj resveratrol može pomoći u poboljšanju treninga, pogotovo kod osoba koje zbog zdravstvenog stanja ne mogu vježbati.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.