Pitali ste

BBC se ispričao zbog intervjua u kojem se cjepivo povezuje s viškom smrtnosti

Malhotra je u program BBC-ja pozvan govoriti o lijekovima za snižavanje kolesterola, no prostor je iskoristio za širenje dezinformacija.
Foto: Pixabay

Molekularni biolog Gordan Lauc u statusu na svom Facebook profilu 13. siječnja pozvao je Faktograf da istraži navode iz intervjua dr. Aseema Malhotre u intervju koji je dao za britanski javni servis BBC.

“Alo, Faktograf.hr, opet ste zaspali. Na BBC-u govore da su covid mRNA cjepiva možda pridonjela višku smrtnosti, te kažu da je jedan od 100 cijepljenih imao neke ozbiljne nuspojave.

To su notorno antivakserske poruke. Odmah zaustavite BBC. Možete iskoristiti one propagandne pamflete koje ste pisali kad sam ja upozoravao na vremensko poklapanje viška smrtnosti i intenzivnog cijepljenja…

P.S. Temeljem raspoloživih podataka osobno mislim da je vjerojatnije je da su razne ‘stroge mjere’ uzrok viška smrtnosti, no da i mRNA terapija nosi određeni rizik ozbiljnih nuspojava više nije sporno”, stoji u statusu Gordana Lauca uz snimku gostovanja Malhotre na BBC-ju.

Snimka u statusu pogledana je 4,8 tisuća puta, a komentar je prikupio 42 komentara i 723 ostale rekacije.

Faktograf se u više navrata tijekom pandemije bavio neutemeljenim tvrdnjama Gordana Lauca.

BBC se ispričao zbog intervjua

U intervju kojeg je istoga dana kritizirala znanstvena zajednica, a BBC se u priopćenju 19. siječnja zbog njega i ispričao, Malhotra je povezao tzv. “višak smrti” u Velikoj Britaniji s cjepivom protiv bolesti Covid-19.

Malhotra je na BBC pozvan kako bi govorio o preporukama britanskih medicinskih institucija (NHS-a i NICE-a) o skupini lijekova koji smanjuju kolesterol u krvi – statinima. No, bez da ga je voditeljica išta pitala o razlozima “viška smrti” i cjepivu protiv Covida-19, on je temu razgovora skrenuo u tom pravcu i time izazvao reakciju znanstvene zajednice.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Malhotra je sam prebacio temu na višak smrtnosti i cjepiva

Voditeljica je Malhotru na početku razgovora predstavila kao kardiologa specijaliziranog za statine te pitala što misli o objavljenim preporukama o tim lijekovima. No, nakon što je početak odgovora posvetio tom pitanju, temu je prebacio na “višak smrti” u Velikoj Britaniji i povezao ga s cjepivima protiv Covida-19.

“Jedan od razloga zašto je ovo (preporuke o statinima, op.au) baš sada postala vijest je velika zbrinutost zbog ‘viška smrti'”, kazao je Malhotra te dodao kako je britanska organizacija koja financira istraživanja o kardiovaskularnim bolestima British Heart Foundation (BHF) nedavno objavila da, prema njegovim riječima, “je tijekom pandemije zabilježeno 30 tisuća više smrti vezanih za kardiovaskularne bolesti”.

“Ono što je gotovo zasigurno je, ako mi dozvolite to reći, ono što sam ja utvrdio svojim istraživanjem. Vjerojatni faktor koji tome doprinosi je što mRNA cjepiva ‘nose’ kardiovaskularni rizik i ja sam tražio suspenziju (cijepljenja, op.au.) do kraja istrage jer trenutno je mnogo neizvjesnosti oko toga što izaziva višak smrti”, rekao je Malhotra te je potom ispričao i da su vjerojatni uzrok smrti njegova oca, iako je naveo da je Hitnoj pomoći trebalo pola sata da dođe do njega kada je imao srčani udar, “bile dvije doze Pfizerova cjepiva koja je primio šest mjeseci ranije”.

Potom ga je voditeljica zaustavila i upitala je li medicinski dokazana povezanost rizika od kardiovaskularnih bolesti i cjepiva protiv Covida-19, a on je odgovorio da je. Potom je iznio i podatak da nedavne studije pokazuju da se u “originalnim istraživanjima” proizvođača cjepiva Pfizer i Moderna pokazalo da je “rizik od ozbiljnih događaja najmanje jedan na 100” i da se mnogo toga odnosi na rizike od kardiovaskularnih bolesti. “Mislim da su cjepiva zasigurno pomogla ljudima s visokim rizikom, ali sada kada smo zaključili da omikron nije gori od gripe je zaista vrijeme za zaustavljanje cijepljenja i istraživanje toga problema”, kazao je Malhotra na kraju snimke koju je na Facebooku podijelio Lauc.

BBC: Veća vjerojatnost da miokarditis bude izazvan Covidom-19 nego cjepivima

BBC je u svojoj isprici i objašnjenju napisao da je Malhotra, kao kardiolog, bio pozvan u emisiju govoriti o novim preporukama Nacionalnog instituta za zdravlje i izvrsnost u njezi (NICE) o statinima. “Tijekom intervjua, bez poticaja, odnosno sam od sebe, spomenuo je višak smrtnosti među ljudima sa srčanim bolestima i iznio navode o mRNA cjepivima. Slažemo se da smo trebali biti bolje pripremljeni kako bi osporili što je rekao, s obzirom na njegove ranije komentare o cijepljenju te nam je žao što se to dogodilo”, napisali su u priopćenju iz BBC-ja te dodali kako su na svojim internetskim stranicama objavili i priopćenje u kojem objašnjavaju njegove tvrdnje, a istog jutra su u emisiji intervjuirali i drugog stručnjaka, profesora Petera Openshawa s Imperial College London koji je komentirao Malhotrine navode.

U objašnjenju BBC navodi da je BHF (British Heart Foundation) naveo da “su infekcije Covidom-19 vjerojatno bitan faktor viška smrti povezanih s kardiovaskularnim oboljenjima tijekom prve godine pandemije” te da je “poremećaj širokih razmjera u liječenju srčanih bolesnika imao utjecaj u većem broju smrti od kardiovaskularnih bolesti u Engleskoj”. “Kazali su i da, dok je bilo rijetkih slučajeva miokarditisa nakon cijepljenja cjepivima Moderne i Pfizera, ukupno nije vjerojatno da ta cjepiva izazivaju više slučajeva miokarditisa u usporedbi s drugim cjepivima. Navode da je puno veća vjerojatnost da bolest Covid-19 izazove miokarditis nego cjepiva te da cijepljeni imaju mnogo manji rizik od dobivanja težih komplikacija izazvanih bolešću Covid-19”, navodi se u BBC-jevom objašnjenju.

Professor Peter Openshaw, član britanske Mreže za cijepljenje (UK Vaccine Network) u emisiji istog jutra objasnio je da je zabilježen malen broj slučajeva miokarditisa nakon cijepljenja protiv Covida-19 te da rizik od komplikacija koje su zabilježene nakon bolesti Covid-19 “vjerojatno 100 puta veći ili više”. “Ispričavamo se što nismo bili bolje pripremljeni za pobijanje Malhotrinih navoda tijekom intervjua”, napisao je BBC.

BHF u svom izvještaju ne spominje cjepiva

U posljednjem izvještaju BHF-a, na kojeg se poziva Malhotra, navodi se da je od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine zabilježeno više od “30 tisuća više smrti koje su uključivale ishemijsku bolest srca”, koja je najčešći tip bolesti srca u Engleskoj. To je 14 posto više nego se to očekivalo prije pandemije.

“Covid-19 je vjerojatno značajan faktor u višku smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti tijekom prve godine pandemije”, navodi se u izvještaju. Za višak smrti od kardiovaskularnih bolesti nakon prve godine pandemije uglavnom “krive” eksterne faktore kao što je nemogućnost britanskog zdravstvenog sustava da adekvatno liječi sve pacijente. U cijelom izvještaju niti jednom se višak smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Engleskoj ne povezuje s cjepivom protiv Covida-19, kao što je to tvrdio Malhotra.

Malhotra je i ranije iznosio neutemeljene tvrdnje o cjepivima

Faktograf se i ranije u dva navrata (1, 2) bavio neutemeljenim navodima dr. Aseema Malhotre. Kada u intervju BBC-ju spominje “svoje istraživanje”, vjerojatno se referira na svoj članak koji je u dva dijela objavljen krajem rujna 2022. godine.

O problematičnosti navoda iz toga članka Faktograf je detaljno pisao u listopadu, a o neutemeljenosti Malhotrinih tvrdnji govorili su i pisali brojni znanstvenici i fact-checkerski portali, poput Health Feedbacka, AFP Fact Checka, kao i doktori i znanstvenici poput doktorice Susan Oliver koja je na svom YouTube kanalu Back to the Science objavila video o Malhotrinom članku (arhiviran ovdje) te doktor David Gorski.

Ključni nalazi iz svih tih analiza su da je Malhotra svoj dvodijelni članak bazirao na sumnjivim dokazima, biranju onih izvora koji potvrđuju njegovu tezu (eng. cherry picking), ignoriranju onih koji njegovoj tezi proturječe te anegdotalnim dokazima, kao i anonimnim izvorima pa čak i blog postovima.

Kao što smo već pisali, dr. Malhotra je u svojoj domovini prilično poznat, ali nije se proslavio primarno kao kardiolog, već kao javni komunikator i promotor zdrave prehrane. Dr. Malhotra je u više navrata bio prozivan za iznošenje tvrdnji koje nemaju uporište u činjenicama. Njegovu je “Pioppi dijetu” Britansko dijetetsko udruženje navelo na popisu “jednih od pet najgorih dijeta 2018. godine koje promoviraju slavne osobe”. Tvrdio je da statini, popularni lijekovi za snižavanje kolesterola, zapravo doprinose srčanim bolestima (iako takva tvrdnja nema uporište u znanosti). Tijekom pandemije Covida-19 Malhotra je objavio knjigu “21 day Immunity plan” koju je promovirao neutemeljenom tvrdnjom da dijeta koju preporučuje može smanjiti rizik od virusa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.