Razotkriveno

Ne postoji tajni izvještaj CDC-ja koji potvrđuje iznenadnu smrt 118 tisuća mladih

Brojke koje je objavio OECD pokazuju višak smrtnosti u SAD-u od svih uzroka, a ne višak smrtnosti uzrokovan cjepivima protiv Covida-19.
Foto: Unsplash

“Tajni izvještaj CDC-ja potvrđuje da je 118 tisuća mladih ‘iznenada umrlo’ nakon cijepljenja” (eng. “Secret CDC Report CONFIRMS 118K Youths “Died Suddenly” After Vax Rollout”), naslov je teksta (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu SHTFplan koji nam je poslao naš čitatelj kako bismo provjerili istinitost tvrdnji.

Izvještaj koji se spominje u tekstu već se počeo širiti i na društvenim mrežama u Hrvatskoj, a može se pronaći i u Facebook objavi portala istinomprotivlazi.eu za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Objava je objavljena 20. siječnja, a prikupila je 9 dijeljenja, 2 komentara i 18 ostalih reakcija.

“Dr. Anthony Fauci zloglasno je koristio propagandu, laži i manipulaciju kako bi prisilio roditelje da cijepe svoju djecu. Nakon cijepljenja, 118 tisuća mladih “iznenada je umrlo” do listopada 2022. Istina o sigurnosti cjepiva protiv Covida bila je duboko zakopana unutar Faucijevih laži i prevara i povjerljivih dokumenata Vlade Sjedinjenih Država i Pfizera. Tajno izvješće Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrilo je da je gotovo pola milijuna djece i mladih umrlo u roku od godinu dana od Faucijeve sudbonosne objave da se i mlađi ljudi mogu “cijepiti” protiv Covida-19. Sumnja se da je više od 118.000 tih smrti uzrokovano opasnim nuspojavama cjepiva protiv Covid-19, prema izvješćima do kojih je došao The Daily Exposé”, navodi se dalje u tekstu.

CDC nije potvrdio da je cjepivo protiv Covida-19 uzrokovalo smrti 118 tisuća mladih

Nema nikakvih dokaza da je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio da su cjepiva protiv Covida-19 uzrokovala ili doprinijela smrti 118 tisuća djece i mlađih osoba. CDC dosad nije pronašao obrasce koji bi indicirali da cjepiva uzrokuju smrt, potvrdio je to glasnogovornik CDC-ja za Reuters.

Izvor na koji se poziva SHTFplan je portal The Daily Exposé, a tekst se može pronaći ovdje. U njemu se navodi da je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) primila podatke CDC-ja koji dokazuju gotovo 118.000 prekomjernih smrtnih slučajeva (eng. excess deaths) kod djece i mladih i tvrdi da “cjepiva protiv Covida-19 ubijaju i nastavljaju ubijati ljude.”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Izraz “prekomjerni broj smrtnih slučajeva” definiran je kao “razlika između promatranog broja smrtnih slučajeva u određenim vremenskim razdobljima i očekivanog broja smrtnih slučajeva u istim vremenskim razdobljima”, a definicija se može pronaći na stranicama CDC-ja.

Međutim, brojevi prekomjernih smrtnih slučajeva koje je objavio OECD predstavljaju sve prekomjerne smrtne slučajeve bilo kojeg uzroka, a američki podaci iz kojih su brojke izvučene pokazuju da su smrtni slučajevi od Covida-19 glavni izvor “viška”.

Što pokazuju brojke CDC-ja?

Brojke OECD-a koje Daily Exposé spominje u članku mogu se pronaći ovdje, u tablici “Višak smrtnosti po tjednima, 2020.-2022. s filterom u kojem označite dobnu skupinu od 0 do 44 godina i tražite podatke za Sjedinjene Američke Države. Cijepljenje u SAD-u počelo je krajem 2020. godine, a kada se zbroji “višak smrti” u svim tjednima 2021. i 2022. godine za one od 0 do 44 godine dobije se nešto više od 120 tisuća, što odgovara brojci navedenoj u statusu.

Glasnogovornik OECD-a je za Reuters rekao da organizacija izdvaja brojke koje je objavio CDC i da su podaci u članku “vjerojatno dosljedni podacima koje je objavio OECD koji pokazuju tjedni višak smrtnih slučajeva, to jest broj smrtnih slučajeva u svakom tjednu u usporedbi s prosjekom smrtnih slučajeva zabilježenih u istom tjednu od 2015. do 2019. godine”.

Međutim, brojke pokazuju “broj zabilježenih viškova smrtnih slučajeva – od svih uzroka – iznenadnih i drugih – u svakom tjednu u usporedbi s očekivanim prosjekom”, i ne odnose se na smrtne slučajeve uzrokovane cjepivima protiv Covida-19 kao što Daily Exposé tvrdi, istaknuo je glasnogovornik OECD-a.

Višak smrtnosti zbog Covida-19

Na stranicama CDC-ja mogu se pronaći podaci o stopi prekomjerne smrtnosti po svim dobnim skupinama i mogu se odabrati oni s ili bez Covida-19 (odaberite Višak smrtnosti s ili bez Covida-19 (eng. “Excess deaths with and without COVID-19“) pod opcijom nadzorne ploče (eng. dashboard)).

Grafikon pokazuje da se skokovi (plavi) iznad očekivanog broja smrtnih slučajeva (narančasta linija) događaju kada je Covid-19 uključen u broj umrlih, dok se smrtni slučajevi bez Covida-19 (zeleni) čine usklađeni s očekivanim (ovdje). Podaci sugeriraju da je višak smrtnosti u SAD-u nastao zbog Covida-19, a ne zbog cjepiva. To je potvrdila i analiza Instituta za javno zdravstvo Sveučilišta Yale. Naime u trenutku kad su u upotrebu krenula cjepiva protiv Covida-19, višak smrtnosti bio je manji u područjima zemlje gdje je bio viši postotak cijepljenih u odnosu na područja gdje je bio niži postotak procijepljenosti.

“Do danas, CDC nije detektirao nikakve neobične ili neočekivane obrasce za smrti nakon imunizacije što bi indiciralo da cjepiva protiv Covida-19 uzrokuju ili doprinose smrti”, rekao je glasnogovornik CDC-a Reutersu krajem prosinca 2022. “Izjave koje impliciraju da su izvješća o smrtima nakon cijepljenja izjednačena sa smrtima uzrokovanima cijepljenjem znanstveno su netočne, obmanjujuće i neodgovorne”, naglasio je.

Nakon analize gotovo 18.000 preliminarnih izvještaja o smrti podnesenih CDC-ovom sustavu za prijavu nuspojava cjepiva – VAERS te pregleda potvrda o smrti, obdukcija i medicinske dokumentacije, CDC je identificirao devet smrtnih slučajeva uzročno povezanih s cijepljenjem cjepivom Janssen (Johnson&Johnson)”, navodi agencija na svojim stranicama.

Zaključno, CDC nije, kao što se to sugerira u naslovu teksta, potvrdio gotovo 120 tisuća smrti zbog cjepiva protiv Covida-19. Radi se o pogrešnoj interpretaciji podataka CDC-ja koji su objavljeni na stranicama OECD-a. Naime, brojke na stranicama pokazuju broj zabilježenih viškova smrtnih slučajeva (eng. excess deaths) od svih uzroka i ne odnose se na smrtne slučajeve uzrokovane cjepivima protiv Covida-19. Također, CDC je potvrdio da dosad nisu zabilježili neuobičajeni porast smrtnih slučajeva nakon cijepljenja protiv koronavirusa.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.