Ocjena točnosti

Je li Ivan Penava najpopularniji političar u Hrvatskoj?

Prema zadnjem istraživanju Crobarometra Ivan Penava je političar s najboljim omjerom pozitivnog i negativnog dojma.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

„Vidjeli smo po zadnjem istraživanju, koje je jedna nacionalna televizija provela, da je Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, najpopularniji političar“, ustvrdio je Stipo Mlinarić Ćipe, saborski zastupnik Domovinskog pokreta gostujući u ponedjeljak u programu N1.

Na voditeljičinu opasku da to nije znala Mlinarić Ćipe je ponovio:

„Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, najpopularniji je političar, ljudi mu vjeruju i to je tako“.

Tvrdnja koju je iznio Mlinarić Ćipe nije precizna. Zadnji Crobarometar Dnevnika Nove TV objavljen je prije pet dana. Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 22. siječnja na 996 građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Prema tom istraživanju, na ljestvici političara prema kojima ispitanici imaju pozitivan dojam s podrškom od 46 posto na prvom mjestu je Zoran Milanović, predsjednik države. Na drugoj poziciji smjestio se Ivan Penava s podrškom 44 posto ispitanika, treći je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba s podrškom 39 posto birača. Na četvrtoj poziciji je Božo Petrov, prvi čovjek Mosta s podrškom 38 posto ispitanika, dok se na petoj poziciji smjestio Andrej Plenković, predsjednik Vlade s 36 posto podrške.

Crobarometar Nove TV, međutim, prati i neto omjer pozitivnog i negativnog dojma. Na toj listi političara prednjači Penava, a nakon njega slijede Ivica Puljak, gradonačelnik Splita i Zoran Milanović.

Dakle, Penava je po tom istraživanju političar koji ima najbolji neto omjer pozitivnog i negativnog dojma.

Za nekoliko dana bit će objavljeno drugo istraživanje javnog mijenja, CRO Demoskop.

Zadnji CRO Demoskop kojeg u suradnji s Promocijom plus donosi RTL, daje drugačiju sliku kada je riječ o percepciji političara u javnosti.  To je istraživanje objavljeno početkom siječnja, a provela ga je agencija Promocija Plus za RTL od 2. do 5. siječnja na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Iako mu u odnosu na siječanj prošle godine popularnost pada, prema CRO Demoskopu najpozitivniji političar u zemlji je Zoran Milanović s podrškom 16,4 posto ispitanika.

Na drugoj poziciji smjestio se Andrej Plenković s podrškom 15 posto građana, a treću poziciju s 4,9 posto podrške zauzeo je Tomislav Tomašević

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava prema tom istraživanju trenutno je na četvrtoj poziciji najpozitivnijih političara s podrškom 3,6 posto. Na godišnjoj razini popularnost mu je porasla gotovo tri postotna boda s obzirom da ga je u siječnju prošle godine popularnim smatralo 0,9 posto ispitanika.

No, kada je riječ o CRO Demoskopu valja napomenuti da je prema tom istraživanju već dugo najpozitivniji političar “nitko”. U siječnju je dobio podršku 26,6 posto ispitanika.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.