Razotkriveno

Neutemeljeno je tvrditi da je časna sestra Ljubica otkrila spasonosni lijek za smrtonosnu bakteriju

Prema Medicinskom priručniku dijagnostike i terapije liječenje bakterije Escherichia coli ovisi o tipu infekcije.
bakterija

Biljni pripravci nedavno preminule časne sestre Ljubice Kovač iz Posušja na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske na glasu su kao lijek za sve. Ne iznenađuje stoga da njene recepte dijele korisnici društvenih mreža tvrdeći da imaju magična svojstva. Jedan takav objavila je Facebook stranica Priroda liječi.

“Ako je vjerovati onima koji su probali biljnu mješavinu, časna sestra iz Posušja, Ljubica Kovač, otkrila je spasonosni lijek za smrtonosnu bakteriju Ešerihiju koli!”, stoji u podijeljenom tekstu koji je objavljen na portalu Zdravi portal.

Recept, naime, glasi ovako:

“Korijen peršuna treba oprati, pa samljeti mašinom, a isto tako i limun. Sve zajedno izmješati, u to staviti 200 g meda i 2 dl maslinovog ulja. Sipati u čistu staklenu teglu.Uzimati jednu veliku kašiku prije doručka, jednu prije večere, i tako dok se sve ne potroši. Nakon što potrošite ovu količinu, uradite nalaze. Ako ima još bakterija, ponovite sa još jednom dozom”.

 

Časna sestra Ljubica napisala je knjigu o ljekovitom bilju te sama proizvodila i prodavala čajeve, a često je i primala brojne pacijente koji su dolazili po savjet (1, 2).

Ne ulazeći u zdravstvene dobrobiti njenih pripravaka, ovdje ćemo kratko objasniti zašto je pogrešno tvrditi da navedeni pripravak liječi “smrtonosnu” bakteriju Escherichiu coli (E. coli).

Bakterija

Prije svega, pretjerano je E. coli nazvati smrtonosnom bakterijom jer je to bakterija koja se može naći u crijevima zdravog čovjeka i brojnih životinja. Međutim, određeni sojevi mogu izazvati mokraćne i crijevne infekcije te dovesti do težih oblika bolesti, pa čak i do smrti.

Infekciju je moguće “skupiti” jedući kontaminiranu hranu, dodirivanjem zaraženih životinja ili gutanjem kontaminirane vode u bazenu. Isto tako, bakterija može uzrokovati infekcije izvan crijeva ako je crijevo oštećeno i tako se proširiti na obližnje strukture ili ući u krvotok.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Najčešća mjesta infekcija koje uzrokuje E. coli su probavni trakt te mokraćni put, s tim da se infekcije mokraćnog sustava češće pojavljuju kod žena zbog njihove anatomske građe.

Ostale infekcije koje može uzrokovati su infekcija prostate, žučnog mjehura, infekcije koje se razvijaju nakon upale slijepog crijeva i divertikulitisa, infekcije rana, dijabetičkog stopala te krvotoka, upala pluća i meningitis kod novorođenčadi (1, 2).

Liječenje

Liječenje bakterije ovisi o tipu infekcije.

“Liječenje treba započeti empirijski, a potom podesiti s obzirom na nalaz antibiograma. Mnogi su sojevi otporni na ampicilin i tetracikline tako da treba primijeniti druge lijekove, uključujući tikarcilin, piperacilin, cefalosporine, aminoglikozide, trimetoprim–sulfametoksazol (TMP–SMX) i fluorokinolone. Za drenažu gnoja, nekrektomiju zahvaćenog tkiva ili odstranjenje stranog tijela može biti potreban kirurški zahvat”, stoji u Medicinskom priručniku dijagnostike i terapije.

Na primjer, osobe s putničkim proljevom moraju piti puno tekućine, a mogu dobiti i Loperamid kako bi se usporilo kretanje hrane kroz crijevo. Isti lijek se pak ne koristi ako pacijenti imaju povišenu temperaturu, krvave stolice ili su mlađi od 2 godine. Ako je proljev umjeren do jak, antibiotici (kao što je azitromicin, ciprofloksacin ili rifaksimin) se obično daju da skrate trajanje simptoma. Ako je proljev popraćen vrućicom ili je krvav, pacijeti trebaju posjetiti liječnika.

S druge strane, dio ljudi s proljevom zbog soja O157: H7 trebaju intravenozno primiti tekućinu koja sadrži soli jer riječ je o infekciji koja se ne liječi loperamidom ili antibioticima.

Napitak

Objave na društvenim mrežama u kojima se neku namirnicu naziva spasonosnim lijekom za određenu bolest česte su pojava pa čak i kada je riječ o bolestima za koje još nije pronađen lijek.

Nema sumnje da određene namirnice zbog svojih svojstava mogu poboljšati zdravlje organizma. Međutim, tvrditi da će određena hrana sigurno uništiti bolest, pogrešno je iz više razloga.

Prije svega, svačije je tijelo drugačije te drugačije reagira na liječenje određene bolesti. Isto tako, kao što je vidljivo u slučaju E. coli, bolest se može pojaviti u različitim dijelovima tijela, što znači da postoje i drugačiji tipovi tretmana liječenja.

Bitno je pritom napomenuti da su brojne studije pokazale da određeni kemijski sastojci nekih namirnica imaju korisna svojstva u borbi protiv određene bolesti. Međutim, u svakom od tih istraživanja autori ističu kako je pak potrebno više istraživanja kako bi se potvrdila ljekovita svojstva.

Uzevši u obzir sve navedeno i ne ulazeći u zdravstvenu korisnost biljnog pripravka sestre Ljubice, ocjenjujemo ovu objavu kao neutemeljenu.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.