Razotkriveno

Zapadne države su, uoči potresa, zatvorile svoje konzulate u Turskoj zbog sigurnosne prijetnje

Potresi se ne mogu predvidjeti pa stoga niti zatvaranje konzulata u Turskoj uoči razornog potresa nije imalo nikakve veze s njim.
Foto: Hina/Robert KOREN/ ua

“Zašto su Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje zatvorile svoja diplomatska predstavništva par dana prije potresa?”, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

“Riješimo napokon stvari oko potresa u Turskoj. Katastrofalni potres u Turskoj i Siriji. Tisuće mrtvih. Nekoliko dana prije potresa SAD i druge zapadne zemlje zatvorile su mnoga svoja diplomatska predstavništva u Turskoj zbog “opasnosti od terorističkih napada”, navodi se na početku teksta.

Screenshot/Facebook

Prema podacima platforme CrowdTangle, objava je podijeljena na dvije Facebook stranice, a prikupila je 18 dijeljenja, 11 komentara i 54 ostale reakcije.

O tome zašto su diplomatska predstavništva zapadnih zemalja zatvorila svoja predstavništva prije jakog potresa koji je pogodio područje Turske i Sirije 6. veljače, pitao nas je i naš čitatelj.

Iako autor teksta nastoji insinuirati da su diplomatska predstavništva SAD-a i drugih zapadnih zemalja zatvorila svoja vrata zbog toga što se znalo da će Tursku pogoditi snažan potres, za takvo što nema dokaza. Također, poznato je da se potresi ne mogu predvidjeti.

Naime, krajem siječnja devet zapadnih zemalja je ili zatvorilo svoje konzulate ili izdalo upozorenje za putovanja građanima koji posjećuju Tursku, navodeći kao razlog sigurnosne prijetnje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako su zemlje objasnile zatvaranje diplomatskih predstavništava?

Među prvim konzulatima koji su zatvoreni bio je onaj Ujedinjenog Kraljevstva, piše portal Schengenvisainfo.com. Britansko ministarstvo vanjskih poslova također je ažuriralo svoje upute za putovanja u Tursku upozoravajući građane na mogući rizik kad putuju u tu zemlju. “Postoji mogućnost da građani iz zapadnih zemalja mogu biti mete ili uhvaćeni u napadima, osobito u velikim gradovima”, upozorilo je britansko ministarstvo.

Njemački konzulat u Turskoj prestao je s radom istog dana, otkazavši i termine za izdavanje viza i putovnica, ne navodeći kada će ponovno biti otvoren. S druge strane, njemačko veleposlanstvo u Ankari ostaje otvoreno.

“Nakon nedavnih slučajeva u nekoliko europskih prijestolnica u kojima je Kuran javno spaljivan ili uništavan, sigurnosne agencije vjeruju da je rizik od terorističkih napada u Istanbulu porastao”, rekli su dužnosnici u izjavi obrazlažući svoju odluku.

Konzulat je također savjetovao njemačkim državljanima koji žive u Turskoj i njemačkim turistima da ovih dana izbjegavaju središnju istanbulsku četvrt Beyoglu i trg Taksim, kao i područja gdje se okupljaju “međunarodne mase”.

Švedski i nizozemski konzulati također su prestali primati posjetitelje zbog istih razloga. Dok je Francuski konzulat 2. veljače objavio da će njihov konzulat biti zatvoren dva dana isto zbog sigurnosnih prijetnji.

Američko veleposlanstvo u Turskoj prvo je 27. siječnja izdalo sigurnosno upozorenje svojim državljanima. “Nakon nedavnih incidenata spaljivanja Kur’ana u Europi, američka vlada upozorava svoje građane na moguće osvetničke napade terorista na bogomolje u Turskoj. Teroristi bi mogli napasti s malim ili nikakvim upozorenjem, ciljajući bogomolje ili mjesta koja zapadnjaci često posjećuju”, naveli su u upozorenju.

Tri dana poslije, 30. siječnja američko veleposlanstvo u Turskoj izdaje novo, ažurirano sigurnosno upozorenje, sada specificirajući Istanbul kao moguće mjesto ugroze.

“Američka vlada upozorava svoje građane na moguće neposredne napade odmazde terorista na crkve, sinagoge i diplomatske misije u Istanbulu ili na drugim mjestima koja zapadnjaci često posjećuju, posebno u područjima Beyoglu, Galata, Taksim i Istiklal. Turske vlasti istražuju ovaj slučaj”, napisali su.

Reakcija Turske na zatvaranja predstavništava

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu sugerirao je da su zemlje možda pokušavale prikazati Tursku kao nestabilnu državu kada su privremeno zatvorile veleposlanstva i konzulate i izdale upozorenja za putovanja nakon incidenata sa spaljivanjem Kurana u Europi, prenosi AlJazeera.  Te su mjere razljutile Tursku, koja je u četvrtak pozvala veleposlanike tih zemalja u znak prosvjeda. Ministar unutarnjih poslova optužio je zemlje za vođenje “psihološkog rata” i pokušaj uništavanja turske turističke industrije.

“Oni kažu da postoji teroristička prijetnja… Ali kada pitamo koji je bio izvor informacija i tko bi mogli biti počinitelji takvih napada, oni nisu podijelili nikakve informacije s našim obavještajnim i sigurnosnim tijelima”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Podsjetimo, tijekom prošlog mjeseca ekstremno desničarski aktivisti spalili su kopije muslimanske svete knjige, Kurana, u Švedskoj, Danskoj i Nizozemskoj, što je potaknulo Tursku da obustavi pregovore unutar kojih je Turska trebala povući svoje primjedbe na ulazak Švedske i Finske u NATO.

Turska je već povećala sigurnosne mjere oko stranih ambasada i konzulata nakon incidenata sa spaljivanjem Kurana, rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je rekao da devet država nije s turskim vlastima podijelilo informacije o mogućim sigurnosnim ugrozama. Rekao je također i o kojim se državama radi: SAD, Nizozemska, Švicarska, Švedska, Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Francuska i Italija.

Potrese je nemoguće predvidjeti

“Izvjesni Frank Hoogerbeets na Twitteru dva dana prije potresa objavio udar “potresa”, a turski seizmolozi šutjeli? Potres je pogodio mjesto u Turskoj i Siriji gdje su Kurdi velika većina… a nitko ne pokazuje Siriju. U potresu poginula sestra sirijskog premijera. Potres se događa samo nekoliko dana nakon Erdoğanove prijetnje da će Turska izaći iz NATO-a i podržati Rusiju. Samo nekoliko dana prije potresa američki ratni brod s 500 vojnika uplovio je u Bospor. Usporedbe radi, u Istanbulu je ’99. bio razorni potres koji je odnio 15 tisuća života i tada je ondje bio američki ratni brod… Nakon rušenja “Sjevernog toka” 1 i 2, plinovod “Turski tok” ostao je posljednja nada Europe da prijeko potrebni ruski plin stigne do europskih zemalja…pa potres je upravo ugasio tu posljednju nadu EU. Snimljeno u vrijeme najjačeg potresa u epicentralnom području čudno svjetlo nepoznatog porijekla. Postoji li mogućnost da je potres namjerno izazvan uporabom neke vrste seizmičkog oružja? Teorija zavjere ili stvarna mogućnost?”, piše dalje autor teksta na Epohi.

Da je potrese nemoguće predvidjeti, Faktograf je pisao već ranije. Ne postoje znanstveno utemeljena saznanja o sljedećem velikom potresu. Da je tome tako, potvrdila je Seizmološka služba Hrvatske u nekoliko navrata, a učestalo nakon velikog potresa u Zagrebu 2020. godine.

“Potrese ne možemo prognozirati, bilo kakve obavijesti da slijedi snažniji potres nisu točne! Postoji vjerojatnost za jači potres, ali je izrazito mala. Možemo očekivati naknadne slabije potrese”, napisali su tada na Twitteru.

Fenomen zvan “svjetla potresa”

Što se pak tiče “čudnog svjetla” na koji se autor referira, radi se o zanimljivom fenomenu koji se pojavio na nebu neposredno prije potresa u Turskoj i Siriji 6. veljače. Radi se o svjetlima koja podsjećaju na sijevanje pred oluju. Ovaj fenomen nije ništa novo, iako i dalje zbunjuje znanstvenike. Naravno, ovaj fenomen je i plodno tlo za teorije zavjere.

National Geographic je još prije nekoliko godina pisao o ovom fenomenu, ponudivši znanstvene odgovore na isti.

Kada je potres magnitude 8,1 pogodio Meksiko 2017. godine na društvenim mrežama su se pojavile jezive slike zelenih i plavih svjetala na nebu. Takozvana svjetla potresa u Meksiku bila su još jedan misteriozni primjer fenomena koji je zbunjivao stručnjake stotinama godina.

Poput kuglaste munje, svjetla potresa su relativno rijetka, a znanstvenicima je teško objasniti o čemu se točno radi. Stvari kompliciraju to što ne izgledaju svi slučajevi isto, što pokreće objašnjenja koja se kreću od obične munje do NLO-a i pojava s drugog svijeta.

“Svjetla mogu poprimiti mnogo različitih oblika, oblika i boja”, rekao je Friedemann Freund, profesor fizike na Državnom sveučilištu San Jose i istraživač u NASA-inom Istraživačkom centru Ames, u intervjuu za National Geographic 2014. godine.

Svjetla potresa u povijesti

Freund i njegovi kolege proučili su 65 izvještaja o takvim svjetlima koji sežu čak do 1600. godine, objavivši svoja otkrića 2014. u časopisu Seismological Research Letters.

Na primjer, 12. studenog 1988. ljudi su izvijestili o ljubičasto-ružičastoj svjetlećoj kugli duž rijeke St. Lawrence u Quebecu, 11 dana prije snažnog potresa. U Piscu u Peruu svjetla su se pojavila u obliku jarkih bljeskova koji su obasjali nebo, a snimljeni su sigurnosnim kamerama uoči potresa magnitude 8,0 2007. godine. I prije potresa 2009. u L’Aquili u Italiji viđeni su mali plamenovi svjetla kako trepere iznad kamenih ulica.

Američki geološki institut je oprezan oko toga postoje li svjetla potresa ili EQL. “Geofizičari se razlikuju oko toga u kojoj mjeri pojedinačna izvješća o neobičnim svjetlima u vrijeme i blizu epicentra potresa zapravo predstavljaju EQL”, navodi institut na svojoj web stranici: “Neki sumnjaju da bilo koje izvješće predstavlja čvrst dokaz za EQL, dok drugi misle da barem neka izvješća uvjerljivo odgovaraju EQL-u”. Freund je u potonjem taboru.

Analizirajući 65 svjetlosnih incidenata u vrijeme potresa u studiji iz 2014. godine, Freund i njegovi kolege teoretizirali su da svjetla uzrokuju električni naboji koji se aktiviraju u određenim vrstama stijena tijekom seizmičke aktivnosti.

Nema suglasja znanstvenika oko toga zašto svjetla potresa nastaju

“Kao da ste uključili bateriju u Zemljinoj kori”, ističe Freund. Na primjer, bazaltne i magmatske (gabro) stijene imaju sićušne defekte u svojim kristalima koji bi mogli osloboditi električni naboj u zrak. Uvjeti koji pogoduju svjetlu postoje u manje od 0,5 posto potresa diljem svijeta, procjenjuju znanstvenici, što bi objasnilo zašto su bili relativno rijetki. Također su primijetili da se svjetla potresa češće pojavljuju prije ili tijekom potresa, a ne toliko nakon.

Ranija studija je ukazivala da je tektonski stres stvorio takozvani piezoelektrični učinak, u kojem stijene koje sadrže kvarc proizvode jaka električna polja kada su komprimirane na određeni način. Ali jedna od komplikacija u proučavanju potresnih svjetala je, naravno, da su nepredvidljiva i kratkog vijeka. U pokušaju da to zaobiđu, neki su znanstvenici pokušali ponovno kreirati taj fenomen u laboratoriju.

U studiji koju je vodio fizičar sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju i koja je objavljena 2014., zrnca različitih materijala – brašno, plastični diskovi, gips – stvaraju skokove napona kada se potresaju. Znanstvenici su ovaj učinak pripisali trenju između zrna, što bi proturječilo i piezoelektričnoj teoriji i Freundovoj. Sve dok se pojavljuju proturječne znanstvene teorije, rasprava o uzrocima potresnih svjetala ostaje otvorena, prenosi portal Index.

Zaključno, tekstu objavljenom na portalu Epoha nedostaje kontekst, a autor insinuira da su zapadne zemlje znale za potres nekoliko dana prije. Za takvo što ne postoje nikakvi dokazi, a kao što je već poznato iz brojnih upozorenja seizmologa, potresi se ne mogu predvidjeti. Također, svjetla potresa su fenomen koji je znanstvenicima poznat i koji se pojavljivao i ranije u povijesti. No, s obzirom na to da među znanstvenicima ne postoji suglasje oko toga zašto nastaje, podloga je za brojne teorije zavjera.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.