Razotkriveno

Širi se godinu dana stara snimka čečenskih boraca s početka rata u Ukrajini

Na internetu se ponovno širi snimka stara godinu dana na kojoj čečenski vojnici prakticiraju muslimansku molitvu i klanjaju se
Foto: Hina/EPA/OLEG PETRASYUK

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljen je video (arhivirano ovdje) vojnika uz koji stoji opis “Islamska armija u Ukrajini”, a na video je postavljena i naljepnica na kojoj stoji “Mashallah”.

Screenshot/Facebook

Detaljnom pretragom dostupnih materijala na internetu, utvrdili smo da se radi o godinu dana staroj snimci, s početka rata u Ukrajini, na kojoj se, kako se tvrdilo u medijskim objavama iz tog vremena, vide čečenski vojnici da prakticiraju muslimansku molitvu i klanjaju se.

Pregledom snimke nedvojbeno smo utvrdili i da glazba koja se nalazi u sklopu videa koji je objavio korisnik Facebooku nije originalan zvuk koji je moguće čuti na snimkama. Video (arhiviran ovdje) koji na Twitteru datira 24. veljače 2022. prenijela su dva portala iz Hrvatske (1, 2) , kao i dva portala iz Bosne i Hercegovine (1,2).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako su tada izvještavali mediji, pozivajući se na ruske izvore s aplikacije Telegram, radilo se o takozvanom čečenskom “odredu smrti”. “Molitveni rituali u šumi u Ukrajini održavali su se uoči potencijalnih borbi. Navodno su dobili naredbu da ubiju one koje ne mogu privesti. Nagađa se da bi oni, koje je Moskva identificirala kao naciste, također bili na popisu progonjenih”, izvijestio je britanski Daily Mail 25. veljače prošle godine.

Ista snimka objavljena je i na jednoj Facebook stranici, a na njoj se pak tvrdi da je snimka nastala u ruskom gradu Krasnodaru, a ne u šumi u Ukrajini.

Iako je čečenska državna televizija tada izvijestila i da je čelnik republike i bliski Putinov saveznik Ramzan Kadirov posjetio svoje snage u Ukrajini, za tu vijest nema službene potvrde. Na nekim profilima na Twitteru spominje se da je Kadirov otišao u posjet svojim snagama u Ukrajini, a drugi izvori pak to ne navode.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dan nakon početka invazije na njegovu zemlju, poručio je da je glavna meta Rusa u svom glavnom gradu, dok je njegova obitelj “meta broj dva” za Putinove ubojice. “Oni žele uništiti Ukrajinu politički uništavanjem šefa države’, kazao je.

“Rusija fotografijama i snimkama Čečena pokušava terorizirati Ukrajinu”

Američki portal Foreign Policy 26. veljače prošle godine, na početku ruske invazije na Ukrajinu, objavio je svoju analizu ove i sličnih snimki pod nazivom “Rusija pokušava terorizirati Ukrajinu fotografijama čečenskih boraca”.

“Tisuće Čečena mobiliziraju se južno od Ukrajine. Stotine čečenskih boraca mole se u šumi prije bitke. Deseci čečenskih specijalaca dijelili su karte za igranje s imenima i fotografijama njihovih meta. Ramzan Kadirov, brutalni vođa Čečenije, daje prkosno obećanje da će zauzeti Kijev. Ovo su fotografije i videi koje objavljuju ruski propagandni kanali, koristeći samu prisutnost čečenskih vojnika u Ukrajini kao psihološko oružje protiv Ukrajinaca.

Rusko naoružavanje čečenskih boraca, trgovanje stereotipima o samim Čečenima, dio je ruske propagandne kampanje za pokušaj prisiljavanja Kijeva na predaju – nastojanja koja su zasad spektakularno podbacila”, navodi se, između ostalog, u analizi Foreign Policyja.

Podsjetimo, 24. veljače 2022. započeo je rat u Ukrajini masovnim napadima ruske vojske na brojnim područjima u Ukrajini, uključujući i glavni grad Kijev. Faktograf je detaljno izvještavao i razotkrivao dezinformacije o ratu u Ukrajini. Live blog sa svim dezinformacijama o ratu u Ukrajini možete pronaći ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.