Razotkriveno

Narod.hr TV skeč o “transrasnoj osobi” predstavio kao ozbiljnu reportažu

Radi se o sceni iz popularne američke humoristične serije "Atlanta" čiji je kreator i glavni glumac Donald Glover.
Screenshot: YouTube

Portal Narod.hr, izdavača Udruge U ime obitelji, ovog je vikenda, u jeku medijskih napada na transrodne osobe i pripadajućih im hajki na društvenim mrežama, objavio tekst (arhivirano ovdje ) u kojem donose priču o “transrasnoj osobi”, Afroamerikancu koji tvrdi da je bijelac. Autor potpisan inicijalima „m.l.“ poziva se na video koji se, kako piše, može pronaći na društvenim mrežama.

Narod.hr je članak 19. veljače podijelio i na Facebooku sa statusom: “Afroamerikanac koji se izjašnjava kao “transrasna” osoba te tvrdi da je on 35-godišnji bijelac”. Status je od objave prikupio 6 dijeljenja, 49 komentara i 154 ostale reakcije.

Kratki video koji su preuzeli s Instagram profila masculinity.boost, gdje je objavljen 23. siječnja, na portalu Narod.hr nazivaju reportažom, predstavljajući ga kao stvarni događaj i informativnu novinarsku formu. U tekstu se uz video nalazi i kratki opis njegovog sadržaja. Tako se navodi da je izvjesni Harrison Booth, rođen kao Antoine Smalls u američkom Koloradu, osim imena promijenio i rasu i dob, tako da je ovaj Afroamerikanac sada 35-godišnji bijelac.

Citira se i njegova izjava u “reportaži” u kojoj na pitanje kada je shvatio da je bijelac odgovara: “Pa, uvijek sam se osjećao drukčije. Išao sam u trgovinu, gledao filmove i razmišljao sam si: Zašto ja ne dobivam poštovanje koje zaslužujem? I tada me to obuzelo… Shvatio sam – ja sam bijelac. U 35. godini.

Potom se prepričava i izjava njegove “majke” koja upitana misli li da je njen “sin” bijelac kaže: “Nije. Sranje, i ja bih se voljela ustati jednog dana i reći: Dragi svi, ja sam Rihanna! Ali ja to nisam“.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Međutim, Narod.hr ovu priču lažno predstavlja kao reportažu. Naime, radi se o sceni iz popularne američke humoristične serije “Atlanta” čiji je kreator i glavni glumac Donald Glover. Serija prati životne zgode glazbenog menadžera Earnesta “Earna” Marksa i repera Alfreda “Paper Boi” Milesa, s naglaskom na teme identiteta, rase, klase i afroameričke kulture.

Prva od četrdesetak epizoda emitirana je 2016. godine na televizijskom kanalu FX, a ubrzo je postala međunarodno dostupna na kanalu Disney+. Serija je tijekom svoje četiri sezone osvojila cijeli niz prestižnih nagrada. Među ostalim, dva Zlatna globusa, dva Emmyja, nagradu Američkog filmskog instituta, nagradu Udruženja televizijskih kritičara, nagradu Udruženja scenarista…

Video koji se, predstavljen kao istinita televizijska reportaža, našao na portalu Narod.hr dio je sedme epizode prve sezone “Atlante”. Cijela epizoda naslovljena „B.A.N“ snimljena je u stilu stereotipnog američkog televizijskog programa, uključujući i blokove talk showa te lažnih reklama koje prodaju izmišljene proizvode. Izvorno je emitirana u listopadu 2016. godine, a jednog od osvojenih Emmyja Glover je dobio upravo za ovu epizodu serije, i to kao prvi afroamerički redatelj u povijesti koji je osvojio ovu prestižnu nagradu u kategoriji humoristične serije.

Harrisona Bootha, odnosno Antoinea Smallsa iz teksta portala Narod.hr, koji je prigodno označen tagom #transaktivisti, tumači glumac Niles Stewart koji je danas popularna YouTube zvijezda čiji video uraci imaju milijunski auditorij. Video koji je objavio Narod.hr samo je kratki isječak znatno duže scene “skeča” u kojem se Stewart pojavljuje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.