Razotkriveno

Koncept “kinetičkog bombardiranja” nema nikakve veze s razornim potresom u Turskoj

U objavama se iz konteksta izvlači izjava šefa Turske svemirske agencije koju je izrekao u studenom 2021. godine.
Foto: Unsplash.com/Diana Parkhouse

Turska tvrdi da tektonsko oružje iz svemira može izazvati potres“, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Epoha tako u uvodu tvrdi da je šef turske Svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim rekao da bi se “potresi magnitude 7-8 po Richteru mogli umjetno izazvati”. “Prema njegovim riječima, rekao je u prijenosu lokalnog TV kanala, to bi zahtijevalo da se na Zemlju sa satelita pošalju velike titanijske šipke, prodru do dubine od 5 km i izazovu potres”, navodi se u tekstu.

“Postoje ratni sateliti koji mogu poslati 10-metarske šipke od legure titana iz svemira do bilo koje mete, prodrijeti 5 kilometara duboko u Zemlju i izazvati potres magnitude 7-8 po richteru, rekao je šef agencije. Dužnosnik nije dao više detalja”, piše dalje u tekstu.

Screenshot/Facebook

Šef Turske svemirske agencije govor održao gotovo dvije godine prije zadnjeg razornog potresa

Ovom temom bavio se turski fektčeking portal Teyit.

Iako pojedinci na društvenim mrežama nastoje sugerirati da je šef Turske svemirske agencije ovo rekao nakon nedavnih razornih potresa u Turskoj, utvrđeno je da se to dogodilo na konferenciji pod nazivom “Turska strategija za svemir” koja je održana na Institutu za strateško razmišljanje 4. studenog 2021. godine.

Serdar Hüseyin Yildirim je tom prilikom naveo da ne zna postoji li takav sustav, ali da je svjedočio takvom inženjerskom radu i tvrdi da je eksplozivna tehnologija korištena u filmu Matrix stvarna. Turski stručnjaci slažu se da je ovaj projekt moguć, ali samo u teoriji i da nije primjenjiv danas.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Svemirski inženjer Arda Mevlütoğlu izjavio je da je predsjednik Svemirske agencije Yildirim govorio o konceptu kinetičkog bombardiranja i da se na njemu radilo tijekom Hladnog rata. Mevlütoğlu, u svom članku o ovoj temi, definira koncept kinetičkog bombardiranja kao “ispaljivanje čvrstog, monolitnog objekta iz orbite prema zemlji i napad iz svemira na zemlju u kojem će razorni učinak kinetičke energije objekt dosegnuti zahvaljujući svojoj brzini i korištenoj masi”.

Međutim, čak ni koncept kinetičkog bombardiranja, koji je samo teorija i nema svoj pandan u stvarnom životu, nikada nije postao tema širih rasprava. Mevlütoğlu kaže da bi bilo točnije spomenuti da će ovaj koncept uzrokovati “vrlo jaka podrhtavanja”, a ne potrese, te podsjetio da koncept kinetičkog bombardiranja ostaje u idejnoj fazi.

Kinetičko bombardiranje i projekt Thor

U svom članku na tu temu, Arda Mevlütoğlu spominje da je projekt Thor najpoznatiji i najrealističniji primjer koncepta kinetičkog bombardiranja. Projekt Thor osmislio je 1950-ih Jerry Pournelle, koji će kasnije postati pisac znanstvene fantastike. Projekt Thor temelji se na pucanju na ciljane točke iz orbite pomoću volframovih šipki.

Međutim, Mevlütoğlu kaže da postoji niz tehničkih prepreka za korištenje sustava kinetičkih bombardera danas:

  1. Strijele ispuštene iz orbite moraju biti ispuštene pod vrlo pravim kutom kako bi se postigla maksimalna brzina. To znači da je opseg letjelice u orbiti sužen. Stoga bi veliki broj svemirskih letjelica morao biti postavljen u orbitu, a svaka bi trebala nositi više strijela. To uzrokuje eksponencijalni porast troškova proizvodnje i rada.
  2. Drugi problem je količina goriva potrebna za sustave. Težina strijela značajno povećava ukupnu težinu letjelice. Dopunjavanje u orbiti također je skupa i složena operacija.

Ukratko, iako u ratnoj i obrambenoj industriji na papiru dolaze do izražaja štapići koji se mogu lansirati iz svemira u svijet, to nije metoda koja bi se danas mogla praktično primijeniti. Koncept kinetičkog bombardiranja, o kojem se govori samo u teoriji, nikada nije bio fokusiran na to da može izazvati potrese.

Što kažu znanstvenici?

Sertaç Öztürk, profesor fizike sa Sveučilišta Istinye, kaže da bi objekt koji slobodno pada dosegao određenu graničnu brzinu zbog trenja i naveo da takvo što ne bi bilo moguće zbog ograničenja brzine do kojeg bi došlo.

Slično tome, znanstveni pisac i inženjer Tevfik Uyar rekao je da je tema spomenuta u videu koncept koji je razvio SAD tijekom razdoblja Hladnog rata te da je korišten volfram, a ne titan. Cilj nije stvaranje potresa, već brzo uništavanje zemaljskih ciljeva. Uyar je naglasio da je ovakvim letjelicama nemoguće ići pet kilometara ispod zemlje.

Uz sve ovo, Serdar Hüseyin Yildirim kaže da je oružje za koje tvrdi da je izazvalo potres napravljeno od titana. Temperatura taljenja titana je 1668 stupnjeva. Prosječna temperatura koju postigne meteor ulaskom u atmosferu je preko 1650 stupnjeva Celzijusa. Iako su temperature taljenja titana i temperatura koju postižu meteoriti koji ulaze u atmosferu gotovo jednaki, za očekivati ​​je da će i meteoriti izazvati isti učinak potresa o kojem se govori.

Čini se malo vjerojatnim da će okomita metalna šipka lansirana iz svemira stići do Zemlje jer danas čak možemo koristiti i svemirske letjelice. Čak i svemirska letjelica može ući u Zemlju pod određenim kutom, a ne okomito na Zemljinu orbitu. Također se očekuje da će se “ratnički štapovi”, za koje se kaže da uzrokuju potrese, zagrijati i izgorjeti ako uđu okomito u atmosferu.

Oružje koje je opisao predsjednik Turske svemirske agencije Yildirim zapravo nije novost i nije predmet stvarnosti. Zapravo, ti “ratnički sateliti” često su predmet izmišljenih scenarija u svijetu znanstvene fantastike.

Na obrambenom forumu pod nazivom Military History spominje se mnogo različitih znanstvenofantastičnih igara, knjiga i filmova o ovom sustavu oružja.

Yildirim i Turska svemirska agencija pojasnili staru izjavu koja je počela kružiti mrežama

Nakon što je Yildirimova izjava opet počela kružiti društvenim mrežama, on je pojasnio svoju izjavu:

“Ovaj kratki video je s predavanja koje sam davno održao na institutu za strategiju. Objasnio sam sustav oružja koji može izbrisati mali grad s karte kada se postavi i koristi u Zemljinoj orbiti. Ovaj sustav oružja nema funkciju kao što je pokretanje rasjeda ili stvaranje tektonskih potresa. Stoga nema nikakve veze s potresom koji se dogodio 6. veljače ove godine. To je bio tektonski potres koji se dogodio na poznatoj liniji rasjeda. Ne želim da me se krivo shvati. Učinak ovog oružja usporediv je s udarom meteorita”.

Turska svemirska agencija također je dala izjavu na tu temu i izjavila da se oružani sustav koji je Serdar Hüseyin Yildirim spomenuo samo tiče projektnog rada:

“U navedenom videu spominju se samo projektne studije oružanog sustava koji se može rasporediti u Zemljinoj orbiti. Iako nema informacija o realizaciji ovog projekta, on nema funkciju poput pokretanja rasjeda ili stvaranja tektonskih potresa. Stoga to nema nikakve veze s razornim potresom 6. veljače 2023., što je bio tektonski potres.

Potresi se ne mogu predvidjeti

“Osim toga, zanimljivom je nazvana činjenica da su uoči katastrofe u Turskoj zatvorena diplomatska predstavništva Kanade, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske i Švedske. Službeno su ovu odluku proglasili “prijetnjom terorističkim napadima”. Također je objavljeno da su nekoliko sekundi prije jakih naknadnih potresa u Turskoj mnogi vidjeli kratke bljeskove – nešto poput lokalnog sjevernog svjetla. Turska GAZETE objavila je članak čiji je autor pokušao riješiti misterij plavičastih bljeskova”, navodi dalje autor teksta na Epohi.

O ovoj dezinformaciji Faktograf je već pisao ranije ovog mjeseca. Iako se nastoji insinuirati da su diplomatska predstavništva SAD-a i drugih zapadnih zemalja zatvorila svoja vrata zbog toga što se znalo da će Tursku pogoditi snažan potres, za takvo što nema dokaza. Također, poznato je da se potresi ne mogu predvidjeti.

Naime, krajem siječnja devet zapadnih zemalja je ili zatvorilo svoje konzulate ili izdalo upozorenje za putovanja građanima koji posjećuju Tursku, navodeći kao razlog sigurnosne prijetnje.

Ne postoje znanstveno utemeljena saznanja o sljedećem velikom potresu. Da je tome tako, potvrdila je Seizmološka služba Hrvatske u nekoliko navrata, a učestalo nakon velikog potresa u Zagrebu 2020. godine. “Potrese ne možemo prognozirati, bilo kakve obavijesti da slijedi snažniji potres nisu točne! Postoji vjerojatnost za jači potres, ali je izrazito mala. Možemo očekivati naknadne slabije potrese”, napisali su tada na Twitteru.

Fenomen svjetla potresa

Što se pak tiče “kratkih bljeskova” na koji se autor referira, radi se o zanimljivom fenomenu koji se pojavio na nebu neposredno prije potresa u Turskoj i Siriji 6. veljače. Radi se o svjetlima koja podsjećaju na sijevanje pred oluju. Ovaj fenomen nije ništa novo, iako i dalje zbunjuje znanstvenike. Naravno, ovaj fenomen je i plodno tlo za teorije zavjere, a i o tome smo pisali ranije ovog mjeseca.

National Geographic je još prije nekoliko godina pisao o ovom fenomenu, ponudivši znanstvene odgovore na isti. Kada je potres magnitude 8,1 pogodio Meksiko 2017. godine na društvenim mrežama su se pojavile jezive slike zelenih i plavih svjetala na nebu. Takozvana svjetla potresa u Meksiku bila su još jedan misteriozni primjer fenomena koji je zbunjivao stručnjake stotinama godina.

Poput kuglaste munje, svjetla potresa su relativno rijetka, a znanstvenicima je teško objasniti o čemu se točno radi. Stvari kompliciraju to što ne izgledaju svi slučajevi isto, što pokreće objašnjenja koja se kreću od obične munje do NLO-a i pojava s drugog svijeta.

Američki geološki institut je oprezan oko toga postoje li svjetla potresa ili EQL. “Geofizičari se razlikuju oko toga u kojoj mjeri pojedinačna izvješća o neobičnim svjetlima u vrijeme i blizu epicentra potresa zapravo predstavljaju EQL”, navodi institut na svojoj web stranici: “Neki sumnjaju da bilo koje izvješće predstavlja čvrst dokaz za EQL, dok drugi misle da barem neka izvješća uvjerljivo odgovaraju EQL-u”. Freund je u potonjem taboru.

Analizirajući 65 svjetlosnih incidenata u vrijeme potresa u studiji iz 2014. godine, Freund i njegovi kolege teoretizirali su da svjetla uzrokuju električni naboji koji se aktiviraju u određenim vrstama stijena tijekom seizmičke aktivnosti. U studiji koju je vodio fizičar sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju i koja je objavljena 2014., zrnca različitih materijala – brašno, plastični diskovi, gips – stvaraju skokove napona kada se potresaju. Znanstvenici su ovaj učinak pripisali trenju između zrna, što bi proturječilo i piezoelektričnoj teoriji i Freundovoj. Sve dok se pojavljuju proturječne znanstvene teorije, rasprava o uzrocima potresnih svjetala ostaje otvorena.

Zaključno, šef Turske svemirske agencije Serdar Hüseyin Yildirim svoj je govor održao puno prije razornog potresa koji je pogodio Tursku 6. veljače ove godine. Radilo se o predavanju na konferenciji pod nazivom “Turska strategija za svemir” koja je održana na Institutu za strateško razmišljanje 4. studenog 2021. Yildrim je, nakon što se video snimka tog predavanja počela širi društvenim mrežama pojasnio svoju izjavu. Kako tvrdi, kinetičko oružje na koje se referira nema funkciju kao što je pokretanje rasjeda ili stvaranje tektonskih potresa. “Stoga nema nikakve veze s potresom koji se dogodio 6. veljače ove godine. To je bio tektonski potres koji se dogodio na poznatoj liniji rasjeda. Ne želim da me se krivo shvati. Učinak ovog oružja usporediv je s udarom meteorita”, naglasio je. Također, kao što smo već u više navrata pisali, a što se nastoji sugerirati u tekstu, potresi se ne mogu predvidjeti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.