Razotkriveno

Ne, ovo nije snimka predaje ukrajinskih vojnika u Bahmutu

Snimku je u travnju 2022. godine objavila ruska televizija nakon što je rusko Ministarstvo obrane izvijestilo o predaji vojnika u Mariupolju.
Foto: Hina/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Na Facebook profilu hrvatskog korisnika 8. ožujka objavljen je video iz Ukrajine (arhivirano ovdje) za koji se tvrdi da prikazuje predaju ukrajinskih vojnika u gradu Bahmutu.

Na snimci je napisano: “Ukrajinska armija – Bahmut”. No, ta snimka nije iz aktualne bitke ruske vojske i proruskih postrojbi s ukrajinskim vojnicima za Bahmut i stara je gotovo godinu dana.

Snimku je u travnju 2022. objavila ruska televizija

Istu snimku navodne predaje ukrajinskih vojnika 13. travnja 2022. objavio je Reuters (arhivirano ovdje). Tada su napisali da je snimku objavila ruska televizija nakon što je rusko Ministarstvo obrane izdalo priopćenje da se 1026 vojnika ukrajinske 36. postrojbe marinaca, uključujući i 162 časnika, predalo u opkoljenom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju.

Iz toga se jasno može zaključiti da snimka nije, kao što se navodi u statusu na Facebooku, nastala u Bahmutu već je, navodno, iz Mariupolja. Kada je snimka objavljena, ukrajinsko Ministarstvo obrane nije imalo informacije o konkretnoj predaji ukrajinskih vojnika.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U Ukrajini Mariupolj i Bahmut postali su simboli otpora

Ruske i proruske snage, nakon tri mjeseca žestokih borbi, okupirale su Mariupolj sredinom svibnja 2022. godine, otprilike mjesec dana nakon nastanka snimke podijeljene na Facebook profilu hrvatskog korisnika.

S druge strane, ruske i proruske snage već mjesecima pokušavaju osvojiti ukrajinski grad Bahmut i zbog tih žestokih bitki, slično kao i Mariupolj prošle godine, već je postao ukrajinski simbol otpora. Prema posljednjim informacijama ukrajinske snage još uvijek drže zapadni dio Bahmuta.

Zaključno, u statusu hrvatskog korisnika Facebooka netočno se tvrdi da je snimka predaje ukrajinskih vojnika nastala u Bahmutu. Navedenu snimku je u travnju prošle godine objavila ruska televizija nakon što je rusko Ministarstvo obrane izvijestilo o predaji ukrajinskih vojnika u Mariupolju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.