Razotkriveno

“Dlakava Borbie” nije lutka za djecu, već uvrnuti poklon za odrasle

Dlakava lutka na tržištu je najmanje od 2017. godine kada je o njoj ekipa iz podcasta Weird Wide Web snimila video i objavila ga na YouTubeu. Nije u pitanju lutka iz serije Barbie, već šaljivi poklon za odrasle.
www.etsy.com

Portal Crodex.net 17. travnja objavio je s članak s naslovom “Kako se vama sviđa ovaj barbika” (arhivirano ovdje) u kojem dijelom prenose status s profila na Facebooku “Ovca Je Crna – prati ako mrziš satiru” (arhivirano ovdje). U članku i statusu se neobičan poklon za odrasle, barbika s dlakama uz koju se prodaje i žilet, pokušava predstaviti kao igračka za djevojčice.

“Ova barbika iliti ovaj barbika je idealna prilika za curice da se nauče brijati. Možemo reći da je ovo edukativna barbika.
Imamo čast vidjeti ovu novu vrstu barbike. Atraktivno je dlakava ali zato modno osvještena. Posebno su me se dojmila dlakava ramena.

Baš zgodan detaljčić za koji možemo zahvaliti kreatoru ove lutke iz pakla. Iako se kao muško dijete nisam igrao sa barbikama, osim kad mi je bilo dosadno, danas malo žalim jer u moje vrijeme barbike nisu bile ovako dlakave”, piše u tekstu portala Crodex koji je samo malo prerađeni status s profila “Ovca Je Crna – prati ako mrziš satiru”.

Screenshot iz podcasta objavljenog 2017. i fotografija s Reddita iz 2020. godine

U statusu na Facebooku i u tekstu Crodexa su različite fotografije “bradate barbike”. Status počinje s riječima “dragi dnevniče, danas ti pišem jer sam imao čast vidjeti ovu novu vrstu barbike“, a uz njega je postavljena fotografija “dlakave barbike” koja je u listopadu 2020., znači prije dvije i pol godine, objavljena na Redditu. Autor fotografije napisao je da ju je našao u trgovini rabljenom robom Goodwill, vjerojatno u SAD-u.

Crodex je, pak, u svoj članak stavio screenshot iz videa s YouTubea objavljenog u lipnju 2017., znači prije gotovo šest godina. Snimka je to podcasta nazvanog Weird Wide Web. “Ovo je emisija u kojoj nalazim stvari koje se mogu kupiti na internetu te ih isprobavam s gostom”, stoji u opisu podcasta s kojeg je portal Crodex uzeo screenshot.

Zabavan poklon samo za odrasle

“Ova barbika iliti ovaj barbika je idealna prilika za curice da se nauče brijati. Možemo reći da je ovo edukativna barbika. Svi znamo kako djevojčice ulaskom u pubertet dobiju bradu i dlakava ramena. Često im je neugodno kad se moraju početi brijati pa je ovo idealan poklon za sve njih. Čak bi i dečkima ovo mogao biti izvrstan poklon, jer tako odmah mogu saznati da će djevojčice kasnije biti ovakve ako se zaborave obrijati”, stoji dalje u članku Crodexa i u statusu na profilu “Ovca Je Crna – prati ako mrzis satiru”.

Iako na ambalaži stoji oznaka “3+”, koja obično označava da je pogodna za djecu stariju od 3 godine, ta lutka nije uopće namijenjena djeci. Na internetskoj trgovini Etsy.com, na profilu korisnika koji izrađuje i prodaje ove lutke, pronašli smo oglas za “dlakavu lutku”.

“Trebate zabavan poklon koji će biti hit na zabavi? Kupite ‘The Original Shave & Play Borbie'”, stoji u oglasu te se dalje navodi i upozorenje da ambalažu od lutke treba držati izvan dohvata djece jer se u njoj nalazi i žilet.

“Lutka je zamišljena kao zabavan poklon samo za odrasle”, stoji u oglasu čime se još jednom daje do znanja da lutka nije zamišljena kao dječja igračka.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

To nije originalna Barbie lutka

Također, iz oglasa se može doznati i kako ta lutka nije dio poznate Barbie franšize, odnosno nije među lutkama koje proizvodi proizvođač Mattel. To se može jednostavno zaključiti činjenicom da se u oglasu reklamira “Borbie”, a ne “Barbie”, odnosno da su tvorci “uvrnutog poklona za odrasle” promijenili jedno slovo u nazivu lutke, vjerojatno kako bi je bez problema mogli prodavati, s obzirom da je naziv Barbie zaštitio Mattel.

Također, “dlakava” lutka sa žiletom u kutiji ne može se pronaći na službenoj internetskoj trgovini Mattela.

Bez navođenja činjenice da se “dlakava lutka” na tržištu nalazi najmanje od 2017. godine, kada je snimljen podcast iz kojeg je Crodex napravio screenshot, kao i da je fotografija lutke iz statusa na Facebook objavljena na Redditu 2020. godine te da lutka nije dio službene Barbie franšize i da se ne reklamira kao igračka za djecu već zabavan poklon za odrasle, ocjenjujemo da članku Crodexa i statusu na Facebook profilu “Ovca Je Crna – prati ako mrziš satiru” nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.