Razotkriveno

Američko Ministarstvo obrane nije u studenom 2019. potpisalo ugovor o istraživanju Covida-19

Ugovor koji je sklopljen u studenom 2019. godine nije se odnosio na istraživanje Covid-19. Ta stavka dodana je tek u lipnju 2020. godine.
Ilustracija: Pixabay

Američko ministarstvo obrane dodijelilo je ugovor o istraživanju Covid-19 još u studenom 2019. godine“, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Autor tako u uvodu navodi da je “tri mjeseca prije nego što je svijet saznao za postojanje virusa Covid-19 i gotovo pola godine prije nego što je WHO službeno proglasio pandemiju 11. ožujka 2020., američki DOD (Ministarstvo obrane) dodijelio istraživački ugovor Labyrinth Global Health Inc“.

Screenshot/Facebook

Prema podacima s platforme CrowdTangle, objava je podijeljena na više stranica na Facebooku, a prikupila je 10 dijeljenja i 2 ostale reakcije.

Stara dezinformacija koja je ponovno aktualizirana

“Tvrtka se ugovorom obvezala na provođenje istraživačkih aktivnosti u području “Covid-19”. O tome izvještava “ The Expose ”, pozivajući se na službene dokumente. Neovisni novinari “The Exposea” prokopali su javno dostupnu bazu podataka o nabavi u SAD-u i došli do zapanjujućeg otkrića – koje se, naravno, dobro uklapa u prijašnja saznanja. Kao što smo već ranije izvijestili razvoj cjepiva u Sjedinjenim Državama bio je tajni projekt Ministarstva obrane od samog početka. Stoga je ugovor s tvrtkom Labyrinth Global Health Inc. dodijeljen 12. studenog 2019. (obratite pažnju na američki datum). Službeno je ime Covid-19 tek tri mjeseca kasnije”, navodi se dalje u tekstu.

Radi se o staroj dezinformaciji koju je portal The Expose objavio još prošle godine, ali je aktualizirana u videu Claytona i Natali Morris objavljenom 11. ožujka. Ovom dezinformacijom bavila su se dva portala engleskog govornog područja – Associated Press i Techarp.

Prvo što treba spomenuti jest da je The Expose britanski portal poznat po širenju dezinformacija koje je i Faktograf razotkrio više puta. Portal je u studenom 2020. pokrenuo Jonathan Allen-Walker, mehaničar iz Lincolnshirea i od tada širi dezinformacije o Covidu-19 i cjepivu.

Američka administracija prvo je potpisala sporazum krajem 2019. s izvođačem, tvrtkom Black & Veatch, u sklopu rada na smanjenju biološke prijetnje u Ukrajini, navode dužnosnici i službeni dokumenti. Nakon što je pandemija počela, Black & Veatch je angažirao drugu tvrtku, Labyrinth Gold Health, da pruži ekspertizu za ukrajinski odgovor na Covid-19. Opis posla u saveznoj bazi podataka je ažuriran, ali je originalni datum ugovora ostao, razjašnjava AP.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ugovor o pružanju podrške Ukrajini je mijenjan dvaput

Također, ono što je zanimljivo da je originalni sporazum dostupan online (ovdje), no The Expose ga nije uključio u svoj tekst.

“Ugovor, koji je otkrio The Expose, podugovor je ugovora od 20. rujna 2012. pod nazivom Stručne, znanstvene i tehničke usluge. Sadrži 115 podugovora koji se uglavnom odnose na nabavu laboratorijske opreme za objekte u Ukrajini. U svim tim prilično nebitnim redovima teksta bio je i ugovor o istraživanju u vezi s Covidom-19, koji je dodijeljen mnogo prije nego što se pročulo za pandemiju tog imena. Izvođenje ugovorenih aktivnosti trebalo je obaviti u Ukrajini, a glavni ugovor dodijeljen je tvrtki Black & Veatch Special Projects Corp. Klijent je bila Agencija za smanjenje obrambene prijetnje (DTRA) Ministarstva obrane SAD-a, glavna svrha programa za smanjenje biološke prijetnje u Ukrajini”, piše dalje autor teksta.

Kako su objasnili iz Agencije za smanjenje rizika američkog Ministarstva obrane (eng. The US Defense Threat Reduction Agency) za Techarp, nakon što je izbila pandemija Covida-19, dvaput su mijenjali ugovor kako bi Ukrajini pružili podršku za Covid-19 – u travnju i lipnju 2020. Međutim, datumi izmjena nisu bili navedeni na stranici USASpending.gov.

“Ne, Ministarstvo obrane SAD-a nije dodijelio ugovor 2019. za istraživanje Covida-19. U ovom slučaju, izvođač s kojim je Ministarstvo 10. lipnja 2020. sklopilo ugovor je izmijenio nalog za pomoć Ukrajini u odgovoru na pandemiju Covid-19, više mjeseci nakon što je pandemija počela. Međutim, datum u bazi podataka odražava izvorni datum kada je glavni ugovor o pružanju pomoći unesen u sustav”, poručili su iz američkog Ministarstva obrane.

U nalogu zadatka iz lipnja 2020. od gore spomenute tvrtke Labyrinth se tražilo da pruži stručnost i podršku za “Udaljeno mentorstvo o laboratorijskoj dijagnostici bolesti Covid-19, biološkoj sigurnosti i laboratorijskom odgovoru na hitne slučajeve u Ukrajini.”

Naziv “Covid-19” pojavio se tek 11. veljače 2020.

Jedan detalj koji je također bitan za cijelu ovu priču jest da je Svjetska zdravstvena organizacija tek 11. veljače 2020. izdala službena imena za novi koronavirus (SARS-CoV-2) i bolest koju uzrokuje (Covid-19). Prije Covida-19, konvencije imenovanja bile su potpuno drugačije. Prethodna bolest uzrokovana SARS-CoV-1 bila je poznata kao Teški akutni respiratorni sindrom (SARS), a ne COVID-02 (jer je započela 2002.).

Dakle, kako je moguće da Ministarstvo obrane SAD-a ili njihov izvođač, Black & Veatch daju podugovor podizvođaču Labyrinth Global Healthu za “Istraživanje Covida-19”?

To je moguće samo ako je podugovor izmijenjen nakon što je naziv Covid-19 uspostavljen 11. veljače 2020, ističe Techarp.

Još jedna stvar u kojoj je The Expose pogriješio jest i dio gdje tvrde da je svijet prvi put saznao za novi koronavirus u siječnju 2020. Naime, prvi se put za Covid-19 u svijetu saznalo u prosincu 2019.  Gradska zdravstvena komisija Wuhana u Kini prvi je put javno izvijestila o skupini upale pluća izazvanoj novim koronavirusom 31. prosinca 2019.

Zbog toga je WHO na kraju nazvao bolest COVID-19, što je skraćenica za Coronavirus Disease 2019. Da su kineske vlasti objavile izbijanje samo dan kasnije, bilo bi poznato kao COVID-20.

Zaključno, nije točno da je američko Ministarstvo obrane dodijelilo ugovor o istraživanju Covida-19 još u studenom 2019. Naime, američko Ministarstvo obrane sklopilo je krajem 2019. ugovor prvo s tvrtkom Black & Veatch u sklopu rada na smanjenju biološke prijetnje u Ukrajini, a potom je u lipnju 2020. sklopilo podugovor s tvrtkom Laybrinth koja je bila zadužena za pružanje podrške o laboratorijskoj dijagnostici za bolest Covid-19. Međutim, na stranicama Ministarstva vidljiv je samo originalni datum kad je prvo sklopljen ugovor, ali ne i dvije izmjene ugovora koje su slijedile naknadno. Stoga ovu objavu na portalu Epoha ocjenjujemo netočnom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.