Razotkriveno

UN ne preporučuje dekriminalizaciju seksa bez pristanka

Portal Narod.hr pogrešno je preveo dokument Međunarodne komisije pravnika na način da su konsenzualan seks preveli kao seks bez pristanka.
Ilustracija: Pixabay

Portal Narod.hr 19. travnja objavio je članak s naslovom “UN preporučuje dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima, prostitucije, droge i pobačaja” (arhivirano ovdje), a link na tekst je na svom Facebook profilu podijelila udruga U ime obitelji  (arhivirano – ovdje), izdavač portala Narod.hr.

“Nedavni dokument Ujedinjenih naroda poziva na dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima zajedno s prostitucijom, uporabom droga i pobačajem. Naime, međunarodni odbor pravnika, UNAIDS i Ured visokog povjerenika za ljudska prava iznijeli su novi skup pravnih načela za usmjeravanje primjene međunarodnih ljudskih prava u kaznenom pravu”, stoji u tekstu portala Narod.hr.

Izvor za tekst portala Narod.hr članak je objavljen na portalu LifeSiteNews (arhivirano ovdje). Oba teksta imaju isti naslov. Prema bazi podataka Media Bias/Fact Check, portal LifeSiteNews izrazito je nepouzdan izvor. Redovito promoviraju pseudoznanost i teorije zavjere.

Međunarodna komisija pravnika: “Ne poziva se na dekriminalizaciju seksualnih odnosa s djecom”

Na te i takve članke, kao i na neke druge slične interpretacije tog dokumenta na profilima društvenih mreža, 20. travnja reagirala je i organizacija Međunarodna komisija pravnika (The International Commission of Jurists -ICJ).

“Međunarodna komisija pravnika nedavno je objavila novi set pravnih načela vezanih za štetan utjecaj neopravdane kriminalizacije pojedinaca i cijelih zajednica na ljudska prava”, stoji u priopćenju.

“Dokument nazvan Načela 8. ožujka (The 8 March Principles), koji su obradili i potvrdili pravnici iz svih dijelova svijeta, ustanovljava pristup temeljen na ljudskim pravima vezano uz kažnjavanje kaznenih djela povezanih sa seksualnim odnosima, reprodukcijom, konzumiranjem droga, HIV-a, beskućništva i siromaštva”, dodaje se u priopćenju.

“Obveza Ujedinjenih naroda za borbu protiv seksualnog iskorištavanja djece i sadržaj Načela 8. ožujka su naknadno pogrešno interpretirani na brojnim profilima na društvenim mrežama i u medijima. U Načelima 8. ožujka ne poziva se na dekriminalizaciju seksualnih odnosa s djecom, a niti se ne poziva na ukidanje propisane minimalne dobi za pristanak na seks u domaćim zakonodavstvima”, stoji u priopćenju.

“Ustvari, ICJ je naveo da države imaju jasnu dužnost, prema pravilima međunarodnog prava, zaštititi djecu od svih oblika zlostavljanja, kao što je seksualno zlostavljanje djece, uključujući i putem kriminalizacije takvog ponašanja”, navodi se u priopćenju ICJ-a.

Dodaju da je cilj tog dokumenta pružiti jasan, pristupačan i operativan pravni okvir i praktične pravne smjernice parlamentarcima, sucima, tužiteljima i pravnicima u vezi štetnih utjecaja kriminalizacije određenih ponašanja po zdravlje, jednakost i druga ljudska prava. “One se baziraju na općim principima kaznenog prava i međunarodnim zakonima i standardima o ljudskim pravima”, zaključuje se u priopćenju ICJ-a.

U dokumentu se ne govori o “seksualnom ponašanju bez pristanka”

“Iako je dokument izašao 8. ožujka, na Međunarodni dan žena, tek je nedavno počeo privlačiti pozornost zbog zalaganja protiv kriminaliziranja seksa s maloljetnicima, piše LifeSiteNews.

Načelo 16 kaže: ‘Seksualno ponašanje bez pristanka, bez obzira na vrstu seksualne aktivnosti, spol/rod, seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili rodno izražavanje uključenih osoba ili njihov bračni status, ne smije se kriminalizirati ni u kojim okolnostima'”, stoji u članku Narod.hr-a.

No, u izvornom dokumentu ICJ-a , ali i u članku LifeSitea na koji se Narod.hr poziva, ne govori se o “seksualnom ponašanju bez pristanka”. Baš suprotno, u oba izvora na engleskom jeziku se navodi “consensual sexual conduct”, odnosno seksualno ponašanje uz pristanak.

“Sporazumni istospolni, kao i sporazumni seksualni odnosi između različitih spolova, ili sporazumni spolni odnosi s ili između trans, nebinarnih i drugih rodno različitih osoba, ili izvan braka – bilo prije ili izvan braka – stoga nikada ne mogu biti kriminalizirani. U pogledu provedbe kaznenog zakona, svaka propisana minimalna dob za pristanak na spolni odnos mora se primjenjivati na nediskriminirajući način. Provedba ne može biti povezana sa spolom/rodom sudionika ili dobi za pristanak na brak.

Štoviše, seksualno ponašanje koje uključuje osobe ispod propisane minimalne dobi za pristanak na seks može zapravo biti legalno uz pristanak, iako nije i po zakonu. U tom kontekstu, provedba kaznenog zakona trebala bi odražavati prava i sposobnost osoba mlađih od 18 godina da donose odluke o upuštanju u dobrovoljno seksualno ponašanje i njihovo pravo da budu saslušane u stvarima koje ih se tiču”, navodi se dalje u članku Narod.hr-a o načelu 16.

I iz ovoga dijela je jasno je da se u dokumentu govori o upuštanju u seksualne odnose uz pristanak te da se preporučuje da se kazneno ne gone slučajevi u kojima su osobe mlađe od 18 godina, a starije od dobi u kojoj ih se smatra sposobnima pristati na seksualni odnos, u odnos ušle uz pristanak. Dob pristanka na spolni odnos u Hrvatskoj je 15 godina.

Preporuke u tom slučaju, dakle, štite od kaznenog progona osobe koje su uz pristanak stupile u seksualne odnose. Takva preporuka ni na koji način ne oslobađa odgovornosti starije osobe koje su uz prisilu stupile u seksualne odnose s maloljetnicima, što bi se moglo pomisliti iz konstrukcije u naslovu teksta Narod.hr-a da “UN preporučuje dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima”.

Dekriminalizacija prostitucije i droge za osobnu uporabu

“Izvješće također poziva na dekriminalizaciju prostitucije i uporabe droga.

Načelo 17 kaže: ‘Razmjena seksualnih usluga između privolnih odraslih osoba za novac, robu ili usluge i komunikacija s drugom osobom, oglašavanje ponude ili dijeljenje prostora s drugom osobom u svrhu razmjene seksualnih usluga između privolnih odraslih osoba za novac, robu ili usluge, bilo u javnom ili privatnom mjestu, ne smije biti kriminalizirano, ako je bez prisile, sile, zlouporabe ovlasti ili prijevare’.

Načelo 20 zabranilo bi kaznenom zakonu kažnjavanje ‘uporabe droga ili posjedovanja, kupnje ili uzgoja droga za osobnu upotrebu, uključujući osobe mlađe od 18 godina ili tijekom trudnoće'”, piše u članku Narod.hr-a.

Točno je da se u načelu 16 preporučuje da se ne kriminalizira pružanje seksualnih usluga, odnosno prostitucija. No, tu se ponovno radi o slučaju u kojem seksualna radnica ili radnik tu uslugu obavlja “bez prisile, sile, zlouporabe ovlasti ili prijevare” i uz pristanak seksualne radnice ili radnika i klijenta.

Ono što se u članku Narod.hr-a ne navodi, a dio je tog načela, je i preporuka da se kazneno ne gone ni osobe koje “pod poštenim uvjetima” organiziraju, reklamiraju ili iznajmljuju sobe seksualnim radnicama i radnicima, s time da se od kaznenog progona ne isključuju oni koji to obavljaju “uz prisilu, silu, zlouporabu ovlasti ili prijevaru”.

Također je točno i da se u načelu 20 preporučuje da se kazneno ne gone osobe koje posjeduju ili koriste droge u količinama za osobu uporabu te je točno da se preporučuje da se to odnosi i na one mlađe od 18 godina i trudnice. Time se od kaznenog progona, i potencijalno dugotrajnog zatvora, štite odrasle osobe i maloljetnici koji su zatečeni s manjim količinama droge.

“Nitko ne bi trebao biti smatran kazneno odgovornim zbog ostvarivanja svojih prava na seksualno i reproduktivno zdravlje”

“Pojedinci bi također trebali moći uzimati opasne tablete povezane s ‘promjenom spola’ i operacije te pobaciti svoje bebe, u skladu s preferiranim pravnim sustavom dokumenta.

Kazneni zakon ne smije kriminalizirati pojedinca ako ‘donosi i djeluje na temelju odluka o vlastitom tijelu, seksualnosti i reprodukciji – kao što je trudnoća; kontracepcija, uključujući hitnu kontracepciju; sveobuhvatna skrb o pobačaju; profilaksa spolno prenosivih infekcija; skrb/terapija koja afirmira spol; i/ili,’ prema načelu 14.”, stoji u članku Narod.hr-a.

U uvodu Načela 14 navodi se da “nitko ne bi trebao biti smatran kazneno odgovornim zbog ostvarivanja svojih prava na seksualno i reproduktivno zdravlje, kao što je traženje, pristupanje ili korištenje seksualnih i reproduktivnih klinika, usluga ili roba, uključujući i informacije”.

Netočno je da se bilo gdje navode “opasne tablete povezane s promjenom spola”. Točno je da cijeli taj članak preporučuje da bi kaznene odgovornosti trebali biti oslobođeni svi koji, opet bez prisile, sile, zlouporabe ovlasti ili prijevare, koriste ili pružaju usluge vezane uz seksualno i reproduktivno zdravlje.

“Načelo 15 ponovno potvrđuje da se pobačaj tijekom svih devet mjeseci trudnoće nikada ne smije kriminalizirati. ‘Pobačaj se mora u potpunosti izbaciti iz djelokruga kaznenog zakona, uključujući za obavljanje, pomaganje ili pružanje pobačaja, ili lijekova ili usluga povezanih s pobačajem, ili davanje informacija o pobačaju utemeljenih na dokazima,’ stoji u dokumentu”, navodi se u tekstu Narod.hr-a.

Također, točno je i da se Načelom 15 preporučuje da se sve radnje vezane uz pobačaj, ako su bez prisile, maknu iz kaznenih zakona država.

Zaključno, u tekstu Narod.hr-a netočno je preveden dio o Načelu 14 jer se dekriminalizacija ne odnosi na “seksualno ponašanje bez pristanka”, već se u dokumentu govori o seksualnom ponašanju uz pristanak. Također, Međunarodna komisija pravnika u svom priopćenju je izvijestila da se njihov dokument pogrešno tumači jer ne poziva na dekriminalizaciju seksualnih odnosa s djecom, niti se ne poziva na ukidanje propisane minimalne dobi za pristanak na seks u domaćim zakonodavstvima.

Zbog svega toga članak ocjenjujemo djelomično netočnim.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.