Razotkriveno

Pokraj sudionika tučnjave na Croatia Rallyju nije bila ruska nego slovenska zastava

Slobodna Dalmacija je iz netočne informacije da se radilo o ruskoj zastavi razvila neutemeljenu teoriju o uzroku tučnjave na Croatia Rallyju.
Foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds

Portali Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista 23. travnja objavili su istovjetan članak (arhivirano ovdje i ovdje) u kojem se sugerira kako je mogući uzrok tučnjave na Croatia Rallyju povezan s ruskom agresijom na Ukrajinu. Argument za tu tezu je navodna ruska zastava koja se, kako su konstatirali, vidi na snimci koju se podijelili u članku, a koja prikazuje sukob.

Međutim, na snimci se ne vidi ruska nego slovenska zastava.

Naslov članka je “Sramota pred milijunima gledatelja: je li ovaj detalj razlog tučnjave na reliju koja je zamalo završila kobno?“, a Jutarnji je stavio i uvod: “Ruska invazija na Ukrajinu je počela prije 14 mjeseci i za mnoge je osjetljiva tema, a ruskim sportašima je zabranjeno se natjecati u mnogim sportovima“. I tim uvodom sugeriraju da bi tučnjava gledatelja relija na cesti mogla imati veze s ratom koji bukti u Ukrajini.

“Već smo pisali o užasnim scenama sukoba više osoba na cesti samo par sekundi prije nego što je naletio automobil, za dlaku je izbjegnuta nova tragedija.

Već postoje spekulacije o tome što je moglo izazvati sukob. Više ljutitih muškaraca se okomilo na jednu osobu, a pokraj njih je na podu završila ruska zastava koju su redari pokušavali skloniti, a čini se kako je napadnuti muškarac u jednom trenutku i zastavu pokušao zgrabiti.

Teško je iz videa razaznati kojim jezikom pričaju sudionici, ali je sigurno da se radi o stranim navijačima”, piše u tekstovima Slobodna Dalmacija i Jutarnjeg lista u kojima je objavljena i snimka sukoba navijača.

Na snimci se vidi slovenska, a ne ruska zastava

No, iz snimke u tekstovima jasno se vidi da se ne radi o ruskoj, već o slovenskoj zastavi. I ruska i slovenska zastava imaju raspored boja bijela-plava-crvena. Razlika je u tome što slovenska zastava ima grb na kojem dominiraju simboli Triglava i tri žute zvjezdice.

Na jednom dijelu snimke stavljene u člancima jasno se vidi da zastava ima grb. I na drugoj snimci, objavljenoj 24. travnja, može se vidjeti grb slovenske zastave. Na toj snimci sukob počinje od 45 sekunde i traje do otprilike 2 minute i 20 sekundi.

Screenshot iz videa na kojem se vidi grb slovenske zastave

Snimka iz teksta djelomično opovrgava i navod da se po jeziku može zaključiti da je “sigurno da se radi o stranim navijačima”. Na početku te snimke čuje se muškarac koji, vjerojatno, govori talijanskim jezikom, ali on ne sudjeluje u sukobu. Iz snimke se može pretpostaviti da se radi o nekome iz organizacije relija ili novinaru koji prati utrku jer na prsima ima službenu iskaznicu. Iz daljnjeg tijeka snimke mogu se razabrati psovke na hrvatskom jeziku i panično vikanje “auto”, “auto” ostalih gledatelja te pozivanje na prestanak suludog sukoba.

Nepravomoćno osuđena trojica hrvatskih državljana

Također, sudski epilog, do kojeg je došlo nakon objave članaka na portalima Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista, pokazuje da su u tučnjavi sudjelovala tri hrvatska državljana koji su se, navodno, sukobili s Poljacima.

Policijska uprava karlovačka 23. travnja objavila je priopćenje u kojem navodi da se trojicu muškaraca starosti 30, 28 i 23 godine sumnjiči da su “22. travnja u popodnevnim satima u naselju Dančulovići, Ozalj, prilikom održavanja WRC CROATIA RALLY 2023 počinili prekršaje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira ta Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Trojicu hrvatskih državljana je jučer, 24. travnja, Prekršajni odjel Općinskog suda u Karlovcu nepravomoćno proglasio krivima zbog te tučnjave, a svaki od njih je dobio novčanu kaznu od 760 eura te im je sljedećih godinu dana zabranjeno prisustvovanje utrkama relija WRC Croatia. Osuđeni su na kazne od po 100 eura za prekršaj protiv javnog reda i mira te po 660 eura temeljem Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, izvijestio je Dnevnik.hr.

Navodi se da su sva trojica osuđenih hrvatski državljani koji su se navodno sukobili s Poljacima, ali policija nije imala njihov identitet te ih je sud vodio kao NN.

“Na održavanju reli-utrke WRC Croatia prvookrivljeni se ponašao na naročito drzak način jer je verbalno napao NN osobu vrijeđajući je raznim pogrdnim riječima, nakon čega se umiješao u fizički obračun između NN osobe i drugookrivljenoga, a pritom se s njim naguravao. Drugookrivljeni je verbalno napao NN osobu i ponašao se na naročito drzak način te se naguravao s redarom koji ga je pokušao udaljiti sa staze. Trećeokrivljeni se umiješao u naguravanje drugookrivljenog s redarima i NN osobom, pri čemu je objema rukama čvrsto uhvatio NN osobu s leđa oko struka te su pali na cestu”, rekla je glasnogovornica karlovačkog suda Blaženka Lugar-Vladić, izvijestio je Dnevnik.hr.

Organizator: “Naguravanje za poziciju gdje će sjediti”

Iz opisa suda ne može se zaključiti što je bio povod sukobu. Prema izjavi predsjednika Organizacijskog odbora Croatia Rallyja Daniela Šaškina HRT-u,  razlog sukoba bilo je “naguravanje za poziciju gdje će se sjediti”, dok se u drugim tekstovima kao mogući uzrok navodila i činjenica da je netko gledatelje s drveta prolio pivom.

No, niti u jednom tekstu ili izjavi organizatora, kao ni u objašnjenima policije ili suda, kao mogući uzrok ne navodi se ruska ili bilo koja druga zastava, kao što se to navodi u tekstu Slobodne Dalmacije koji je prenio i Jutarnji list.

Kako bi u tekstu još “podebljali” tu tezu dodali su i informacije da je “ruska invazija na Ukrajinu počela prije 14 mjeseci i za mnoge je osjetljiva tema, a ruskim sportašima je zabranjeno se natjecati u mnogim sportovima”, kao i da im je “dozvoljeno nastupati na WRC-u, ali ne smiju se natjecati pod ruskom zastavom” i da je “na Croatia Rallyju jedan ruski sudionik, Nikolay Gryazin, koji se natječe kao neutralni sportaš pod ANA zastavom (Authorised Neutral Athletes)”.

Zaključno, u tekstu Slobodne Dalmacije, koji je prenio Jutarnji list, netočno se navodi da je na podu završila ruska zastava jer se radi o slovenskoj zastavi, a što se može zaključiti po grbu na kojem se nalazi Triglav, a koji je vidljiv u snimci. Na temelju te netočne informacije nepotpisani autor teksta je potom razvio neutemeljenu tezu da je tučnjava na reliju povezana s ruskom agresijom na Ukrajinu.

Zbog svega navedenog, tekstove Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista ocjenjujemo kao djelomično netočne.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.