Razotkriveno

Društvenim mrežama širi se fotošopirana fotografija s beogradskog prosvjeda

Spornu fotografiju, kojoj je nevješto dodan određen broj ljudi, kao povod za kritiku iskoristili su srpski vladajući političari i njima skloni mediji.
Foto: HINA/ Velimir ILIĆ/ ml

Fotošopirana fotografija s prosvjeda protiv nasilja održanog u petak u Beogradu (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje) dodatno je usijala ionako vruću političku atmosferu u susjednoj zemlji.

Fotošopirana fotografija dijeljena je na društvenim mrežama, odnosno news portalima u cijeloj regiji (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje).

Međutim, ne radi se o autentičnoj snimci. Fotografija je digitalno obrađena tako da je na nju dodan veći broj ljudi. Za obradu u Photoshopu korištena je fotografija s jednog od ranijih prosvjeda protiv Vučićevog režima (arhivirano ovdje).

Veliki prosvjed u Beogradu

Podsjetimo, u organizaciji oporbenih stranaka u petak je organiziran veliki prosvjed u glavnom gradu Srbije, a na ulice je izišlo nekoliko desetaka tisuća ljudi. Neki od srbijanskih oporbenih prvaka poručili su da je u pitanju najveći prosvjed održan na ulicama Beograda u posljednjih deset godina. Mnoštvo fotografija s ovog prosvjeda, kao i snimaka načinjenih pomoću drona, govori da je prosvjed uistinu bio masovan (1, 2, 3).

Međutim, jedna fotošopirana fotografija, koju su na mrežama, između ostalih, objavili i oporbeni političari Dragan Đilas, Borko Stefanović i Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, bila je povod da ljudi iz srbijanskog državnog vrha prosvjed javno omalovaže, odnosno da ustvrde da se oporba montažama koristi kako bi uvećala broj prosvjednika.

Najdalje u tome je otišla srbijanska premijerka Ana Brnabić. Ona je na Twitteru objavila fotošopiranu fotografiju na kojoj su ona, njezin zamjenik Siniša Mali i predsjednik Aleksandar Vučić (arhivirano ovdje) te napisala: “Mnogo nas je više nego prošli put. Još malo pa ćemo na Gazelu.”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Spornu fotografiju, kojom je u Photoshopu nevješto dodan određen broj ljudi, kao povod za kritiku oporbe iskoristili su i gotovo svi mediji skloni vladajućima, odnosno mediji za koje se tvrdi da su skloni vlasti Aleksandra Vučića (arhivirano ovdje i ovdje).

Đilas se ispričao zbog objave fotošopirane fotografije

Jedan od lidera oporbe Dragan Đilas javno se ispričao zbog objave fotošopirane fotografije (arhivirano ovdje), a na mrežama su uslijedile i brojne kritike upućene premijerki Srbije Ani Brnabić (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje) koja je svojom fotomontažom, kako je primjerice poručio popularni komičar i televizijski voditelj Zoran Kesić (arhivirano ovdje), demonstrirala da vlasti nije problem da se “cereka i zabavlja” dok djeca ginu, odnosno da je vlast potpuno “odrođena od naroda”. Kesić je pritom napisao da je i sam bio objavio fotošopiranu fotografiju, koju je, rekao je, uklonio odmah nakon što je shvatio da je u pitanju montaža.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.