Razotkriveno

Fotografija ne prikazuje posmrtne ostatke hrvatskih maturanata iz NDH

Iz masovne grobnice "Košnica 3", prema podacima Ferenca i Kužatka, iskopani su ostaci 306 osoba, ali skoro sve žrtve su starije od 23 i mlađe od 40 godina.
Foto: Unsplash/CA Creative

Korisnici društvenih mreža dijele fotografiju koja prikazuje šezdesetak ljudskih lubanja, a u opisu fotografije stoji da je riječ o “posmrtnim ostacima hrvatskih maturanata, školska godina 1944./1945. iz Nezavisne Države Hrvatske”.

Nadalje, u opisu dijeljene fotografije navodi se da su posmrtni ostaci “ekshumirani u ljeto 2016. u mjestu Košnice kod Celja u Sloveniji, (na putu za Bleiburg)” te da je riječ o ljudima koje su “Titovi partizani pobili u svibnju 1945. godine” (arhivirano ovdje, ovdje, ovdje i ovdje).

Također, u opisu fotografije se navodi da su prezentirani podaci preuzeti iz teksta Gorana Jurišića od 18. travnja 2020. godine. Radi o tekstu objavljenom na portalu “Slike društva” (arhivirano ovdje) koji je i ranije objavljivao dezinformacije (o čemu smo pisali ovdje i ovdje).

Fotografija objavljena u rujnu 2016. u mariborskom dnevnom listu Večer

Fotografija o kojoj je riječ izvorno je objavljena u mariborskom dnevnom listu Večer, u broju od 8. rujna 2016. godine. Snimila ju je novinarka Rozmari Peter, prilikom iskopavanja posthumnih ostataka iz masovne grobnice u Košnici pri Celju. Ova masovna grobnica, službenog naziva Košnica 3, nastala je 1945. godine.

Na tom mjestu partizani su strijeljali zarobljene ustaše i domobrane, pripadnike vojnih jedinica fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske. Vojnici NDH su prije strijeljanja bili zarobljeni i vezani žicom, što govore položaji skeleta i komadi žice pronađeni pri ekshumaciji. Podatak da se radi o “posmrtnim ostacima hrvatskih maturanata, školska godina 1944./1945” nije utemeljen na činjeničnim tvrdnjama. Narativ da se radi o strijeljanim hrvatskim maturantima mogao je nastati na temelju jednog od iskopanih predmeta koji su pripadali jednom od ubijenih vojnika. Radi se o džepnom satu, na kojem je sa stražnje strane ugravirana posveta: “Matura 1940. Od Tateka.”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Nema dokaza da su ubijeni hrvatski maturanti

Osim spomenutog sata, iz masovne grobnice iskopani su i brojni drugi predmeti, koji ukazuju da su u grobnici zakopani uglavnom pripadnici ustaških i domobranskih jedinica. Mitja Ferenc, povjesničar s Filozofskog fakulteta u Ljubljani, koji je u Sloveniji vodio vladin projekt sondiranja i otkapanja žrtava u nekoliko stotina masovnih grobnica, objavio je da je uz posmrtne ostatke nađeno 2136 predmeta, koji sugeriraju da su u masovnoj grobnici pokopani ubijeni “pripadnici hrvatskih oružanih snaga, među kojima pripadnicima ustaške vojske, hrvatskoga domobranstva i financijske straže”.

Ovu tezu, pisao je Ferenc, potvrđuju sačuvani gumbi, oznake uniformi te vojničke kape. Isto je u izjavi za portal celje.info tvrdio voditelj iskopavanja grobnice Luka Jerman: “Govorilo se da se radi o građanima Celja, ali smo tijekom istraživanja otkrili da se uglavnom radi o hrvatskim domobranima i ustašama.”

U članku “Prikrivena grobišta Hrvata u Republici Sloveniji, autora Mitje Ferenca i Želimira Kužatka, voditelj vladinog projekta sondiranja i otkapanja žrtava Ferenc istaknuo je: “Sve žrtve bile su muškoga spola, nitko nije bio mlađi od 17 godina. Više od 82 posto žrtava bilo je starije od 23 godine, a gotovo svi su bili mlađi od 40 godina. Dobna struktura tako obuhvaća za vojsku prikladne muškarce.”

Iz masovne grobnice “Košnica 3”, prema podacima Mitje Ferenca i Želimira Kužatka, iskopani su posmrtni ostaci 306 osoba, ali nema niti jednog dokaza koji bi ukazivao da su na tom mjestu bili ukopani “hrvatski maturanti, školska godina 1944./1945. iz Nezavisne Države Hrvatske”, kako to u svom članku na portalu “Slike društva” tvrdi Goran Jurišić, odnosno kako se navodi u opisu fotografije dijeljene na društvenim mrežama, koja je snimljena prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka na predmetnoj lokaciji.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.