Faktograf.hr

Samo činjenice

Pavuna i drugi šire netočne tvrdnje o mRNA cjepivima

Pavuna i drugi promoviraju poruke poznatog antivaksera Roberta F.Kennedya Jr. koji iznosi niz dezinformacija o novom koronavirusu.
Izvor: MaxPixel.net

Društvenim mrežama ovih se dana šire dezinformacije o cjepivu protiv Covida-19 čije su uporište poruka poznatog antivaksera Roberta F.Kennedya Jr. Širenju netočnih tvrdnji da je cijepljenje zapravo genetsko testiranje svoj doprinos je dao fizičar Davor Pavuna, s čijeg je Facebook profila objava o genetskoj manipulaciji cjepivom podijeljena preko 130 puta (arhivirano ovdje).

Prenošenja

Nakon Pavunine objave, tvrdnje su prenijeli i blogovi  Slike društva (arhivirano ovdje)  i ZajednoHrvatska (arhivirano ovdje), te Facebook stranica Croat (arhivirano ovdje).

”Po prvi puta u povijesti cijepljenja, takozvana posljednja generacija mRNA cjepiva izravno utječe na genetski materijal bolesnika i na taj način mijenja njegov individualni genetski materijal, što predstavlja genetsku manipulaciju, nešto što je već zabranjeno i od tada se smatra kriminalnim djelom”, stoji u objavi Davora Pavune od 4. prosinca.

U objavi se, između ostalog, tvrdi da se cijepljenje može usporediti s genetski manipuliranom hranom te da je ono problematično s gledišta zdravlja, moralnosti i etike.
Isti tekst, ali na engleskom, Pavuna je prenio i u rujnu ove godine (arhivirano ovdje), a tada ga je objavio i portal HOP, za kojeg smo i ranije utvrdili da je širio dezinformacije o cjepivima i Covidu-19. Članak iz rujna, koji je na Facebooku podijeljen preko 170 puta, arhiviran je ovdje.  Relevantan izvor koji vodi na Kennedyjevu poruku na engleskom nismo mogli pronaći.

Dezinformacije o RNA cjepivima

”Dragi bolesnici, nakon što se cijepe jedinstvenim mRNA cjepivom, više se neće moći odnositi prema simptomima cjepiva na komplementarni način. Oni će morati živjeti s posljedicama, zato jer više neće moći biti izliječeni pukim otklanjanjem otrova iz ljudskog tijela, isto kao što osoba s genetskim poremećajem kao što su Down sindrom, Klinefelterov sindrom, Turnerov sindrom, genetski zastoj srca, hemofilija, cistična fibroza, Rettov sindrom i tome slično, zato jer je genetski poremećaj zauvijek!”, stoji u objavi.

O mRNA cjepivima Faktograf je nedavno pisao povodom dezinformacija da se njima provode genetska testiranja na ljudima. Naime, kako za Science kaže Betty Diamond, imunologinja i reumatologinja s Feinsteinovog instituta za medicinska istraživanja Northwell Healtha, trenutno nema dokaza da mRNA uzrokuju autoimune bolesti ili ih pogoršavaju. Naveli smo i objašnjenje Roberta Carnahana, izvanrednog profesora na Sveučilištu Vanderbilt i izvanrednog direktora Centra za cjepiva Vanderbilt, koji je za  Science Feedback rekao da bilo koja RNA koja se ubrizgava cjepivom neće postojati dovoljno dugo da uzrokuje autoimune poremećaje, koji su kronične bolesti.

Genetska modifikacija

Dodatna pojašnjenja dao nam je i Marko Močibob s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Kako kaže, istina je da se cjepiva bazirana na mRNA do sada nisu koristila u praksi za cijepljenje ljudi, međutim, pogrešno je tvrditi da su ona povezana s genetskim inženjeringom.

”Cjepiva temeljena na mRNA funkcioniraju tako da stanici domaćina daju privremenu uputu ili instrukcije kako da proizvede jedan protein virusa, kojeg onda stanice imunološkog sustava nauče prepoznavati. Zahvaljujući tome, ako dođe do susreta sa ‘pravim’ virusom, imunološki sustav će ga odmah prepoznati i neutralizirati, tj. bit ćemo imuni na taj virus”, rekao je Močibob za Faktograf.

O tvrdnjama da će se cjepivom genetski modificirati ljudi pisali smo i ranije u srpnju, o čemu više možete pročitati ovdje.

Niz netočnih tvrdnji

U objavi se, ispod dijela u kojem se mRNA cjepiva neutemeljeno povezuju s genetskim inženjeringom, navode i  odgovori na 20 pitanja o pandemiji. U odgovorima se, među ostalim, tvrdi se da je virus umjetno stvoren u labaratoriju, za što se ne navodi niti jedan znanstveno utemeljen dokaz. Faktograf je o tome pisao više puta (1,2,3,4).

Nadalje, tvrdi se kako cjepivo protiv Covida-19 ”donosi kemikalije, teške metale i cijeli niz “bugova” koji će samo još više utjecati na vaše zdravlje srednjoročno i dugoročno, kako fizički tako i mentalno”. Za takve se tvrdnje također ne navode nikakvi dokazi. Osim toga, čitateljima se sugerira da, ako imaju simptome, samo trebaju uzeti odgovarajuće lijekove i liječiti se sami od kuće.

Takvi savjeti, pak, ne uzimaju u obzir činjenicu da postoji velik broj pacijenata koji pate od težeg oblika Covida-19, koji pak za posljedicu može imati bolničko liječenje. Prema podacima koje objavljuje Worldmeters, do 8. prosinca registrirano je više od 1,5 milijuna smrti od koje su nastupile uslijed zaraze virusom SARS-Cov-2.

Kennedy Jr. i Wikipedija

U svim objavama kao jedini izvor navodi se link koji vodi na stranicu Wikipedije o Robertu F. Kennedyu Jr. Nije nam u potpunosti jasno jesu li  širitelji objave pročitali tekst kojeg dijele i shvatili da se upravo u njemu  jasno navodi kako je Robert F. Kennedy Jr.  antivakser koji vjeruje u znanstveno razotkrivenu vezu između cjepiva i autizma.

Svoja uvjerenja Kennedy Jr. širi i putem organizacije Children’s Health Defense na čijem se čelu nalazi.  Organizacija je nastala 2016. godine pod imenom World Mercury Project, a prema jednoj studiji , krajem 2018. i početkom 2019. godine, bila je jedan od dva glavna kupca oglasa protiv cjepiva na Facebooku. (TheWashingtonPost)

Wikipedija također piše da Kennedy Jr., u vrijeme dok pandemija Covida -19 bjesni,  širi  brojne teorije zavjere povezane s Covidom-19, te napada imunologa Anthonyja Faucija i Zakladu Bill & Melinda Gates zbog navodnog pokušaja zarade od cjepiva. Nadalje, navodi se kako je u  kolovozu  Kennedy Jr. , u jednosatnom intervjuu s glumcem Alecom Baldwinom na Instagramu,  promovirao niz netočnih i obmanjujućih tvrdnji o pandemiji Covida-19. Baldwina su kasnije kritizirali javni zdravstveni službenici i znanstvenici jer je dopustio da Kennedyjeve tvrdnje ostanu neosporene.

Da su njegove dezinformacije u pandemiji našle plodno tlo govore i brojke –  Kennedyja mlađeg u veljači ove godine na društvenim mrežama pratilo je 229.000 ljudi, da bi u studenom imao 665.000 pratitelja.  (TheGlobeandMail)

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.