Razotkriveno

Portal Epoha satiričnu objavu prikazao kao službenu izjavu Grada Vinkovaca

Pročelnica Službe za protokol Grada Vinkovaca Katarina Alduk za Faktograf je potvrdila da stranica "Gradsko zelenilo Vinkovci" nije ni na koji način povezana s Gradom i gradskim tvrtkama.
Foto: HINA/ ik

‘Novo normalno’: Grad Vinkovci krenuo sa ‘sadnjom’ pvc stabala i željeznih instalacija“, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog 9. svibnja na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Screenshot/Facebook

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je prikupio 9 dijeljenja, 25 komentara i 56 ostalih reakcija.

Objava satirične stranice, a ne službena izjava Grada Vinkovaca

“Umjesto da sade zeleno drveće koje je višestruko korisno zbog toga što stvara kisik koji nam je svima prijeko potreban, nastasnjuje životinjski svijet bez kojeg niti ljudska civilizacija ne bi opstala i u vrućim ljetnim danima snižava tepmeraturu grada, grad Vinkovci u suradnji s gradski zelenilom, krenulo je u sadnju pvc plastičnih stabala i metalnih konstrukcija, jer se po njihovim riječima ona lakše održavaju”, navodi autor u uvodu teksta.

Portal Epoha potom navodi svoje čitatelje da “u nastavku” pročitaju “njihovu službenu izjavu”. Iz cijelog uvoda moglo bi se zaključiti da su u tekstu prenijeli službenu izjavu Grada Vinkovaca ili njezine komunalne tvrtke zadužene za okoliš. No, to nije točno, jer su u nastavku prenijeli satiričnu objavu od 25. travnja (arhivirano ovdje) s Facebook stranice ‘Gradsko zelenilo Vinkovci’ koja s gradskom upravom nema nikakve veze.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U toj satiričnoj objavi se, između ostalog, navodi da su “stabla od reciklirane plastike i metala neizbježan trend koji će zamijeniti prirodna stabla”. “S prirodnim stablima uvijek postoje problemi kao što su otpadanje lišća, zagađenje tla, štetnici, bolesti i troškovi održavanja. S druge strane, umjetna stabla su bez navedenih problema. Ne morate ih zalijevati, ne trebate se brinuti o bolestima i štetnicima, neće otpadati lišće, a kada dođe vrijeme za čišćenje, lako se brišu čak i najobičnijom pamučnom tkaninom. Također, umjetna stabla su uvijek zelena i lijepa, bez obzira na vrijeme i doba godine. Uz to, reciklirana plastika i metal su izdržljivi materijali, što znači da će stabla biti dugotrajna i da će trajati mnogo dulje od prirodnih stabala koja mogu izgubiti svoju ljepotu i funkciju s vremenom. Nadalje, postavljanjem umjetnih stabala u gradove može se riješiti problem smanjenja zelenih površina u urbanoj sredini”, navodi se u Facebook objavi.

Stranica “Gradsko zelenilo Vinkovci” nema nikakve veze s Gradom i povezanim tvrtkama

Da se radi o sarkastičnoj objavi, moguće je zaključiti iz samih komentara ispod nje.

“Kakav dobar trol, odnosno ismijavanje s vlastima koji takvim djelima misle sprdati narod. I onda dobiju ovakvu stranicu. Bravo ekipa. I sve s poštovani ?”, Ovaj profil je otvoren prije 6 dana i sve su objave van pameti. Očito da je u pitanju za*ebancija, potencijalno i dobra politička kampanja osvještavanja što se događa sa zelenilom u VK. A po broju komentara i dijeljenja – očito pali ?”, samo su neki od brojnih komentara na stranici, a administratori stranice odgovorili su gotovo svakome u jednako sarkastičnom tonu.

Međutim, iako je istina da su na zelenim površinama u Vinkovcima postavljene željezne instalacije, o čemu svjedoče tekstovi kredibilnih medija i izjave gradskih čelnika, stranica “Gradsko zelenilo Vinkovci” nije službena stranica Grada Vinkovaca niti je povezana s bilo kojom gradskom tvrtkom, kao što je za Faktograf potvrdila Katarina Alduk, pročelnica Službe za protokol Grada Vinkovaca.

“Ne znamo tko je voditelj, ili tko su voditelji stranice, niti kakve su im krajnje namjere, osim sarkazma i nanošenja štete Gradu. Vinkovci su zelen grad i bit će još zeleniji”, poručila je kratko Alduk u odgovoru na naš upit. Za portal N1 televizije potvrdili su i da su stranicu prijavili Facebooku i policiji.

Nije, doduše, jasno za što ih terete, s obzirom da objavljivanje satiričnog sadržaja na internetu nije protuzakonito. Štoviše, zaštićeno je ustavnim pravom na slobodu govora.

A zašto su u središtu Vinkovaca uopće postavljene metalne instalacije?

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić za Dnevnik Nove TV  27. travnja objasnio je zašto su metalne instalacije, koje su izradili vinkovački obrtnici, zamijenile prirodno zelenilo. “Zemljište u neposrednoj blizini trebalo je postati gradilište, to jest biti privatna investicija i onda zbog toga nismo željeli ovdje saditi drveće jer bi se vjerojatno moralo maknuti zbog ulaza na samo zemljište”, objasnio je Bosančić.

“Pa smo se dosjetili jedne ovako lijepe instalacije, na koju u svibnju stavimo ljetnice i onda one tijekom ljeta uljepšaju ovu ulicu jer kad se rascvjetaju, kad padnu niz stalak, to bude prekrasna priča”, dodao je.

Iako su i građani i struka kritizirali ovakav potez gradskih vlasti, gradonačelnik je pozdravio kritike. “Da nema toga, mi ne bismo bili ovako dobri i efikasni. Dobro da nas ljudi upozoravaju na to”, rekao je za Novu TV Bosančić i dodao da će jednog dana tu možda biti i drveće.

Zaključno, točno je da su gradske vlasti u Vinkovcima postavile željezne instalacije, što je potvrdio i sam gradonačelnik. No, netočno je objavu Facebook stranice “Gradsko zelenilo Vinkovci” predstavljati kao “službenu izjavu” Grada jer ona niti s Gradom Vinkovcima, njegovom upravom ili gradskim tvrtkama, nema nikakve veze.

Zbog toga što je Grad Vinkovci zaista postavio željezne instalacije, ali objava na stranici “Gradsko zelenilo Vinkovci” nije službena izjava Grada, objavu na portalu Epoha ocjenjujemo djelomično netočnom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.