Razotkriveno

Nije točno da je Danska zabranila cijepljenje djece protiv Covida-19

Internetom još od 2022. kruže netočne tvrdnje da je Danska zabranila cijepljenje djece protiv Covida-19. U stvarnosti, Danska više ne preporučuje cijepljenje maloljetnika, ali svi se i dalje mogu cijepiti.
Ilustracija: Palle Knudsen on Unsplash

Kontroverzni poduzetnik Nenad Bakić, jedan od najustrajnijih hrvatskih širitelja dezinformacija vezanih za pandemiju Covida-19, na Facebooku netočno tvrdi da je Danska zabranila cijepljenje djece cjepivom protiv Covida-19.

“Uvid u mozgove oštromjeraša koji su zagovarali totalitarne metode daje najuporniji među njima, jedan od najneuspješnijih hrvatskih znanstvenika (npr. prema usporedbi s vlastitim odjelom), Cecko, koji od osobe koja javno govori da ne zna ništa o cjepivima i virusima odjednom magično postaje fanatični zagovornik cijepljenja djece onim cjepivom kojim je npr. Danska zabranila cijepljenje djece”, napisao je Bakić u objavi od 29. svibnja (arhiviranoj ovdje), a koja je uglavnom posvećena napadu na fizičara s Instituta Ruđer Bošković, popularizatora znanosti Sašu Cecija.

Podsjećamo, ranije smo pisali kako Bakić promovira teoriju zavjere prema kojoj je “pandemijska mafija” preuveličavala opasnost od pandemije zbog zarade na cjepivu protiv Covida-19, a među takve “pandemijske profitere” ubrajao je i hrvatske znanstvenike koji su kroz nastupe u medijima komentirali tijek pandemije i pokušaje suzbijanja širenja bolesti (1, 2). Za teoriju zavjere koju promovira, Bakić nikad nije pružio nikakve dokaze. Sada svoje neutemeljene tvrdnje pokušava osnažiti promoviranjem dezinformacije da je Danska zabranila cijepljenje djece.

U pitanju je dezinformacija koja već odavno kruži internetskim prostorom, a na čiju su netočnost još 2022. upozoravali fact-checkeri Reutersa i Associated Pressa.

Danska, naime, niti za jednu dobnu skupinu nije zabranila cijepljenje protiv Covida-19. Cjepivo je i dalje nakon konzultacije s liječnikom dostupno svima koji smatraju da im je potrebno pa tako i djeci.

Točno je tek da Danska od ljeta 2022. više ne preporučuje cijepljenje maloljetnih osoba. Takva odluka je donesena nakon što je omikron postao dominantni soj virusa SARS-CoV-2. Podsjećamo, radi se o mutaciji virusa koja uzrokuje znatno blažu kliničku sliku nego raniji sojevi virusa. Na službenim stranicama danske agencije za javno zdravlje piše:

“Djeca i mladi vrlo rijetko ozbiljno obolijevaju od Covida-19, a cijepljenje samo u ograničenoj mjeri štiti od zaraze varijantama Covida-19 koje su sada u optjecaju. Stoga više ne preporučujemo cijepljenje djece u dobi od 5 do 17 godina. Djeca i mladi koji su pod povećanim rizikom zbog bolesti ili urođenog poremećaja mogu se cijepiti ako im to preporuči liječnik.”

Iz danskih vlasti su ranije fact-checkerima Reutersa i AP-a pojasnili da je takva odluka donesena nakon što je završen prethodni sezonski program vakcinacije te su odlučili donijeti nove preporuke uoči programa vakcinacije za jesen/zimu 2022./2023. godine.

Takve preporuke nisu donesene zbog toga što su utvrđene bilo kakve štetne posljedice cijepljenja kod djece, već zbog utjecaja koju je mutacija virusa imala na težinu kliničke slike pacijenata, kao i na razinu zaštite koju cjepivo može pružiti (a koja je kod omikrona znatno manja nego kod prethodnih sojeva virusa SARS-CoV-2).

Da Danska nije zabranila cijepljenje djece cjepivom protiv Covida-19, odnosno da to cjepivo ne smatra ni na koji način štetnim za djecu, svjedoči i dokument objavljen na stranicama danske javnozdravstvene agencije u studenom 2021. godine, a u kojem je detaljno pojašnjeno kako je utvrđeno da je cjepivo sigurno i učinkovito za primjenu kod djece u dobi od 5 do 11 godina.

Tvrdnja Nenada Bakića da je Danska zabranila cijepljenje djece cjepivom protiv Covida-19, dakle, nije točna.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.