Razotkriveno

Fotografija tobogana s prikazom seksualnog čina dio je filmskog seta

U listopadu 2021. godine na dječjem igralištu u kanadskom gradu Marple Ridgeu sniman je film "Joy Ride".
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu hrvatskog korisnika objavljena je fotografija (arhivirano ovdje) tobogana na dječjem igralištu “omotanog” muškim i ženskim spolnim organima u seksualnom činu. Uz fotografiju piše, na engleskom jeziku, da se radi o dječjem igralištu u Kanadi, uz opasku da su ljudi koji su ga postavili “bolesnici”.

“Dječje igralište u Kanadi!! Kanada je bolesna zemlja. Fuj”, piše u statusu hrvatskog korisnika uz fotografiju.

Status je objavljen 18. lipnja te je otada prikupio šest dijeljenja, 41 komentar i 74 ostale reakcije.

Fotografija je nastala u listopadu 2021. godine

No, ono što se u statusu ne navodi je da taj tobogan s prikazom seksualnog čina nije trajno postavljen na kanadskom dječjem igralištu i da se djeca na njemu ne igraju, već je instalacija bila privremena za potrebe snimanja filma.

Fotografija prvi se puta na društvenim mrežama (arhivirano ovdje) i u medijima (arhivirano – 1, 2) pojavila u listopadu 2021. godine. Snimljena je na dječjem igralištu u Fletcher Parku u kanadskom gradu Marple Ridgu.

Portal Hollywood North Buzz je u svom članku 7. listopada 2021. objavio tu fotografiju te naveo da se radi o filmskom setu prvijenca redateljice Adele Lim. Tada je rekla da će komedija pratiti četiri Azijske-Amerikanke na putovanju Azijom u potrazi za biološkom majkom jedne od njih. Najava tog filma engleskog naslova “Joy Ride”, koji bi se u kinima trebao naći 7. srpnja 2023. godine, objavljena je i na popularnom filmskom portalu IMBD.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Instalacija je uklonjena nakon snimanja

O postavljaju tobogana s instalacijom koja prikazuje spolne organe na dječjem igralištu u Fletcher Parku u listopadu 2021. godine pisao je i lokalni kanadski portal Marple Ridge News. U svom članku naveli su da su fotografije izazvale mnogo reakcija na društvenim mrežama, ali su i oni napomenuli da se radi o filmskom setu te dodali da je taj tobogan ubrzo uklonjen.

Steve Bannon, kontroverzni bivši strateg bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, u srpnju 2022. godine istu fotografiju tobogana podijelio je na društvenoj mreži Gettr, također bez navođenja da se radi o filmskom setu koji je ubrzo uklonjen, kao što je to pisao portal Vancouver is Awesome. Bannon je takvim fotografijama dokazivao svoju tezu o indoktrinaciji djece u američkom školskom sustavu.

Zaključno, netočno je da na dječjem igralištu u Kanadi postoji tobogan s instalacijom koja prikazuje muški i ženski spolni organ u seksualnom činu. Točno je da je to fotografija sa seta filma koji se na dječjem igralištu u Kanadi snimao u listopadu 2021. godine, a instalacija je s tobogana skinuta odmah nakon snimanja.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.