Razotkriveno

Slikovnica o seksualnom odgoju “Pčela i cvijet…” nije u programu njemačkih škola

Autori slikovnice navode da "pruža savjete za seksualno obrazovanje roditeljima i odgajateljima".
Ilustracija: Unsplash.com/Taylor Flowe

Korisnici društvenih mreža dijele ilustracije, točnije sadržaj edukativne slikovnice čiji su autori njemački seksualni terapeut Carsten Müller te televizijska autorica i novinarka Sarah Siegl.

Pojedini korisnici ovaj sadržaj prenose uz tvrdnju da je riječ o udžbeniku koji se nalazi u programu njemačkih škola (arhivirano ovdje), dok ga drugi stavljaju u kontekst stvaranja “novog sistema” od strane “sotonjara”, čiji je cilj obezvrijediti “drugi Kristov dolazak” (arhivirano ovdje). Treći pak tvrde da je riječ o sadržaju koji “u Hrvatskoj žele djeci uvesti o LGBT zajednici” (arhivirano ovdje).

Edukativna slikovnica naslovljena je “Pčela i cvijet bili su jučer: Ovo je način na koji se danas provodi obrazovanje” (arhivirano ovdje). U ponudi je na brojnim internetskim servisima (arhivirano ovdje), cijena joj se kreće između 14 i 20 eura, a sami autori navode da je riječ o “edukativnoj slikovnici punoj savjeta za komunikaciju bez srama”.

“Ova slikovnica o seksualnom obrazovanju prepuna je savjeta o otvorenoj komunikaciji, tekstova za čitanje djeci, šarenih ilustracija i zanimljivih informativnih tekstova koji roditeljima ili pedagozima mogu pomoći pri seksualnom educiranju djece starije od pet godina, kod kuće, u vrtiću ili predškolskoj ustanovi. Slikovnica pruža savjete za seksualno obrazovanje roditeljima ili odgajateljima i pomaže im da djecu rano i ispravno informiraju. Pritom se ističe novi pristup, kojim se, primjerice, predstavljaju suvremene obiteljske slike ili ideje i predodžbe izvan binarnih rodno-identitetskih kategorija, što potiče djecu da istraže vlastite osjećaje, ali i da nauče postavljati fizičke granice. Poznavanje i mogućnost imenovanja tih granica pomaže djeci u samostalnom razvoju i stoga je rano seksualno obrazovanje jedna od najvažnijih mjera prevencije seksualnog nasilja nad djecom”, ističu autori slikovnice.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Slikovnica nije u programu njemačkih škola, kako se to navodi u pojedinim objavama. O takvim interpretacijama vezanim uz sadržaj slikovnice već je pisao portal francuske televizije TF1 (arhivirano ovdje). Također, slikovnica nije djelo “sotonjara” koje stvaraju “novi sistem” i sabotiraju drugi Kristov dolazak na zemlju, niti se odnosi na Hrvatsku, odnosno na hrvatsku LGBTQ populaciju.

Iako se mnogim ljudima konzervativnih shvaćanja njezin sadržaj može činiti šokantan, valja naglasiti da u Njemačkoj djeca u ranoj dobi imaju seksualni odgoj, a seksualno obrazovanje od 2002. godine obavezno je u svim njemačkim saveznim zemljama. O seksualnom odgoju u njemačkim školama u iscrpnom članku piše grupa autorica i autora (Teresa Blaschka, Antonia Diemer, Nelly Karsch, Anisha Mohil, Alexander Pirkebner i Marissa von Wolff), a znanstveni radovi na ovu temu govore o dobrim rezultatima takvog pristupa edukaciji djece.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.