Razotkriveno

Ovo nije snimka tučnjave u studiju HRT-a nego iz Ukrajine 2018. godine

Incident koji je kulminirao fizičkim obračunom zabilježen je u Ukrajini, na televiziji NewsOne, za vrijeme snimanja emisije Epicentar.
Screenshot: YouTube

Korisnici društvenih mreža dijele sadržaj koji je lažno pripisan Hrvatskoj televiziji te lažno opisan kao “televizijski skandal” koji se dogodio za vrijeme snimanja emisije “Otvoreno”.

Također, u netočnom opisu navodi se da je “poznati hrvatski kardiolog napadnut i izbačen iz TV studija zbog odavanja tajne” (arhivirano ovdje i ovdje)

Sadržaj s lažnim opisom i pogrešnom atribucijom najprije je podijeljen na Facebook stranici HRT Hrvatska, napravljenoj u drugoj polovici prošlog mjeseca. Kreatori Facebook stranice iskoristili su logo HRT-a, a kao svoju adresu naveli su ulicu Prisavlje, broj 31. Adresa Hrvatske radio-televizije, podsjetimo, vrlo je slična: HRT se nalazi u ulici Prisavlje, na broju tri.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Podijeljeni sadržaj, dakako, nije zabilježen prilikom snimanja emisije Otvoreno, niti se radi o sadržaju koji je snimila i emitirala Hrvatska televizija. Incident koji je kulminirao fizičkim obračunom zabilježen je u Ukrajini, na televiziji NewsOne, za vrijeme snimanja emisije Epicentar 2018. godine (arhivirano ovdje i ovdje).

Vinovnici obračuna bili su doktor političkih znanosti Oleksandr Semchenko i zastupnik u Vrhovnoj radi Ukrajine iz redova Radikalne stranke Igor Mosiychuk. Sukob je izbio zbog razlike u stavovima o ratu koji se vodio u Donbasu, odnosno o odnosima Rusije i Ukrajine. Televizija NewsOne, valja naglasiti, u Ukrajini je glasila za medij koji propagira proruske stavove, a njezin rad obustavljen je u veljači 2021. godine ukazom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.