Razotkriveno

Remdesivir, ivermektin, respiratori…: Šire se stare dezinformacije odvjetnika Renza

Stare dezinformacije vezane za pandemiju Covida-19 još uvijek se pojavljuju u člancima rubnih portala i kruže društvenim mrežama.
Ilustracija: Faktograf

Thomas Renz iz američke savezne države Ohio jedan je od onih odvjetnika koji je, šireći dezinformacije o cjepivima, postao poznat u pandemiji bolesti Covida-19. Unatoč tome što Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) više ne smatra Covid-19 globalnom zdravstvenom krizom, neutemeljene tvrdnje koje je širio Renz i dalje su viralne na društvenim mrežama te pronalaze put do dezinformatora.

Kao na primjer do Danijela Grgičina, bivšeg zaposlenika Instituta za fiziku čijim smo se dezinformacijama koje učestalo širi na društvenim mrežama bavili više puta.

Grgičin je, naime, podijelio tekst objavljen na stranici  kriticizam.com naslova “Bolničko ‘ubojstvo’: Odvjetnik otkriva šokantne stope preživljavanja među mehanički ventiliranim COVID pacijentima“.

“Sve je to bilo jasno i o tome se govorilo i prije 3 godine”, komentirao je u opisu objave.

 

U podijeljenom tekstu (za koji se kao izvor navodi rubna stranica Daily Clout) mogu se naći brojne Renzove dezinformacije. Među ostalima, da su se dijelili novčani bonusi za svakog preminulog od Covida-19 te da je dio oboljelih preminuo zato što su stavljeni na respirator, bez da im je ponuđen lijek ivermektin.

Postoji i razlog zašto su Renzove netočne tvrdnje u lipnju ponovno postale viralne. On je, naime, nedavno gostovao na panelu koji je organizirao senator Doug Mastriano, i na kojem su također sudjelovali i drugi poznati Covid dezinformatori o kojma smo više puta pisali –  poduzetnik Steve Kirsch i kardiolog Peter McCullough.

Tko je Thomas Renz?

Prije svega, valja se uputiti u lik i djelo Thomasa Renza koji je odvjetnik postao nekoliko mjeseci prije početka pandemije, položivši pravosudni ispit tek iz petog pokušaja.

Washington Post piše da je Renz prije radio u Commodore Perry Federal Credit Union gdje su ga dvije zaposlenice optužile za seksističke komentare. Mjesec dana nakon što su se zaposlenice obratile upravi s optužbama na njegov račun, Renzo je prestao raditi u firmi.

Za vrijeme pandemije tvrdio je da su cjepiva protiv koronavirusa štetnija od samog virusa i ubrzo je postao poznat među covid skepticima jer je pokrenuo tužbe u šest saveznih država čiji je cilj bio osporiti sigurnost cjepiva. Najpoznatiji Renzov klijent jest organizacija America’s Frontline Doctors koja okuplja liječnike koji su također u pandemiji širili dezinformacije o koronavirusu, o čemu smo također pisali više puta.

Renz je u pandemiji pokrenuo i neprofitnu grupu pod nazivom “For God Family Country”  koja prikuplja donacije za “borbu za slobodu medicine”. Popularnost mu je naglo porasla kada je na skupu konzervativaca u srpnju u Anaheimu u Kaliforniji priopćio da je pronašao zviždača s dokazima da je cjepivo protiv koronavirusa uzrokovalo najmanje 45.000 smrti.

Kako navodi Washington Post, odbijajući javno identificirati navodnu zviždačicu iz straha za njezinu sigurnost, Renz je podnio izjavu pod prisegom koja sadrži njezine navode u prilog njegovim tužbama u Alabami i Michiganu. Navodna svjedokinja, čija izjava pod zakletvom kaže da je računalni programer, citirala je podatke iz vladine baze podataka poznate kao Sustav za prijavu nuspojava cjepiva (VAERS) o neprovjerenim izvješćima o mogućim lošim reakcijama na cijepljenje i tvrdila je bez iznošenja dokaza da je “pravi broj smrtnih slučajeva povezanih s cjepivom” zapravo bio pet puta veći. Pritom nije objasnila metodologiju kojom je došla do tog izračuna.

Podsjetimo, VAERS je baza američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) i Agencije za hranu i lijekove (FDA) u kojoj bilo tko može anonimno prijaviti nuspojave cjepiva, što čini taj sustav nepouzdanim kada je riječ o bilo kakvoj ozbiljnijoj analizi. Podaci koji su dostupni svima istovremeno je i prednost i mana sustava VAERS – svatko ih može preuzeti i interpretirati na vlastiti način, što je dovelo je do toga da su brojke iz VAERS-a odigrale veliku ulogu u širenju dezinformacija o cjepivima.

Za vrijeme pandemije Covida-19, kada su se u kratkom razdoblju cijepili milijuni ljudi, narastao je i ukupan broj prijavljivanih nuspojava, što su antivakseri iskoristili kao “dokaz” o štetnosti cjepiva.

Remdesivir

“Jedan od najneprihvatljivijih protokola za liječenje COVID-a bila je raširena uporaba lijeka (Remdesivira) koji je bio toliko zloglasan da je dobio nadimak “Bježi, smrt je blizu””

Thomas Renz i ranije je širio dezinformacije koje se odnose na uporabu lijeka remdesivira, inače jednog antivirusnog lijeka koji je američka Agencija za hranu i lijekove odobrila u listopadu 2020. za liječenje koronavirusa. Tvrdio je da je u njujorškim bolnicama među pacijentima koji su primili taj lijek njih 26,9 posto umrlo.

Točno je da je dio pacijenata koji su imali teški Covid-19 i liječeni su tim lijekom preminulo. Međutim, nema dokaza da je remdesivir uzrokovao te smrti; lijek je to za koji su klinička ispitivanja pokazala da nije utjecao na povećanje smrtnosti među pacijentima koji su ga primili. Uostalom, kako navodi FactCheck.org, statistika je sama po sebi besmislena jer ne govori o stopi smrtnosti sličnih pacijenata koji, pak, nisu uzimali taj lijek.

Emily Heil, izvanredna profesorica zaraznih bolesti na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta Maryland, za AP je rekla kako su studije dale mješovite rezultate u pogledu toga koliko je remdesivir koristan, međutim, nijedna od tih studija nije pokazala da je lijek pogoršao stanje kod pacijenata. Generalno se smatra da je lijek učinkovitiji ako se primi u ranijim fazama infekcije.

Renzo je često kao dokaz za svoje tvrdnje navodio podatke iz sustava za praćenje Medicarea, vladinog nacionalnog programa zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama. Jednom je prilikom tako tvrdio kako je više od 48.000 ljudi preminulo unutar 14 dana od cijepljenja protiv Covida-19.

Kako je tada potvrđeno Reutersu iz Centra za Medicare usluge, takva baza uopće niti ne postoji.

Respiratori

Osim toga, u tekstu se navode Renzove tvrdnje da podaci upućuju na to da je oko 10 000 pacijenata umrlo od koronavirusa u bolnicama u New Yorku nakon što su stavljeni na respiratore u proljeće 2020. godine.

“Tjednima nakon izbijanja pandemije postalo je očito da je standardna praksa stavljanja pacijenata s COVID-19 na mehaničku ventilaciju smrtna kazna. Umrlo je 76,4% pacijenata s COVID-19 (u dobi od 18 do 65 godina) u New Yorku koji su bili stavljeni na respiratore. Među pacijentima starijim od 65 godina koji su bili respirirani, stopa smrtnosti bila je 97,2%”

Kao izvor za ove podatke navodi se Substack profil doktora Josepha Mercole, inače poznatog dezinformatora iz savezne države Ohio koji je prije pandemije bio na udaru kritika (kao i regulatornih tijela) jer je promovirao nedokazane ili neodobrene tretmane od kojih bi gomilao privatan profit. Na primjer, Mercola je 2012. zagovarao korištenje solarija tvrdeći da ono smanjuje šansu od dobivanja raka, da bi istovremeno prodavao solarije (The New York Times).

U svom se tekstu Mercola fokusirao na nekoliko medijskih izvještaja i manjih studija koje su provedene na početku pandemije, u proljeće 2020. godine. Njujorške su vlasti tada priopćile kako je 80 posto pacijenata koji su bili na respiratorima u njujorškim bolnicama – preminulo. Slični su podaci dolazili iz drugih dijelova svijeta, što je izazvalo raspravu među liječnicima o tome u kojoj mjeri bi se respirator trebao koristiti, budući da nije u potpunosti bezopasan te da je najčešće riječ o posljednjoj opciji kojoj se liječnici okreću kako bi spasili pacijenta.

Dezinformacije o tome da su zapravo respiratori ubili pacijente s Covidom-19 u zadnje vrijeme često kolaju društvenim mrežama, što je djelom potaknula studija Sveučilišta Northwestern  koja je u časopisu Journal of Clinical Investigation objavljena u travnju ove godine.

Istraživači su promatrali ishode za 585 pacijenata  koji su bili stavljeni na respiratore dok su bili na intenzivnoj njezi u bolnici Northwestern Memorial u periodu od 2018-2022. godine. Pacijenti su uglavnom imali Covid-19 ili neke druge virusne ili bakterijske bolesti.

Rezultati studije su pokazali kako su pacijenti s Covidom-19 koji su stavljeni na respirator razvili sekundarnu upalu pluća u 57 posto slučajeva, za razliku od 25 posto slučajeva te bolesti među pacijentima koji imali druge oblike upale pluća. Koautor studije Benjamin Singer osvrnuo se na dezinformacije koje je potaknula studija te napomenuo kako  je odavno poznata moguća komplikacija korištenja respiratora razvoj sekundarne bakterijske upale pluća.

“Sekundarna upala pluća bila je čest čimbenik u slučaju smrti pacijenta s Covidom-19 za vrijeme studije, međutim, pogrešno je kriviti respirator jer pacijenti ne bi uopće preživjeli bez respiratora. To je kao da krivite kirurga za smrt osobe koju su dovezli na hitnu s kritičnim ozljedama od automobilske nesreće. I u slučaju respiratora, kao i u slučaju intervencije kirurga, dogodila se medicinska intervencija kako bi se pacijentu koji ne bi preživio pružila šansa”, rekao je Singer za USA Today te dodao da je to poziv struci da pokušaju razviti bolje načine za prevenciju, dijagnosticiranje i liječenje sekundarne upale pluća.

Osim toga, dio stručnjaka istaknuo je kako su osobe s Covidom-19 u većem riziku od sekundarne upale pluća najviše zbog toga što ostaju na respiratorima puno dulje od prosjeka. Više o ovoj studiji Faktograf je pisao nedavno u ovom tekstu.

Česte dezinformacije

Postoji i razlog zašto pacijentima s Covidom-19 nije ponuđen ivermektin, koji se također zaziva u tekstu koji je podijelio Danijel Grgičin.

Lijek je to za koji su antivakseri tvrdili da uspješno liječi te prevenira bolest Covida-19, a koji se uglavnom koristi kao veterinarski lijek za primjenu protiv unutarnjih i vanjskih parazita kod širokog raspona životinjskih vrsta te u slučaju parazitskih zaraza kod ljudi.

Dosadašnja istraživanja nisu pokazala da je ivermektin koristan u liječenju Covida-19  (1, 2, 3, 4). Osim toga, ni Europska agencija za lijekove niti američka Agencija za hranu i lijekove nisu odobrile taj lijek za liječenje pacijenta s Covidom-19.

Netočno je i da su bolnice i liječnici poticali umiranje oboljelih od Covida-19 u bolnicama. “Dobili ste novčani bonus kada je netko umro od COVID-a. Bio je to poticaj za ubijanje ljudi i djelovao je nevjerojatno dobro”, stoji u tekstu.

Naime, savezna vlada jest bolnicama povisila plaćanja za liječenje pacijenata s Covidom-19, međutim, to se odnosi samo na one koji se nalaze u sustavu Medicarea. Plaćanja također ne ovise o smrti pacijenta, već o uslugama i liječenju koje se pružaju pacijentima.  Iz Američke bolničke udruge su povodom sličnih dezinformacija priopćili kako je liječenje pacijenata s Covidom-19 skupo i zahtjeva vrijeme te da program Medicarea bolnicama nadoknađuje zapravo puno manje troškove u odnosu na stvarne troškove pružanja skrbi (AP).

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.