Razotkriveno

Nije točno da je španjolska ministrica na konferenciju došla avionom pa sjela na bicikl

Snimka vožnje španjolske ministrice Terese Ribere na biciklu u Španjolskoj je potaknula dezinformaciju u čije se širenje uključio i saborski zastupnik Mosta Marin Miletić.
Screenshot: Facebook

Privatna korisnica Facebooka je uz snimku španjolske ministrice za ekološku tranziciju i demografske izazove te potpredsjednice Vlade Terese Ribere netočno napisala da je ona na konferenciju o okolišu stigla privatnim avionom da bi potom, iz marketinških razloga, izašla iz automobila i zadnjih 100 metara vozila bicikl. Netočnu informaciju da je španjolska ministrica letjela u Valladolid pa je samo za potrebe kamera sjela na bicikl u svom je statusu problematizirao i saborski zastupnik Mosta Marin Miletić.

“Skandal u Španjolskoj. Ministar Spanjolske vlade zadužen za ekologiju zemlje, privatnim je avionom doletio na konferenciju o kvaliteti okoliša, dovezao se do zgrade konferencije, izašao iz automobila i vozio 100 metara biciklom za, spektakularnu sliku”, stoji u statusu (arhiviran ovdje) objavljenom 11. srpnja uz snimku dolaska španjolske ministrice na konferenciju.

I Marin Miletić podijelio netočnu informaciju o letu zrakoplovom

Istoj netočnoj informaciji da je španjolska ministrica na konferenciju stigla zrakoplovom svoj je status 12. srpnja posvetio i saborski zastupnik Mosta Marin Miletić (arhivirano ovdje), čijim se dezinformacijama u prošlosti Faktograf bavio u više navrata.

“Ekofašisti rade od naroda – idiote. Španjolski ministar zadužen za klimu je došao na ekološku konferenciju – zrakoplovom. Onda se vozio limuzinom i osiguranjem. Onda je izašao iz limuzine i koji metar sjeo na biciklu da bi narodu pokazao da se mora voziti biciklama. Dok ta elita globalista se đira ogromnim zrakoplovima i dok ljetuju na svojim skupocjenim jahtama. Koji fejkeri dvostrukih kriterija”, napisao je u statusu Miletić uz link na vijest portala Not the Bee (arhivirano ovdje).

U snimci koju je Miletić objavio uz status još najmanje dva puta spominje da je španjolski ministar, iako se radi o ministrici, došao na konferenciju zrakoplovom, što je informaciju koju je demantiralo njezino ministarstvo, ali i ona, u izjavi za medije, dok ne postoji niti jedan kredibilan izvor koji bi potvrdio da je zaista u Valladolid stigla avionom.

U Španjolskoj se širila informacija da je letjela u službenom Falconu

Dezinformacijom da je španjolska ministrica ekološke tranzicije i članica španjolske socijal-demokratske stranke PSOE Teresa Ribera na susret EU o klimatskoj krizi 10. srpnja u gradu na sjeveru Španjolske Valladolidu doletjela zrakoplovom bavio se u članku objavljenom 12. srpnja španjolski fact-checking portal Maldita.es (arhivirano ovdje).

Nakon što je objavljena snimka ministričine vožnje biciklom u Valladolidu na profilima društvenih mreža u Španjolskoj je prvo objavljeno da je Ribera u taj grad doletjela u zrakoplovu Falcon španjolske Vlade. No, iz španjolskog Ministarstva ekološke tranzicije odgovoreno je Malditi da je Ribera u Valladolid doputovala automobilom. Maldita navodi i da nisu mogli neovisnom provjerom utvrditi je li zaista do Valladolida ministrica putovala automobilom.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ministrica je već bila u Valladolidu kad je Falcon poletio iz Madrida

U statusima se dijelila i fotografija s portala “falcondespega.es” na kojem se prikazuju letovi službenih zrakoplova kojima lete španjolski dužnosnici i članovi kraljevske obitelji. I zaista je jedan zrakoplov Falcon 900 10. srpnja letio iz mjesta blizu glavnog španjolskog grada Madrida u Valladolid, gdje se održavao skup.

No, prema podacima o letu taj je zrakoplov poletio u 10.57 sati, a sletio je u 11.38 sati. Da u njemu nije mogla biti ministrica dokazuje objava s Twittera španjolskog Ministarstva ekološke tranzicije objavljena istog dana u 10.37 sati. Uz taj status na Twitteru stavljena je i fotografija ministrice na biciklu, što znači da je u Valladolidu bila prije polijetanja navedenog zrakoplova.

Ministarstvo je u prvom odgovoru na upit Maldite napisalo da je ministrica u Valladolid putovala vlakom. No, kasnije su naveli da je ona ipak u taj grad otišla automobilom, dok je ostatak delegacije putovao vlakom. Nešto kasnije istog dana je i Ministarstvo ekološke tranzicije na Twitteru objavilo status u kojem demantiraju da je ministrica u Valladolid putovala službenim ili komercijalnim zrakoplovom.

Ministrica je dan prije skupa napisala da je na putu u Valladolid

Sama ministrica je na svom Twitter profilu 9. srpnja, dan prije održavanja skupa, napisala da je na putu za Valladolid na sastanak EU o okolišu, klimi i energiji organiziran pod pokroviteljstvom španjolskog predsjedanja EU-om.

Jučer je na Twitteru podijelila svoju snimku gostovanja u televizijskoj emisiji te napisala da je u Valladolid doputovala u hibridnom automobilu te da je bicikl koristila za dolazak od hotela do mjesta gdje se održavao skup, a da je osiguranje prati vozila se ona u automobilu ili na biciklu.

Bicikl koji je ministrica koristila bio je iz programa javnog dijeljenja bicikala Valladolida “BIKI” bike. U gostovanju na televiziji objasnila je da je vožnjom biciklom željela “odati počast gradonačelnicima koji su shvatili da je ključno raditi na različitim oblicima mobilnosti u gradovima”.

Osvrnula se i na dezinformaciju da je za putovanje u Valladolid koristila službeni Falcon. “Tijekom pet godina u Vladi koristila sam ga pet ili šest puta”, kazala je i dodala da je potpuno apsurdno kakva je priča nastala iz te njezine vožnje biciklom te da pitanje vožnje biciklom nije niti “lijevo niti desno” već pitanje javnog zdravlja. Činjenica je i da se prelaskom s vožnje automobilima na bicikle u velikim gradovima smanjuje onečišćenje zraka i poboljšava zdravlje stanovnika.

Španjolski političar se ispričao zbog širenja dezinformacije

Nakon što je objavljena snimka ministrice, političar iz španjolske desne stranke Vox Juan García-Gallardo na svom je Twitter profilu uz snimku napisao da je ministrica u Valladolid došla službenim zrakoplovom, a potom si “dozvoljava luksuz dijeliti nam lekcije o brizi za okoliš”. Snimku je uz hashtag klimatsko licemjerje na englesko govorno područje proširio poznati širitelj teorija zavjera i dezinformacija o koronavirusu Eli David koji je otišao korak dalje i napisao da je ministrica putovala “privatnim zrakoplovom”.

Portal The Local.es je u svom članku napisao da je taj status na Twitteru Elija Davida podijelio i glasnogovornik španjolske konzervativne i demokršćanske Narodne stranke Borja Sémper, no potom se ispričao. “Izbrisao sam podijeljeni status Elija Davida u kojem je napisao da je ‘španjolska ministrica letjela privatnim zrakoplovom’, što nije istina, a ja nisam prije provjerio”, napisao je u statusu na Twitteru 12. srpnja.

Od netočne informacije o letu privatnim avionom do borbe protiv “woke i rodne” ideologije te ideologije “ekofašista”

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić je u svojoj video objavi iznio i netočnost da je ministrica nakon što se zrakoplovom dovezla u Valladolid sjela u “limuzinu od dvije tone” i potom je “sjela na bicikl i valjda stotinjak metara” se vozila uz pratnju osiguranja i vozila, a sve “kako bi pokazala ljudima da oni trebaju voziti bicikle”. Na temelju tih netočnih podataka o vožnji zrakoplovom i limuzinom, Miletić je nastavio svojim pratiteljima objašnjavati da se tako ponaša, kako je rekao, “elitistička skupina globalista” te ih je nazvao “ekofašistima” koje zanima samo novac. Nastavio je širiti teoriju zavjere da ti “ekofašisti” žele nametnuti klimatski lockdown te u tom kontekstu spomenuo koncept 15-minutnog grada, što je dezinformacija o kojoj je Faktograf ranije pisao.

“U ovom primjeru španjolskog ministra za klimu jasan je njihov način razmišljanja i njihovo ponašanje koje je van svake pameti. Znači, čovjek se vozio avionom, znamo što avioni rade za okoliš, pa se vozi u ogromnim limuzinama i onda, da bi narodu pokazao da je narod taj koji mora samo voziti bicikle, sto metara se vozi na biciklu”, ponovio je netočne navode Miletić te nastavio da su to “teški fejkeri koji imaju ogromne jahte, brodove, automobile i privatne zrakoplove koji zagađuju prirodu, a pritom žele da sirotinja bude potpuno eko”.

Nakon ponovnog ponavljanja netočnosti iz priče o španjolskoj ministrici, Miletić potom naglašava da im oni kao demokršćani to neće dopustiti. Potom je u svoju priču, potpuno nevezano uz činjenice o vožnji bicikla španjolske ministrice, naveo i da su oni svjesni “woke i rodne” ideologije te “ideologije ekofašista koji imaju neke druge planove s populacijom, a ne zaštitu prirode radi prirode, nego bi oni malo potamanili nas ljude da bi ta skupina elitista mogla uživati, a da bi drugi bili njihovi najamnici”. “No, neće u tome uspjeti. Sigurno ćemo im pružiti otpor i sigurno ćemo im pružiti zanimljivu borbu”, naveo je Miletić na kraju svog videa.

Podsjetimo, Miletić je do narativa o nekakvoj borbi protiv, kako on to naziva, “woke i rodne” te “ideologije ekofašista”, došao krenuvši od netočne informacije da se ministrica do Valladolida vozila privatnim zrakoplovom i potom je na skup stigla biciklom. A podsjetimo i da je ministrica sama kazala da se dovezla biciklom kako bi potaknula gradonačelnike na pokretanje programa dijeljenja bicikala u svojim gradovima što je dobro za okoliš i zdravlje stanovnika.

Zaključno, nisu točni navodi iz statusa privatne korisnice, kao niti navod saborskog zastupnika Marina Miletića da je španjolska ministrica za ekološku tranziciju Teresa Ribero na skup u Valladolid doletjela avionom iz Madrida.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.