Razotkriveno

Širi se izmišljena izjava Tome Medveda o braniteljskim prosvjedima i SDSS-u

Uz fotografiju Medveda na kojoj ga se uspoređuje s Pinokijom navodi se izjava koju potpredsjednik Vlade nikada nije izrekao.
Foto: HINA/ Mladen Volarić/ ua

Na Facebook profilima hrvatskih korisnika (arhivirano ovdje i ovdje) proteklih dana širi se fotografija potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, HDZ-ovca Tome Medveda, s izduženim i zašiljenim nosom uz koji stoji njegova navodna izjava.

“Istina je da sam bio u šatoru i prosvjedovao protiv SDSS-a i Vesne Nađ, Freda Matića. Sad je situacija drugačija, sad sam na funkciji i nema potrebe da se dižu tenzije u društvu bez obzira na SDSS i Pupovca”, stoji natpis uz fotografiju Medveda, a nadalje se navodi i da je to kazao za Media Servis.

Očito se fotografijom ministra Medveda želi povezati s poznatim književnim drvenim lutkom Pinokijom čija je glavna karakteristika bila da mu se nos izdužio kada bi izrekao laž. Time se želi sugerirati i da je Medved ovom izjavom lagao.

Istu fotografiju s navodnom izjavom Tome Medveda pronašli smo i na Facebook profilu “Konačni nestanak komunizma” objavljenu prije tri godine – 16. srpnja 2020. godine (arhivirano ovdje). Sličnu navodnu Medvedovu izjavu iz objave u tekstu naslovljenom “Konačni nestanak komunizma u Hrvatskoj” i stavljenom u rubrici “Humor” objavio je 23. srpnja 2021. godine (arhivirano ovdje) portal Crodex.net, čijim se dezinformacijama Faktograf već bavio u prošlosti.

“Potpredsjednik vlade Tomo Medved izjavio za media servis da je istina da je bio u šatoru u Savskoj 66 i da je prosvjedovao protiv Pupovca, Vesne Nađ I Freda Matića tada ali da sada nema potrebe za dizanjem tenzija kad obnaša visoku funkciju u vladi, apelira na smirivanje tenzija i okretanju buducnosti”, piše u tekstu portala Crodex.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Media Servis i Ministarstvo branitelja demantirali da je izjava autentična

Pretragom portala Media Servisa, koji je naveden kao izvor Medvedove izjave, taj njegov citat ne može se pronaći, kao što se niti u jednom drugom kredibilnom izvoru ministrova izjava u tome obliku ne može pronaći.

Na portalu Media Servisa može se pronaći gostovanje Tome Medveda iz studenog 2021. godine (arhivirano ovdje) kada je govorio o nadolazećoj Koloni sjećanja u Vukovaru, nestalim osobama i odnosima sa Srbijom kao i polemici predsjednika Republike i Vlade, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. Tada nije govorio o svom ranijem sudjelovanju u prosvjedima pred Ministarstvom branitelja, kao niti aktualnoj koaliciji HDZ-a s SDSS-om.

Iz Media Servisa su nam rekli da je intervju koji su radili s Medvedom bio taj iz 2021. godine i da ministar nije izjavio navod iz statusa. Izjava iz statusa niti ne može biti iz tog intervjua na Media Servisu jer je u tom mediju Medved gostovao u studenom 2021. godine, dok je prvi izvor fotografije i izjave na već navedenom Facebook profilu objavljen u srpnju 2020., odnosno godinu i tri mjeseca prije tog intervjua.

I iz Ministarstva hrvatskih branitelja su na upit Faktografa odgovorili da Medvedova izjava iz statusa nije autentična. “Izjava koju navodite i koja je na dostavljenoj poveznici nije autentična. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nikada to nije izjavio te je riječ o dezinformaciji plasiranoj na društvenim mrežama”, odgovorili su nam iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Medved je bio dio braniteljskog prosvjeda

U statusu se navodi da je Medved kazao da je istina da je “bio u šatoru u Savskoj 66 i da je prosvjedovao protiv Pupovca, Vesne Nađ i Freda Matica“. Kao što je Faktograf pisao u tekstu iz listopada 2020. godine, točno je da je Tomo Medved postao ministar u HDZ-ovoj vladi nakon što je i sam boravio u šatoru na Savskoj, odnosno nakon što je sudjelovao u braniteljskom prosvjedu.

Podsjetimo, braniteljski prosvjed na platou u Savskoj 66 počeo je 20. listopada 2014. godine, jutro nakon što je priveden bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kulminacija mu je bila naguravanje s policijom na Markovom trgu 28. svibnja 2015. godine, kada su branitelji okupljeni ispred ministarstva na Savsku cestu iznijeli i plinske boce, a završio je u travnju 2016. godine, kada je Medved već postao ministar.

Branitelji su na početku prosvjeda tvrdili da su se okupili jer “smatraju da se osjećaju poniženima i zaboravljenima”, a ubrzo se kao razlog okupljanje počelo navoditi kako su nezadovoljni tadašnjim ministrom branitelja Fredom Matićem, njegovim pomoćnikom Bojanom Glavaševićem i zamjenicom Vesnom Nađ te su tražili njihovu smjenu, što je tadašnji premijer Zoran Milanović odbijao.

Ubrzo nakon početka prosvjeda pred ministarstvom je niknuo šator s parolom „1991-oba su pala, 2015-oba će pasti“, koja je poručivala da je glavni cilj šatoraša smjena tadašnjeg premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića. Svoju pobjedu na predsjedničkim izborima u šatoru je proslavila bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a jedan od vođa prosvjednika Ante Deur postao je u veljači 2015. njezin savjetnik za braniteljska pitanja. HDZ-ovac Deur je u aktualnom sazivu saborski zastupnik.

Od prvog dana situacija u Savskoj 66 bila je vrlo napeta. Ispred šatora je zapaljena vatra za grijanje, Glavašević je prilikom ulaska u ministarstvo zaliven vodom, razbijen je prozor na zgradi, sedmog dana prosvjeda benzinom se polio i zapalio branitelj Damir Čakanić, ali je, srećom, brzom intervencijom spašen, a prijetilo se i „krvavim Božićem“. Napetosti su kulminirale gore opisanim plinskim bocama i neredima na Trgu svetog Marka.

Ministar Medved godinama obilježava godišnjicu početka prosvjeda

I nakon dolaska na ministarsku funkciju Medved je nastavio obilježavati godišnjicu početka braniteljskog prosvjeda. Na stranicama Ministarstva branitelja tako stoji priopćenje o prošlogodišnjem obilježavanju iz listopada 2022.

“Pozdravljajući okupljene, ministar Tomo Medved prisjetio se prosvjeda kroz kojega su hrvatski branitelji i sudionici prosvjeda zajedno tražili istinu. ‘Jedinstven je to slučaj u svijetu, pobjednici Domovinskog rata, ljudi koji su krvarili za svoju domovinu, bili su prisiljeni prosvjedovati, samo tražeći dijalog, razgovor i iznalaženja rješenja za nagomilane probleme, prisiljeni su doći ispred svoga Ministarstva, ovdje na ovaj hladan beton i ostati 555 dana uslijed kojih naša Nevenka umire pred vratima svog Ministarstva’, rekao je ministar te je istaknu da je to slika i poruka da se nikada ne zaboravi”, stoji u priopćenju Ministarstva.

“‘Ono što je posebno važno, da smo nakon ovoga prosvjeda, u našem snažnom zajedništvu, kroz naš svakodnevni razgovor, kroz dijalog, toliko toga učinili za hrvatske branitelje, ali možda najvažnije od svega, u velikoj mjeri izmijenili percepciju društva prema hrvatskim braniteljima, te se danas hrvatski branitelji uvažavaju i vrednuju, a Domovinski rat je postavljen kao temelj. U tome svemu nas je snažno poduprla Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem‘, kazao je ministar Medved”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Godinu dana ranije, na sedmu obljetnicu, Medved se u govoru posebno prisjetio Nevenke Topalušić, koja je preminula tijekom prosvjeda.

“‘Neizmjerno je važno očuvati sjećanje na našu Nevenku Topalušić kao simbol vremena i okolnosti koje su dovele do toga da hrvatski branitelji i najteži ratni vojni invalidi prosvjeduju pred resornim ministarstvom,’ kazao je ministar Tomo Medved, dodavši kako je u to vrijeme, kao i u Domovinskom ratu, bilo važno zajedništvo koje se očuvalo i do danas”, stoji u priopćenju Ministarstva.

“‘Sve što smo postigli u proteklih pet i pol godina, rezultat je našeg zajedništva. Mi smo jedan tim, partneri i prijatelji,’ zaključio je ministar, istaknuvši da Ministarstvo hrvatskih branitelja nije samo administrativno tijelo Vlade, nego ima puno širu misiju, te dodao kako sve to ne bi bilo moguće bez potpore predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i cijele Vlade”, navedeno je u priopćenju Ministarstva branitelja objavljenom 20. listopada 2021. godine.

Iako su u fokusu braniteljskog prosvjeda bili dužnosnici Vlade Zorana Milanovića, ministar Predrag Matić, njegov pomoćnik Bojan Glavašević i zamjenica Vesna Nađ, u statusu s netočnom Medvedovim citatom stoji da je on rekao da je prosvjedovao protiv SDSS-a, a potom se spominje i predsjednik te stranke i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

SDSS je podržavao sve Plenkovićeve Vlade

Nacionalistička desnica Plenkovićevom HDZ-u, čiji dio je i Tomo Medved, često prigovara koaliciju sa Samostalnom Demokratskom Srpskom Strankom (SDSS) koja je rezultirala i postavljanjem Borisa Miloševića na mjesto potpredsjednika Vlade nakon izbora 2020. godine.

Milošević je podnio ostavku na mjesto u Vladi u veljači 2022. godine nakon što je USKOK protiv njega pokrenuo istragu koja je rezultirala podizanjem optužnice u listopadu prošle godine. Nakon odlaska Miloševića, SDSS je njegovo mjesto u Vladi Andreja Plenkovića “popunio” stranačkom potpredsjednicom Anjom Šimpragom.

Manjinski zastupnici podržali su prvu vladu Andreja Plenkovića koju je formirao zajedno s Mostom u listopadu 2016. godine. Potom je njihove ruke u Saboru imao i nakon izlaska Mosta iz te vlade i dobivanja podrške od HNS-a Ivana Vrdoljaka u lipnju 2017. godine, dok je nakon izbora u srpnju 2020. godine SDSS za nastavak podrške Plenkoviću dobio i već spomenuto mjesto potpredsjednika Vlade. Treba napomenuti i da nakon izlaska Mosta iz vladajuće koalicije, HDZ Andreja Plenkovića bez ruku manjinskih zastupnika nije imao potrebnu većinu od 76 zastupnika u Saboru, odnosno da vladajuću većinu Plenkoviću već godinama osiguravaju baš zastupnici nacionalnih manjina.

SDSS je imao potpredsjednika i u Vladi Ive Sanadera i Jadranke Kosor

No, kao što je Faktograf pisao u srpnju 2020. godine, suradnja HDZ-a s SDSS-om nije bio novitet koji je uveo Andrej Plenković. U 2003. godini Ivo Sanader je Vladu sastavio uz podršku koalicijskih partnera – HSLS-a, HSU-a, DC-a i nacionalnih manjina, dok četiri godine kasnije sklapa koaliciju s HSS-om, HSLS-om, HSU-om i manjinskim zastupnicima.

U drugom mandatu, koji su na čelu Vlade podijelili Sanader, a nakon njegove ostavke i Jadranka Kosor, potpredsjednik Vlade bio je i SDSS-ov Slobodan Uzelac.

Zaključno, Media Servis i Ministarstvo branitelja demantirali su autentičnost izjave objavljene uz fotografiju potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda na društvenim mrežama o prosvjedu branitelja i sudjelovanju u vlasti, a takva izjava ne može se pronaći u tom obliku niti na jednom drugom relevantnom izvoru. Zbog toga objavu na Facebooku ocjenjujemo netočnom.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.