Razotkriveno

Ne, u Srijemu nisu komarce prskali prehranom za insekte

Portal Vojvodina.info je jasno navela da se radi o satiričnom tekstu čiji dijelovi se u posljednje vrijeme zloupotrebljavaju.
Ilustracija: HINA/ ik

Da ne povjeruješ, postoji hrana za insekte? Čemu?“, pita se jedna od korisnica Facebooka u svom statusu.

Njena se objava sastoji od screenshota vijesti na portalu vojvodinainfo.rs čiji naslov glasi “SREM: Umesto insektidom prskali komarce prehranom za insekte – Komarci nikad JAČI!”.

Korisnici društvene mreže nije trebalo dugo da ovu vijest poveže s drugim teorijama zavjere, poput one da je u sve upleten osnivač Microsofta Bill Gates.

Satirična vijest

U podijeljenoj vijesti zaista se nalazi informacija da je radnik na aerodromu u Velikim Radinicima dva dana prskao komarce prehranom za insekte, zbog čega su oni postali jači, s ubodima koji ostavljaju plikove i do tri dana.

Međutim, u navedenom tekstu se također nalazi informacija da je riječ o satiričnoj vijesti.

“Naravno sve je ovo bila samo šala, koju su naši novinari napisali, a mi objavili prije skoro 2 godine. Nedavno smo se susreli sa zloupotrebom ovog šaljivog teksta, tj. isjecanjem samo dijelova, pa smo odlučili da ga ponovo objavimo u cijelosti”, stoji u tekstu na vojvodinainfo.rs. (arhivirano ovdje)

Osim toga, ispod teksta navodi se kako je on proizveden “iz ideja veseljaka s društvenih mreža koji se ponekad poigravaju sa situacijom koja se odvija u zemlji i regiji. Za cilj ima samo da nasmije čitatelje, a svaka povezanost sa stvarnim likovima je slučajna”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Gates i komarci

Društvenim mrežama ranije su se širile tvrdnje da Gates proizvodi genetski modificirane komarce, o čemu je Faktograf više pisao u ovom tekstu.

Povod takvim tvrdnjama jest činjenica da je njegova zaklada djelom financirala Svjetski program komaraca (World Mosquito Program) u sklopu kojeg su u kolumbijskom  Medellínu u laboratoriju  uzgajaju milijuni komaraca. Oni se, naime, puštaju kako bi se razmnožavali s divljim komarcima koji mogu prenijeti denge groznicu i druge opasne viruse.

Komarci u sebi nose bakterije Wolbachia koje se šire razmnožavanjem, djelujući tako da smanjuju prijenos virusa i štite milijune ljudi od bolesti.

Na stranici programa može se naći informacija da je puštanje komaraca s Wolbachia bakterijom sigurno za ljude, životinje i okoliš te da je program dobio regulatorno odobrenje od vladinih tijela u zemljama gdje se puštaju komarci, kao i od lokalne zajednice.

Nedavno smo pisali i o dezinformacijama o puštanju sterilnih komaraca u okoliš, što je sigurna, znanstveno dokazano učinkovita metoda njihova suzbijanja.

Za kraj, budući da je korisnica satiričnu objavu predstavila kao pravu vijest, začinivši je pritom neutemeljenim tvrdnjama o Bill Gatesu, ocjenjujemo je kao netočnu.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.