Razotkriveno

Ne, grafen oksid nije sastojak tableta Nurofen

Crna tinta koja se vidi u videu drobljenja tablete i topljenja u vodi zapravo je željezov oksid koji je siguran za prehranu ljudi.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu privatne korisnice objavljen je video (arhivirano ovdje) u kojem se drobljenjem Nurofen tableta koje sadrže ibuprofen i topljenjem u vodi vidi crna tinta koju potom osoba u videu privlači magnetom. Uz video je objavljen sljedeći opis: “Čula jesam,a sada i vidim … ? … izgleda … Istina GRAFEN OKSID je u NUROFENU‼️“.

Screenhsot/Facebook

Video je objavljen 18. srpnja, a prikupio je 121 dijeljenje, 27 komentara i 176 ostalih reakcija.

Grafen okisid čest predmet teorija zavjere

Naratorica u videu drobi Nurofen tablete, stavlja ih u čašu vode i kad promiješa sastav vide se crne čestice koje se približavanjem magneta čaši primiču stijenki čaše što je za naratoricu dokaz da Nurofen sadrži grafen oksid. Grafen oksid je često spominjani spoj koji su učestalo koristili antivakseri kao argument zašto se ne bi trebalo cijepiti, iako smo u više navrata spominjali da taj spoj nije sastojak cjepiva protiv Covida-19.

Grafenov oksid je oksidirana i jeftinija forma grafena, materijala sastavljenog od atoma ugljika povezanog u heksagone, u obliku pčelinjeg saća. Spada među najlakše i najtvrđe materijale pa stoga ima i potencijal za široku upotrebu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Međutim, u statusu je iznesena netočna tvrdnja jer tablete Nurofen ne sadrže grafen oksid. Proizvođač Nurofena, tvrtka Reckitt Benckiser, demantirala je navode da Nurofen sadrži taj spoj.

“Tinta koja je vidljiva u videu sadrži crni željezov oksid, koji se naširoko koristi u farmaceutskoj industriji i siguran je za ljudsku prehranu. Ne sadrži grafen ili bilo kakve slične supstance”, rekao je glasnogovornik kompanije za Reuters.

Što je željezov oksid?

Na stranicama Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) pronašli smo detaljan sastav tableta Nurofen Forte 400mg. Ni ovdje se u sastavu tableta nigdje ne može pronaći grafen oksid već se, kao što je potvrđeno i za Reuters iz kompanije, u tinti nalazi željezov oksid.

Željezov oksid koristi se u proizvodnji hrane, kozmetike i u farmaceutskoj industriji, a ima i magnetska svojstva što je razlog zbog kojeg se u videu vidi kako čestice prilaze prema stijenci čaše uz koju se nalazio magnet.

Profesorica farmacije na Sveučilištu Strathclyde Hannah Batchelor za Reuters je kazala da se željezov okisd u lijekovima koristi kao sredstvo za bojenje, odnosno pomaže u razlikovanju lijekova kako svi ne bi izgledali isto. Batchelor je pogledala i navedeni video i kazala da je crna tinta najvjerojatnije željezov oksid jer je on netopljiv u vodi i prisutan u količini koja je očekivana za eksperiment.

Zaključno, nije točno da je grafen oksid sastojak Nurofen tableta. Crna tinta koja se vidi u videu nakon drobljenja tablete i topljenja u vodi željezov oksid koji se uobičajeno koristi u proizvodnji hrane, kozmetici i lijekova i siguran je za prehranu ljudi. Potvrdio je to i glasnogovornik kompanije Reckitt Benckiser koja proizvodi navedeni lijek.

S obzirom na sve navedeno, status i video privatne korisnice ocjenjujemo netočnim.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.