Razotkriveno

Ne, fotografija ne prikazuje poljsku vojsku na putu prema granici s Bjelorusijom

Fotografija koju dijele korisnici Facebooka snimljena je u Varšavi i prikazuje pripreme za predstojeću vojnu paradu 15. kolovoza.

Korisnici društvenih mreža dijele fotografiju koja prikazuje kolonu tenkova na širokoj gradskoj cesti s četiri trake, uz tvrdnju da je riječ o poljskoj vojsci na putu prema Bjelorusiji.

“Konvoj poljske vojske poslan je do bjeloruske granice”, stoji u opisu koji prati fotografiju (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje).

Komentatori na mreži ne ostavljaju prostor sumnji u priloženi opis pa komentiraju: “Nepromišljen gest. Vole da budu jeftina roba” ili “Bliži se kraj predstave”.

Fotografija o kojoj je riječ zaista prikazuje kolonu tenkova poljske vojske, ali prikazani poljski tenkovi ne idu na bjelorusku granicu. Vojnici na fotografiji pripremaju se za vojnu paradu koja će se sutra (15. kolovoza) održati u Varšavi, glavnom gradu Poljske.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Autor fotografije je poljski fotograf Maciej Kruger, a fotografija je jučer, 13. kolovoza, objavljena na poljskom portalu onet.pl., u okviru teksta pod naslovom: “Evo kako se Varšava priprema za poljski Dan vojske”. Prema najavama, u vojnoj paradi sudjelovat će oko dvije tisuće vojnika i vojnikinja, s oko dvije stotine različitih vojnih vozila i 92 letjelice.

Dakle, fotografija koju pojedini korisnici i korisnice Facebooka dijele uz dezinformaciju o aktivnostima poljske vojske na granici s Bjelorusijom snimljena je u Varšavi i prikazuje pripreme za predstojeću vojnu paradu koja će se 15. kolovoza održati u glavnom gradu Poljske.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.