Razotkriveno

Viralna izjava Michaela Jacksona o lažima u povijesnim knjigama izvučena je iz konteksta

Michael Jackson je izjavom iz 2002. godine isticao doprinos crnačke zajednice razvoju trendova u popularnoj glazbi.
Foto: Unsplash.com/Marie-Hélène Lachaud

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljen je vizual s citatom pokojnog glazbenika i pjevača Michaela Jacksona (arhivirano ovdje) uz kojeg stoji sljedeći opis:

“Štampa manipulira sve što se dešava… Oni ne govore istinu. Oni lažu. Oni manipuliraju naše knjige istorije. Knjige istorije nisu istinite. To je laž. Knjige istorije lažu. Trebate to znati. Morate to znati”
Michael Jackson

Screenshot/Facebook

Post je objavljen 9. kolovoza, a prikupio je 13 dijeljenja, 5 komentara i 119 ostalih reakcija.

Iako je prijevod u opisu, kao i sam citat na vizualu točan što se može utvrditi pregledom snimke koju je moguće pronaći i na YouTubeu, izjava je postala viralna bez pojašnjenja konteksta izjave.

Naime, Jackson u svojoj izjavi nije govorio o povijesti generalno. Umjesto toga, Jackson je govorio u kontekstu javnog saslušanja u sjedištu Nacionalne akcijske mreže 6. srpnja 2002., u sklopu kojeg se Jackson, zajedno s drugim glazbenicima, producentima i direktorima diskografske industrije, bavio pravima umjetnika i govorio protiv korupcije u sustavu diskografske industrije, s posebnim fokusom na zlostavljanje crnih umjetnika od strane velikih diskografskih kuća, objašnjava Logically.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Izjavom da “povijesne knjige lažu”, Jackson je izričito ukazao na činjenicu da su povijesni trendovi u popularnoj glazbi i plesu često nastajali u crnačkim zajednicama, ali se obično ne pripisuju njima. Jackson se na svoje izjave nadovezao tvrdnjom “svi oblici popularne glazbe od jazza, preko hip hopa do bebopa do soula, znate, do razgovora o različitim plesovima od Cake Walka do Jitter Buga do Charlestona do Break Dancinga — sve su to oblici crnog plesa!”.

Jacksonova izjava izvučena iz konteksta potaknula je brojne teoretičare zavjere na zaključak da je zabilježena povijest namjerno manipulirana kako bi se navodne istine skrile od javnosti. Neki su otišli toliko daleko da tvrde da je Jackson zbog te izjave iz 2002. ubijen. Međutim, za takvo što nema dokaza. Jackson je preminuo 2009. godine od srčanog udara.

Zaključno, pokojni glazbenik i pjevač Michael Jackson u svojoj izjavi koja se širi društvenim mrežama nije govorio o povijesti generalno. Pjevač je svojom izjavom htio ukazati na to da, iako su trendovi u popularnoj glazbi i plesu često nastajali u crnačkim zajednicama, povijest im to ne pripisuje.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo da objavi privatnog korisnika nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.