Dezinformacije o koronavirusu

Florida nije zabranila cjepiva protiv Covida, iako to traži dio lokalnih republikanaca

Dio lokalnih podružnica Republikanske stranke traži od guvernera zabranu cjepiva. No, to se još nije pretvorilo u zakonodavnu inicijativu.
Izvor: Gage Skidmore, Flickr

Republikanski lokalni političari na Floridi uputili su sredinom srpnja svom guverneru rezoluciju kojom traže da se cjepiva protiv Covida zabrane “jer su biološko i tehnološko oružje”. Vijest je sada stigla i do našeg govornog područja. U međuvremenu se ništa posebno nije dogodilo. Priča o biološkom oružju i zabrani opet je ostala na razini pisma zabrinutih Republikanaca iz okruga Brevard. Isto je i s još sedam sličnih inicijativa, među kojima je najpoznatija ona iz floridskog okruga Lee u veljači nazvana “Ban the jab”.

Pokrenuo ju je Joseph Sansone, psihoterapeut iz Lee Countyja specijaliziran za hipnozu, a retorika je srodna: Covid cjepiva su biološko i tehnološko oružje te zločin protiv čovječnosti pa predlažu i da se sve doze – zaplijene.

No, pojedini korisnici Facebooka smatraju da su ovi dopisi lokalnih republikanskih podružnica guverneru jednakovrijedni zakonskim aktima. Primjerice, korisnik koji je podijelio vijest kanala CBS12 NEWS piše:

‼️Florida će službeno klasificirati mRNA COVID cjepivo kao ilegalno ‘biološko oružje’ ?
Zakonodavci na Floridi najavili su planove za službeno označavanje mRNA Covid cjepiva kao “bio-oružje” koje je opasno za ljudsko zdravlje.
Predloženim zakonom nastoji se ZABRANITI davanje injekcija mRNA bilo kome u državi.
Izvršni odbor Republikanske stranke Brevard pozvao je guvernera Rona DeSantisa da potpiše zakon kojim će se cjepiva protiv Covid-19 zabraniti što je prije moguće”, stoji u objavi od 24. kolovoza (arhivirano ovdje)

Ovaj izvještaj je sredinom srpnja u SAD-u izazvao slične reakcije, iako je jasno naveo da se radi “samo o molbi —ne zahtjevu”. Florida od tada nije ni zabranila cjepiva, niti ih proglasila biološkim oružjem. Ovo pismo, kao i u slučaju okruga Lee, nema nikakvu zakonodavnu težinu. Drugim riječima, DeSantis takva pisma može ignorirati ako želi [1, 2, 3].

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Zašto bi DeSantis mogao to napraviti?

No, republikanski guverner DeSantis smatra se najprijemčljivijim na ovakve inicijative, pogotovo otkad je objavio kandidaturu za predsjednika SAD-a. Kritizira čak i bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa zato što nije bio oštriji u pandemiji i otpustio glavnog medicinskog savjetnika Anthonyja Faucija.

Već je propisao zabranu nametanja obveze cijepljenja i nošenja maski. U prosincu je zatražio od Vrhovnog suda Floride da sazove porotu radi istraživanja eventualnog kriminala vezanog za distribuciju cjepiva protiv Covida. Vrhovni sud je odobrio tu molbu i porota se sastajala, a trenutni status istrage je nepoznat.

Njegov glavni javnozdravstveni dužnosnik je Joseph Ladapo. Nedavno je izazvao zgražanje fakulteta iz kojega je proizašao, kao i niza znanstvenika svojom još uvijek neobjavljenom i metodološki problematičnom studijom. Tvrdi da mRNA cjepiva uzrokuju povećanu smrtnost od zastoja srca, što puno veće i ozbiljnije objavljene studije poriču, o čemu je Faktograf već pisao.

Teze iz pisma

Pismo republikanaca iz okruga Brevard temelji se, među ostalim, na tvrdnjama američkog stručnjaka za bioterorizam, Francisa Boylea. Ovaj je, pak, pravnik i politolog; nema nikakvo obrazovanje u virologiji i medicini uopće. U svojevremenom intervjuu koji je rasplamsao teoriju da je SARS-CoV-2 biološko oružje Boyle eksplicitno navodi da njegove tvrdnje ne proizlaze iz informacija iz prve ruke.

Nadalje, jedna od referenci tvrdi da cjepiva sadrže čestice koje se same mogu organizirati u složenije nanostrukture, kao i da sadrže tvari poput grafena i hidrogela. Autorica ovog članka, liječnica koja je napisala knjigu o moći uma nad tijelom, u istom tekstu preporučuje kremu za detoksikaciju koja se bazira na kelaciji. Ova medicinska intervencija koristi se za čišćenje organizma od teških metala, no za druge je svrhe upitna, ako ne i štetna.

Tu je i švedska studija o prijepisu mRNA u komplementarnu DNA u “besmrtnim” stanicama tumora jetre, o kojoj smo pisali u više navrata [1, 2, 3]. Autori pisma DeSantisu pišu kako Šveđani “tvrde da cjepiva protiv Covid-19 mijenjaju DNK”, što nije točno.

Zaključno, prerano je reći hoće li se DeSantis u utrci za najsnažniju političku funkciju zapadne hemisfere – ako ne i čitavog svijeta – odlučiti za proglašavanje mRNA cjepiva biooružjem i zabraniti ih. No, u ovom trenutku je sigurno da službenih zakonodavnih koraka u tom smjeru nije bilo, mimo inicijativa lokalne samouprave bez legislativne težine. Isto tako, politička odluka ovoga tipa ne znači nužno da su premise iz kojih potječe utemeljene u znanosti.

Zbog svega navedenog, ocjenjujemo da objavi nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.