Razotkriveno

Snimka ne prikazuje trenutak rušenja Prigožinovog aviona. Nastala je 2013. u Kazahstanu

Snimka pada rakete Proton-M u srpnju 2013. godine netočno je potpisana kao trenutak u kojem je raketa srušila avion šefa Wagnera.
Foto: Hina/EPA/ANATOLY MALTSEV

Ruski istražitelji potvrdili su u nedjelju da su DNA testovi utvrdili da je među desetero poginulih u prošlotjednom rušenju zrakoplova bio i vođa ruske plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin.

Već ranije je Ruska zrakoplovna agencija objavila imena svih deset putnika i članova posade koji su prošle srijede poginuli u padu privatnog zrakoplova u ruskoj regiji Tver smještenoj sjeverozapadno od glavnog grada Moskve. Na tom popisu bio je i Prigožin, nekad bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je prije dva mjeseca prijetio da će izvesti “marš na Moskvu” nezadovoljan vojnim vođenjem ruske agresije na Ukrajinu.

Uzrok pada zrakoplova u kojem je bio Prigožin još nije potvrđen što je potaklo razne teorije – od onih da je avion pogodila raketa ili da je u njega bila postavljena eksplozivna naprava koja je aktivirana s tla pa do navoda da u zrakoplovu uopće nije bio Prigožin. S obzirom na karakter ruske države pod Putinom, kao i činjenice da se neovisna istraga o tom događaju vjerojatno nikada neće provesti, sve te teze ostaju u kategoriji neprovjerenih teorija.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Snimka ne prikazuje trenutak kada je raketa srušila Prigožinov avion

Na društvenim mrežama su se pojavile i navodne snimke pada zrakoplova u kojem je bio Prigožin. Jedna od njih objavljena je 24. kolovoza i na profilu hrvatskog korisnika Facebooka (arhivirano ovdje).

“Trenutak kada je ruska raketa srušila privatni avion Prigožina”, piše u opisu snimke na kojoj se vidi pad letećeg objekta u plamenu, dok u statusu stoji “vlasnik Wagnera”.

Objava je prikupila 41 dijeljenje, 361 komentar i 243 ostale reakcije.

No, na objavljenoj snimci se, suprotno opisu, ne “vidi trenutak kada je ruska raketa” prošlog tjedna srušila avion u kojem je bio Prigožin, već je snimljena prije deset godina.

Snimka pada rakete Proton-M na kozmodromu u Kazahstanu

Nakon nesreće prošlog tjedna na društvenim mrežama pojavila se jedna snimka pada zrakoplova za koju je BBC uspio utvrditi da je snimljena u regiji Tver te se s velikom vjerojatnošću može reći da prikazuje zrakoplov u kojem je bio Prigožin. Na njoj se vidi avion koji je gotovo okomito pao na tlo, a potom i dim s mjesta gdje se srušio. No, to nije snimka objavljena na profilu hrvatskog korisnika Facebooka.

Također, Reuters je objavio i galeriju fotografija s mjesta gdje se srušio zrakoplov u kojem je bio Prigožin.

Snimka objavljena na Facebook profilu hrvatskog korisnika za koju tvrdi da prikazuje trenutak kada je ruska raketa srušila zrakoplov u kojem je bio Prigožin snimljena je prije 10 godina, odnosno u srpnju 2013. Tada se na kozmodromu Baikonur u Kazahstanu, ubrzo nakon polijetanja, srušila ruska raketa Proton-M koja je nosila tri satelita. Trenutak sa snimke objavljene u statusu najbolje se može vidjeti na ovom videu objavljenom na YouTubeu, u dijelu oko 2 minute i 30 sekundi.

Zaključno, suprotno natpisu sa snimke ona ne prikazuje “trenutak kada je ruska raketa srušila privatni avion Prigožina” prošlog tjedna nego prikazuje pad ruske rakete Proton-M u srpnju 2013. godine na kazahstanskom kozmodromu Baikonur.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.