Razotkriveno

Engleski film o proizvodnji ljudskog mesa za prehranu je satira

Dio korisnika društvenih mreža pomislio je, nakon emitiranja filma, da će ljudsko meso uistinu biti ponuđeno kao prehrambena namirnica.
Ilustracija: Pixabay

Korisnici društvenih mreža na svojim profilima dijele isječak satiričnog pseudodokumentarnog filma o kanibalizmu, vjerujući da je u pitanju vjerodostojan sadržaj (1, 2, 3, 4) Snimku i status je na svom Facebook profilu objavila i Hrvatska stranka građanskog otpora (1, 2).

U pitanju je isječak iz filma “Gregg Wallace: The British Miracle Meat”, koji je napisao Matt Edmonds, a režirao Tom Kingsley. Film je emitiran 24. srpnja ove godine na britanskom Kanalu 4.

Dio publike nije shvatio da se radi o satiri

Navodnu tvornicu za uzgoj ljudskog mesa u filmu predstavlja britanski voditelj, pisac i poduzetnik Gregg Wallace, a kad je film emitiran novinari BBC pisali su da ga je dio publike na društvenim mrežama prihvatio kao sadržaj koji govori o onome što se u prehrambenoj industriji uistinu zbiva.

“Entuzijastični Wallace angažirao je šefa kuhinje Michela Roux Jr-a da zajedno s njim isproba neke odreske. Dvojac je raspravljao ima li meso uzgojeno od donora na sjeveroistoku Engleske drugačiji okus od onog što potječe od donora na jugoistoku? U tom trenutku, gledatelji su se obraćali društvenim mrežama kako bi izrazili svoj gnjev, ali puno gore je tek slijedilo”, zabilježio je u članku od 28. srpnja ove godine novinar kulturne rubrike BBC-a Neil Armstrong.

Ono što je slijedilo nakon emitiranja bile su “ozbiljne reakcije” na društvenim mrežama. Dio korisnika mreža, naime, pomislio je da će ljudsko meso uistinu biti ponuđeno kao prehrambena namirnica. – “Sotonizam očiti! Strašno. Gospodine spašavaj!“, “I kanibali bi trebali postat! Jebote, koja bolest se širi svijetom!”, “Užas…! Zar je ovo istina?“, pitaju se, primjerice, korisnici društvenih mreža na našem govornom području. Video koji komentiraju serviran im je uz kratke opise u kojima stoji: “Ljudsko meso!“, “Bolesno, ali istinito. Uskoro i na vašem stolu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Tvornica u Engleskoj ne proizvodi ljudsko meso namijenjeno prehrani

Proizvodnja ljudskog mesa za prehranu tako je na društvenim mrežama postala tema rasprava i zgražanja, na što su reagirali brojni mediji koji se bave provjerom činjenica.

Britanski Reuters objavio je: “Dokumentarac o proizvodnji ljudskog mesa na Kanalu 4 satirične je naravi”. Irski The Journal također je upozorio: “Ne, tvornica u Engleskoj ne proizvodi ljudsko meso namijenjeno prehrani!”. Da je video s navodnim dokazima institucionalizacije kanibalizma tek satirični uradak objavilo je i nekoliko regionalnih fact-checking portala, poput Istinomera  i Raskrinkavanja.

Na koncu, valja podvući: Isječak iz pseudodokumentarnog filma “Gregg Wallace: The British Miracle Meat” ne predstavlja dokaz da se u Engleskoj proizvodi ljudsko meso namijenjeno prehrani ljudi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.