Razotkriveno

Ne, Gordan Lauc nije uhićen. Fotografija objavljena na internetu je fotomontaža

Originalna fotografija iskorištena za fotomontažu je iz 2021. godine, a snimljena u Poljskoj i prikazivala je uhićenje ubojice.
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“Uhićen najutjecajniji profesor i glavni liječnik u zemlji! Gordon Lau pokušava pokazati istinu koja se skriva od umirovljenika…”, navodi se u postu na Facebooku (arhiviran ovdje) objavljenom 6. rujna.

Snimku zaslona posta koji je prikupio 67 reakcija i podijeljen je 14 puta donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

U statusu je podijeljena i poveznica koja ne vodi ni na kakvu stranicu, a i ime hrvatskog molekularnog biologa Gordana Lauca krivo je napisano. Stranicu CowMan oznakom ‘sviđa mi se’ označilo je 27 ljudi, a na stranici ima samo nekoliko objava. Stranica je kreirana 24. srpnja 2022. godine.

Nema niti jednog kredibilnog izvora na internetu koji bi potvrdio informaciju da je profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu Gordan Lauc uhićen.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Također, radi se o fotomontaži Gordana Lauca i pritom poprilično očitoj fotomontaži. Originalna fotografija je preuzeta s članka objavljenog 26. svibnja 2021. i naslovljenog “Ubojica uhićen nakon 32 godine” (arhivirano ovdje) objavljenog na poljskom portalu tygodnikzamojski. Ubojicu koji je, navodi se u članku, zločin počinio 1989. godine u malom selu Feliksówka, otkrili su policajci u Zamośću i Lublinu. Uhićeni je kriv za silovanje i ubojstvo 67-godišnjakinje te je već bio uhićivan za silovanje.

O sličnoj fotomontaži s istim tekstom u statusu o skrivanju istine umirovljenicima, ali u kojoj je na fotografiju “namontirana” glava ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, Faktograf je pisao jučer.

Zaključno, stranica na Facebooku donosi fotomontažu fotografije Gordana Lauca te lažno navodi kako je on uhićen jer “pokušava pokazati istinu koja se skriva od umirovljenika”. Originalna fotografija koja je iskorištena za fotomontažu je iz 2021. godine te je snimljena u Poljskoj, a na internetu nema kredibilnog izvora koji bi potvrdio da je Gordan Lauc uhićen.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.