Razotkriveno

Njujorška “lica u kamenu” nisu ostaci drevne slavenske civilizacije, nego rad američkog umjetnika

Prema osobnom priznanju, "lica u kamenu" na plaži Brighton zajedno s bratom i prijateljima izradio je umjetnik John Philip Capello.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu pseudonima Živčana Žirafa objavljen je status u kojem se navodi da su na plaži u SAD-u pronađeni “tragovi drevne slavenske civilizacije”.

“U New Yorku su pronađeni tragovi drevne slavenske civilizacije. Ono što smo vidjeli na Brighton Beachu u Brooklynu je najblaže rečeno šokantno. Gomile golemih megalita, odnosno ono što je od njih ostalo, naslagani su na plaži kao lukobrani, a kamenje je razbijeno i naslagano na hrpu. Kamenje je prekriveno zapisima, crtežima i licima. Lica su jasno slavenska po izgledu, naravno ne moderna, nego onako kako su Slaveni prikazani u kronikama. Veličina blokova je usporediva s blokovima egipatskih piramida, nose tragove obrade – rupe, rezove i sl. Prvo i najvažnije pitanje je zašto su američke vlasti uništile arheološki spomenik, a sudeći po onome što vidimo, on je neprocjenjiv s povijesnog i arheološkog gledišta”, navodi se u statusu (arhivirano ovdje).

Snimku zaslona statusa koji je prikupio 70 reakcija, sedam komentara te je podijeljen sedam puta donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

Rusi su u “licima” vidjeli Peruna i Velesa

O istom “arheološkom nalazištu” prije nekoliko godina pisao je i jedan ruski medij. U članku na ruskom jeziku objavljenom u rujnu 2017. godine na portalu Ekspress gazeta, navodi se kako su nakon jake oluje “izronili” fragmenti drevne civilizacije s natpisima na slavenskom. Dobro očuvani fragmenti sada leže na slavnoj plaži Brighton u New Yorku, navodi se u tom članku.

“U bradatom muškarcu lako možete prepoznati Peruna, Velesa i ostale članove ‘poganskog politbiroa'”, stoji u tekstu te se navodi i da je tehnika izrade superiornija od pronađenih artefakata lokalne kulture i da je jasno da “potječu iz drugog svijeta”. Navode da su se “lica u kamenu” prvi puta spomenula 2010. godine te da je newyorški fotograf Bruce Handy pokušao pronaći autora preko interneta, dok je ruski istraživač Anton Sizykh pretpostavio da se radi o slavnom ruskom kiparu Ernstu Neizvestnyju koji je u New Yorku boravio od 1976. do 1979. godine.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Na Google Mapsu može se pronaći fotografija “lica u kamenu” iz travnja 2023. godine

Fotografije je profil Živčana Žirafa najvjerojatnije preuzeo s ove poveznice, dok se na platformi Flickr  navodi kako su objavljene u rujnu 2010. godine. Na platformi Google Maps može se pronaći i točna lokacija tih “lica uklesanih u kamenu”. Kada se u tu platformu upiše adresa 93-175 Riegelmann Boardwalk, Brooklyn, NY 11235, USA jasno se vidi poveznica na plaži nazvana “Rock Faces”, odnosno “lica u kamenu”. Klikom na poveznicu izbacuju se i fotografije tog kamenja, a najnovije datiraju iz travnja 2023. godine.

Screenshot: Google Maps
Screenshot: Google Maps

Skulpture je izrezbario američki umjetnik John Philip Capello

Međutim, ne radi se o tragovima iz “drevne slavenske civilizacije”, već o skulpturama koje je, prema osobnom priznanju, izrezbario američki slikar i kipar John Philip Capello. O njegovim su skulpturama pisali američki blogeri (Coney Island History, Untapped Cities), a s umjetnikom je napravljen i opsežni intervju.

Pitanje o porijeklu figura, koje izgledaju kao ostaci drevne civilizacije, dugo je mučilo Triciju Vita, administratoricu projekta o povijesti otoka Coney (Coney Island History Project). Vita je prvi put vidjela kamene skulpture na plaži Brighton na fotografiji koja je 2010. godine objavljena na Twitteru. Potom je poslala svog prijatelja, fotografa Brucea Handyja, na misiju da otkrije o čemu je riječ. On je uspio pronaći pet različitih skulptura.

Jim McDonnel, još jedan prijatelj Tricije Vita, je 2022. godine naišao na fotografije skulptura koje su bile izložene na izložbi i galeriji Nabi, a za koje je smatrao da jako nalikuju skulpturama koje se mogu pronaći na plaži Brighton. Dojavio je sve to Viti koja je uspjela potvrditi da se radi o istom umjetniku – Capellu.

Cappelo je skulpture počeo klesati u 70-im godinama 20. stoljeća

U objavi u sklopu projekta istraživanja povijesti otoka Coney, navodi se kako je Capello skulpture isklesao oko 1975. godine uz pomoć svoga brata Luciana, koji je radio kao restaurator u crkvi, i još jednog ili dva prijatelja.

Capello je, kako piše Coney Island History, kazao kako su njegov brat i on 1970-ih imali atelije blizu plaže Brighton i Avenije Kings Highway te da im je, jednom kada su počeli s klesanjem skulptura, to postala opsesija. “Zvali bismo jedan drugog: ‘Hej, ideš do Brightona. Okej, nađemo se tamo’. Pa bismo tako spakirali ručak i bocu vina i ponekad pivo”. Kamene skulpture su uglavnom ostale nezamijećene jer su obično zakopane u pijesku, a lica skulptura su vidljiva jedino kada je oseka i nakon oluje. Za realiziranje ideje, pojasnio je Capello, bili su potrebni brojni odlasci na plaži, ali i dobri mišići, jer se kamenje s plaže obično ne koristi kao klesarski materijal te ga je puno teže obrađivati.

John Philip Capello je samouki kipar i slikar kojega je zanatu podučio njegov brat Luciano. “On je bio jedini učitelj kojeg sam imao. Nikada nisam pohađao nikakve formalne tečajeve”, rekao je. Umjetnik je izlagao u mnogim galerijama, uključujući i Summa Gallery u New Yorku i Romany Kramoris Gallery u Sag Harboru. Član je američkog nacionalnog društva slikara murala, Zajednice umjetnika East Hamptona i Udruge umjetnika Southamptona. Njegove slike i kipovi nalaze se u više od 100 privatnih kolekcija.

“Jedna od stvari u kojima uživam kao kamenoklesar je što će kamen trajati i to će ostati kao baština. S druge strane, ja sam slikar, a slike će iščeznuti”, kazao je Capello kao objašnjenje jednog od motiva za izradu, između ostalog, i “lica u kamenu”.

Zaključno, nema dokaza da je kamenje na plaži Brighton arheološki dokaz drvene slavenske civilizacije u SAD-u već se, prema osobnom priznanju, radi o skulpturama koje je uz pomoć brata i još nekoliko prijatelja napravio američki umjetnik John Philip Capello.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.