Udruga

Faktograf.hr ima novu glavnu urednicu

Prvim danom listopada Sanja Despot preuzima ulogu nove glavne urednice Faktografa, dok će dosadašnji glavni urednik Petar Vidov preuzeti razvoj i uređivanje Klimatskog portala koji udruga Faktograf pokreće u sklopu borbe protiv klimatskih dezinformacija.

“Nakon osam uzbudljivih godina, koliko je trajao moj mandat glavnog urednika portala Faktograf.hr, došlo je vrijeme za promjenu. Ponosan sam što je Faktograf.hr kroz godine rastao i razvijao se, što smo postali prepoznatljivi kao adresa koja objavljuje provjerene i pouzdane informacije te okupili zajednicu čitatelja koji cijene važnost činjenično utemeljenog javnog diskursa”, kaže Vidov.

Pred redakcijom portala Faktograf.hr sada su novi izazovi; razdoblje koje je pred nama obilježit će uzastopni izborni ciklusi, a teme koje će se otvarati u predizbornim kampanjama bit će u fokusu našeg rada.

“Faktograf će nastaviti s provjeravanjem točnosti izjava političara i analiziranjem političke i društvene scene u nadolazećoj godini u kojoj nas očekuju čak tri izborna procesa, odnosno izbori za Europski parlament te parlamentarni i predsjednički izbori. Istovremeno, nastavljamo ukazivati na dezinformacije koje se šire u medijima i na društvenim mrežama”, najavljuje Sanja Despot.

Pred udrugom Faktograf je novi projekt – razvoj Klimatskog portala, nove publikacije udruge Faktograf koja će biti specijalizirana za izvještavanje o svim relevantnim aspektima klimatske krize.

“Veselim se što je pred nama pokretanje Klimatskog portala. Radi se o vjerojatno najvažnijoj temi našeg doba pa je od neizmjerne važnosti da javna rasprava o klimatskoj krizi bude konstruktivna i čvrsto usidrena u relevantnim činjenicama i znanstvenim spoznajama. Klimatski portal tome će pokušati doprinijeti kvalitetnim novinarskim radom”, kaže Vidov.

Sanja Despot od 2015. do listopada 2023. bila je zamjenica glavnog urednika portala Faktograf.hr. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Radila je u redakcijama vodećih hrvatskih dnevnih novina poput Novog lista, Jutarnjeg lista i Večernjeg lista te u redakcijama magazina Tjednik i Forum.tm. Bavi se temama iz unutarnje i vanjske politike, funkcioniranjem državnih institucija te temama vezanim uz zaštitu ljudskih prava. Dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo.

Faktograf.hr prvi je hrvatski medij specijaliziran za fact-checking, tj. provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru. Faktograf.hr neprofitni je medij, pokrenut 2015. godine. Član je International Fact-Checking Networka (IFCN), međunarodne mreže organizacija posvećenih fact-checkingu, European Fact-Checking Standards Networka (EFCSN), europske mreže fact-checking organizacija te jedan od osnivača SEE Check mreže organizacija posvećenih fact-checkingu u jugoistočnoj Europi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.