Razotkriveno

Snimka prikazuje proizvodnju igračaka, a ne kineskih “umjetnih jaja” za prehranu

Viralna snimka proizvodnje igračaka koja izgledaju kao jaja proširila se s kineskih društvenih mreža, a prvi puta se pojavljuje još 2018. godine.
Ilustracija: Pixabay

Korisnici društvenih mreža u posljednjih nekoliko tjedana dijele snimku proizvodnje jaja – igračaka, vjerujući da je riječ o umjetnim jajima iz Kine koja će biti stavljena na tržište kao prehrambena namirnica (arhivirano – 1, 2, 3, 4).

U opisu uz ovu snimku, primjerice, jedna od korisnica poručuje (arhivirano ovdje):

“Eto nam stižu i umjetna jaja. Aj ća, motaj kablove. Potamanit sve domaće životinje: kokoši, svinje, krave, telad, ovce, zatvorit farme, OPG-ove. Agenda uništavanja svega prirodnog i Bogom danog progresivno napreduje. Uvođenje svega sintetskog je u toku: od mesa pa nadalje. Proglašavanje raznih kuga, bolest kod životinja je dio njihove igre i plana. Rađe ću gladna bit nego jesti te splačine. Tko nasjedne na te globalističke fore “za vašu dobrobit”.

Ista snimka, uz isti pogrešan kontekst, objavljivana je još prije pet godina; s jednog korisničkog profila 2018. godine dijeljena je gotovo pet tisuća puta (arhivirano ovdje), a društvenim mrežama kolala je i kasnije, primjerice 2019. godine (arhivirano ovdje).

Snimka proizvodnje jaja-igračaka

Video snimka praćena opisom upitne vjerodostojnosti najprije se pojavila na kineskim društvenim mrežama. U tekstu na kineskom jeziku, na portalu mygopen.com (arhivirano ovdje), analizirali su istu snimku još 2018. godine te je utvrđeno da je riječ o snimci proizvodnje jaja-igračaka. U naslovu vijesti na kineskom jeziku navodi se da je u pitanju “video o izradi igračaka, lažnih jaja od plastike.”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“Ovdje se uglavnom radi o procesu izrade igračkih jaja. Vanjski dio je prozirna plastična ljuska, dok se unutra nalazi mekani materijal za igračke. U videu se prikazuju dva segmenta: jedan prikazuje postupak izrade ‘umjetnih jaja’ u tvornici, dok drugi pokazuje kako sami možete napraviti žumanjak i bjelanjak. Video praćen netočnim tvrdnjama je lažna vijest! Kineska državna televizija (CCTV), također, je objavila specijalni prilog kako bi razotkrila ovu priču. Utvrđeno je da se radi o tvornici koja je proizvodila jaja-igračke”, navodi se u tekstu na kineskom jeziku.

Pritom se dodaje da je opis videa u kojem se tvrdi da se lažna jaja stavljaju na tržište prehrambenim proizvodima demantiran i sa službenog Weibo računa javne sigurnosti Jiangninga, distrikta glavnog grada kineske provincije Jiangsu. (fotografija u prilogu)

Glasina koja jaja-igračke sa snimke predstavlja kao prehrambeni proizvod demantirana je i ranije; pretragom se mogu naći tekstovi iz 2017. godine, također na portalima na kineskom jeziku gdje se kao jedan od ključnih dokaza da je riječ o snimci iz proizvodnje jaja-igračaka ističe da se u videu u jednom trenutku mogu vidjeti žute naljepnice za označavanje proizvoda.

Dezinformacija o “umjetnim jajima” krenula s kineskih društvenih mreža

Video s lažnim jajima najprije je, dakle, dijeljen kao viralni sadržaj na kineskim društvenim mrežama, da bi se potom pojavio i na TikToku, Facebooku i šire. Stoga je u godinama nakon prve objave faktčekiran u više navrata, na raznim jezicima, uključujući i jezike s našeg govornog područja (arhivirano – 1, 2, 3, 4, 5) i svaki put je utvrđeno isto – radi se o videu koji prikazuje proizvodnju igračaka.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.