Razotkriveno

Video iz 2002. ne dokazuje da je slijetanje na Mjesec snimljeno u studiju

Video "slijetanja na Mjesec" u kojem dio studijske opreme udari "astronauta" snimljen je iz zabave u Londonu 2002. godine.
Ilustracija: Pixabay

Mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo…dok nas studijska rasvjeta ne drmne po tikvanji… NASA – Not A Space Agency“, navodi se u statusu (arhiviran ovdje) kojega je na Facebooku podijelio profil Živčana Žirafa.

Snimku zaslona statusa koji je prikupio 49 reakcija i osam komentara te je podijeljen pet puta donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

U statusu je također podijeljen video koji je navodno “procurio” američkoj svemirskoj agenciji NASA-i te koji prikazuje slijetanje na Mjesec koje je zapravo snimljeno u studiju. U jednom trenutku navodnog astronauta pogodi studijska rasvjeta.

Video snimljen iz zabave u studiju

Međutim, ne radi se o “videu koji je procurio NASA-i”, već o lažiranom videu koji je snimljen u studiju, iz zabave, što su napisali i sami autori videa (arhivirano ovdje).

“Da, video klip je lažan. Snimljen je u studiju u Londonu u proljeće 2002. Temeljio se na ideji redatelja Adama Stewarta koji je bio lud za istraživanjem svemira. Čitao je na web-stranicama koje se bave teorijama zavjere i odlučio da želi napraviti satirični video (eng. spoof) koji se temelji na ideji da je slijetanje Apolla 11 na Mjesec lažirano”, navodi se u opisu videa.

O ovoj temi pisali su i kolege s fact-checkerskog portala Myth Detector (na ruskom), kao i kolege s portala Snopes. Kako prenosi Snopes, isti video pojavio se na web-stranici moontruth.com 2003. godine.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kolege s portala Snopes ističu da bar dva humoristična detalja video klipa (bila ona namjerna ili ne) daju dojam da se radi o video koji je nastao poslije slijetanja Apolla 11. Prvi je taj da je “astronaut” u video isječku izbrblja slavnu rečenicu koju je 1969. godine izrekao Neil Armstrong “Jedan mali korak za čovječanstvo…” (eng. “One small step …”) te da nije rekao član “a” između engleskih riječi “za” i “Man” kao što je to napravio Armstrong tijekom pravog slijetanja 1969. godine.

Drugi moment koji Snopes ističe jest činjenica da se “astronaut” ispričao “gospodinu Gorskom”, što je referenca i šala na Neila Armstronga iz 1990-ih koja je postala urbana legenda. Ako sve to nije dovoljno, Snopes ističe da je i sama stranica moontruth.com objavila da se radi o lažnom, satiričnom videu.

Raširene teorija zavjere da je slijetanje na Mjesec lažirano

O teorijama zavjere da je slijetanje na Mjesec lažirano Faktograf.hr je već pisao. Teorija da čovjek nikad nije zapravo sletio na Mjesec prvi je put javno iznesena u knjizi bivšeg časnika američke mornarice Billa Kaysinga iz 1976. godine, a njenom su širenju kasnije znatno doprinijeli članovi “Međunarodnog društva za istraživanje ravne Zemlje”, dakle ljudi koji neutemeljeno vjeruju da je Zemlja ravna ploča (Wikipedia).

Osim što je slijetanje na Mjesec na televizijama emitirano uživo, tijekom misije Apolla 11 nastalo je i ukupno 1407 fotografija, koje su javno dostupne na NASA-inim stranicama. Na istom mjestu dostupni su i video zapisi nastali tijekom te misije.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.