Razotkriveno

Vlasnik bara i policija demantirali da se tjelohranitelj Zelenskog potukao u New Yorku

USA Today objavio je da nije emitirao prilog o navodnom incidentu, kako se sugerira u snimci dijeljenoj na društvenim mrežama.
Ilustracija: Pixabay

Nakon posljednjeg boravka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u New Yorku i njegovog govora pred Vijećem sigurnosti UN-a od 20. rujna ove godine, na društvenim mrežama počela se širiti lažna vijest o incidentu koji je u noćnom baru navodno izazvao jedan od tjelohranitelja koji je stigao s ukrajinskom delegacijom.

Dezinformacija je plasirana u formi video snimke, koja u desnom gornjem kutu imao oznaku – USA Today (arhivirano ovdje i ovdje).

U opisu korisnika s našeg govornog područja koji dijele predmetnu snimku piše ovako: “Jedan od čuvara Zelenskog dospio je u skandaloznu situaciju u New Yorku, javljaju američki mediji. Zaštitar se napio u jednom od lokala, a potom počeo zahtijevati od prisutnih da viču “Slava Ukrajini”. Amerikanci su odbili – i on se potukao. Tučnjava, međutim, nije završila u njegovu korist – čuvar je teško ozlijeđen.

U samoj snimci najprije vidimo ukrajinskog predsjednika Zelenskog pri obavljanju službenih dužnosti, a potom i kadrove ulične tučnjave, odnosno kadrove tučnjave snimljene sigurnosnom kamerom u nekom baru.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U video snimku integriran je tekst na engleskom jeziku: “Član ukrajinske delegacije izazvao je pijani obračun u New Yorku. Incident se dogodio 21. rujna u The Campbell baru. Taj bar nalazi se u blizini zgrade UN-a. Član delegacije zadužen za sigurnost, koji je u SAD stigao s Volodimirom Zelenskim, tražio je od drugih posjetitelja bara da viču “slava Ukrajini”, a kad su oni to odbili učiniti Ukrajinac je napao barmena, koji je pokušavo smiriti situaciju. Svjedoci tvrdi da je bio pijan i agresivan. Došlo je do naguravanja, što je rezultiralo ozljedom člana ukrajinske delegacije. Policija je pritvorila sve učesnike u tučnjavi.”

Video su na društvenim mrežama dijelili korisnici s raznih govornih područja (arhivirano ovdje i ovdje), a vijest je kao lažnu prokazala agencija AFP. Reagirala je i medijska kuća USA Today, navodeći da oni nisu emitirali prilog o navodnom incidentu, kako se to sugerira oznakom na predmetnoj snimci.

Novinari AFP-a kontaktirali su i vlasnike The Campbell bara, koji su demantirali lažnu vijest, a isto je učinio i glasnogovornik njujorške policije, rekavši da nema policijskog izvještaja koji bi govorio o takvom incidentu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.