Razotkriveno

Republika Jemen nije objavila rat Izraelu

Napade na Izrael pokrenula je iz Jemena pobunjenička grupa Huta, a ne međunarodno priznata Vlada te države.
Foto: Hina/EPA/YAHYA ARHAB

Na više Facebook  stranica i profila pojavila se informacija (arhivirano ovdje i ovdje) da je Jemen službeno objavio rat Izraelu.  Na jednom od profila pojavio se i video (arhivirano ovdje) u kojem muškarac odjeven u vojnu odoru objašnjava da su objavili rat Izraelu “iz solidarnosti s palestinskom braćom”.

“Republika Jemen je prva zemlja koja je zvanično objavila rat Izraelu i odmah lansirala veliki broj balističkih, krilatih raketa i bespilotnih letjelica na brojne izraelske vojne ciljeve u okupiranoj Palestini!  Udaljenost ove dvije zemlje je kao udaljenost Austrije od Turske”, navodi se na Facebook profilu privatnog korisnika koji je i objavio video koji smo spomenuli prethodno.

Screenshot/Facebook

Video je prikupio više od 1600 pregleda, 9 komentara i 103 ostale reakcije.

Rat su objavili Huti koji vladaju dijelovima Jemena

U statusu se netočno navodi da je Republika Jemen službeno objavila rat Izraelu. Faktograf je u svom tekstu krajem listopada objasnio kontekst sukoba koji se vodi u Jemenu. Naime, ta je država već godinama poprište krvavog rata. Oružani sukob u Jemenu vodi se između koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i pobunjenih Huta koje podržava Iran.

Huti su zauzeli glavni grad i veći dio sjevernog Jemena 2014. godine kada su zbacili međunarodno priznatu vladu. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati intervenirali su u ratu 2015. kako bi pokušali vratiti vladu, ali sukob se odužio do danas.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Na snimci je vojni glasnogovornik Huta

Osoba na videu i fotografijama koje se šire društvenim mrežama vojni je glasnogovornik Huta Yahya Saree. “Naše (jemenske) oružane snage lansirale su baraž balističkih i krstarećih projektila i brojne dronove na razne izraelske položaje na okupiranim područjima. Jemenske oružane snage potvrđuju da je ova operacija treća takve vrste u znak solidarnosti s našom braćom u Palestini. I jamčimo nastavak takvih operacija korištenjem projektila i dronova sve dok izraelska agresija ne prestane”, kazao je Saree u televizijskom obraćanju koji se dijeli društvenim mrežama.

Reuters u svojoj vijesti o tom obraćanju navodi da je Saree potvrdio da su Huti izveli napad dronom 28. listopada, koji je rezultirao eksplozijama u Egiptu, za koje je Izrael krivio Hute. Također, preuzeli su odgovornost i za incident 19. listopada kada je američka mornarica presrela tri krstareće rakete. Huti su poručili da će nastaviti s napadima “kako bi pomogli Palestincima u pobjedi”.

Vlada Huta nije međunarodno priznata vlada u Jemenu

U statusu se navodi da je Republika Jemen objavila rat Izraelu. No, iako se napadi Huta na ciljeve u Izraelu mogu smatrati neslužbenim proglašenjem rata, vlasti Huta ne predstavljaju službenu jemensku vladu. Međunarodno priznatu vladu Republike Jemen, objašnjava za Associated Press profesor na Sveučilištu Ottawa u Kanadi koji se specijalizirao za Jemen Thomas Juneau, vodi Predsjedničko vodstvo. A ono je u dugogodišnjem sukobu s Hutima.

Međunarodno priznata vlada zasjeda u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije te Adenu u južnom Jemenu. “Huti su de facto vlast u Sani, glavnom gradu, ali doista je netočno reći da je ‘Jemen’ (ili Republika Jemen) objavila rat Izraelu”, kaže Juneau. Bruce Riedel, viši suradnik u Centru za bliskoistočnu politiku Brookings Institutiona, dodao je da su Iran i Sirija jedine dvije države koje imaju veleposlanstva u Sanni. Tom činjenicom dokazuje da vladi Huta nedostaje međunarodni legitimitet.

Amerika je Hute prvo proglasila terorističkom organizacijom, a potom to opozvala

SAD je prvo proglasio Hute stranom terorističkom organizacijom, a onda je to opozvao 2021.

Državni tajnik Anthony Blinken 2021. je kazao da je SAD opozivom namjeravao pomoći u rješavanju humanitarnih kriza u Jemenu i “osigurati da relevantne američke politike ne ometaju pomoć “. U objašnjenju je navedeno su poslušali upozorenja UN-a, humanitarnih organizacija i drugih da bi ostavljanje statusa moglo imati strašan utjecaj na pristup stanovnika Jemena hrani i gorivu. No, i u tom dokumentu je pisalo da su čelnici Huta još uvijek pod sankcijama, a stoji i da je legitimna vlada Jemena u Adenu.

Zaključno, nije točno da je Republika Jemen objavila rat Izraelu jer je na snimci, u kojoj se potvrđuju raketni napadi na Izrael, vojni glasnogovornik pobunjeničke skupine Huta koja vodi dugogodišnji rat s međunarodno priznatom vladom Jemena.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.