Razotkriveno

Ne, ova snimka ne dokazuje da Palestinci lažiraju smrti u Gazi

Snimka nastala 2013. godine u Egiptu lažno se predstavlja kao dokaz da Palestinci lažiraju smrti u najnovijem sukobu s Izraelom.
Ilustracija: Pixabay

NE MIČI SE…SNIMAMO❗️ ? #Gaza #film“, kratki je opis posta (arhiviran ovdje) kojega je na svom profilu 30. listopada podijelio privatni korisnik.

Post, čiju snimku zaslona donosimo niže i koji je do objave teksta prikupio 195 reakcija, 39 komentara te je podijeljen 89 puta, donosi i video u trajanju od 19 sekundi (video arhiviran ovdje).

Video navodno prikazuje inscenirana mrtva tijela, tj. tijela u mrtvačkim vrećama koja se miču. Opis videa objavljenog na Facebooku, kao i drugi, slični opisi istoga videa koji su se dijelili drugim društvenim mrežama posljednjih tjedana, insinuiraju da je video nastao u najnovijem izraelsko-palestinskom sukobu 2023. godine, tj. da je televizijska kuća Al Jazeera video inscenirala kako bi lažno prikazala stradale osobu u sukobu.

Snimka iz 2013. godine

Međutim, radi se o videu koji je nastao 2013. godine, što je u svojoj analizi utvrdio fact-checkerski portal Snopes.

Video je krajem listopada ove godine kolao i društvenom mrežom X (ranije poznatom kao Twitter). Jedan post na toj mreži (arhiviran ovdje) s natpisom “Pripreme Al Jazeere prije snimanja” prikupio je skoro 140 tisuća pregleda. Snopes navodi kako u prvom dijelu posta, koji je na hindiju, piše sljedeće: “Prvi put sam vidio mrtvo tijelo koje umire i pritom se češe dok nosi papuče”. Drugi post (arhiviran ovdje) na X-u koji donosi isti video prikupio je gotovo 600 tisuća pregleda. U listopadu su se slični navodi širili i na kineskom, talijanskom, hindiju, pa evo sad i na hrvatskom.

Kako dalje piše Snopes, rezultati korištenja pretraživača za fotografije TinEye, pokazuju da se video dijelio društvenim mrežama bar od 2018. godine. Arhivirani primjer istog videa koji se na X-u dijelio još 2018. godine možete vidjeti ovdje.

Prosvjedi na Sveučilištu Al-Azhar

Na YouTube profilu s arapskog govornog područja naslov snimke objavljene 28. listopada 2013. godine je: “Prezentacija mrtvih tijela unutar Sveučilišta Al-Azhar”. U opisu snimke stoji da su deseci studenata Muslimanskog bratstva na Sveučilištu Al-Azhar imali masovne prosvjede ispred zgrade adimistracije, pokušali su blokirati ulice te su palili baklje.

O prosvjedima studenata Sveučilišta Al-Azhar i njihovim sukobima s policijom u listopadu 2013. godine pisali su i mnogi mainstream mediji, a među njima i BBC i Reuters. Studenti su te 2013. godine u masovnim demonstracijama izvikivali slogane protiv vojske i policije, dok je Muslimansko bratstvo prosvjedima tražilo da se na vlast vrati tada s vlasti svrgnuti predsjednik Mohammed Morsi.

Zaključno, u statusu se ne radi, dakle, o videu koji je nastao u listopadu ove godine tijekom najnovije eskalacije izralesko-palestinskog sukoba te on ne dokazuje niti da Palestinci lažiraju smrti u Gazi jer je video nastao 2013. godine u Egiptu tijekom studentskih demonstracija.

Kao što smo na Faktografu već pisali, otkako se rasplamsao sukob između Izraela i Hamasa, digitalno okruženje vrvi lažnim video isječcima, neautentičnim dokumentima i fabriciranim izjavama političara. Faktograf također tijekom najnovije eskalacije na Bliskom istoku vodi live blog kako bi našim čitateljima i čitateljicama sve relevantne informacije bile dostupne na jednom mjestu, po kronološkom redoslijedu objave.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.