Razotkriveno

Po Zagrebu ne vozi 500 električnih autobusa. No, ZET planira nabavu i takvih vozila

Iz ZET-a navode da planiraju, pomoću sredstava EU, nabaviti do 100 električnih autobusa za potrebe Grada Zagreba i ZET-a.
Foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Električni autobus zapalio se u engleskom gradu Bradfordu. A u Zg ih ima 500komada…sva električna vozila su smrtonosne klopke“, navodi se u statusu (arhiviran ovdje) kojega je na društvenoj mreži Facebook 13. listopada podijelila privatna korisnica. Snimku zaslona statusa u pitanju donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

Autobus koji je izgorio u britanskom gradu nije bio električni

O videu autobusa koji se zapalio u britanskom gradu Bradfordu Faktograf.hr već je pisao. Video koji se dijelio po društvenim mrežama prikazuje stvarni incident u kojem je početkom listopada požar buknuo na autobusu u centru britanskog grada Bradforda.

Međutim, navedeno vozilo nije bilo električno, o čemu su pisale kolege s portala The Journal koje ističu kako je post postao viralan po irskim i engleskim Facebook grupama.

Predstavnik kompanije First Bus koja je vlasnik autobusa koji je izgorio je za The Journal kazao kako se u ovom slučaju “ne radi o električnom autobusu”. “U autobusu nije bilo putnika i naš je vozač mirno i profesionalno obavijestio hitne službe koje su došle na lokaciju događaja i požar ugasile”, navodi se u izjavi koju je dobio The Journal.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

ZET u svojoj floti nema električnih autobusa

S obzirom na to da se u drugom dijelu statusa privatne korisnice Facebooka navodi kako ZET u svojoj floti ima 500 električnih autobusa, obratili smo se njima. Zanimalo nas je ima li ZET uistinu u svojoj floti električne autobuse i ako da, koliko. Također su nas zanimali i planovi ZET-a oko nabavke takvih vozila.

Iz odgovora kojega smo dobili proizlazi da ZET u svojoj floti još uvijek nema električnih autobusa, ali se intenzivno priprema za projekt uvođenja vozila na električnu energiju ili vodik u svoj vozni park.

“Nabava autobusa na alternativni pogon svakako je jedan od prioriteta Grada Zagreba i ZET-a jer se vodimo načelima zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, čiji je cilj dekarbonizacija javnog gradskog prijevoza te postizanje još dostupnije i efikasnije usluge za naše sugrađane. Iako ZET trenutno nema autobuse na alternativni pogon, intenzivno se pripremamo za projekt uvođenja vozila na električnu energiju ili vodik u svoj vozni park. Do sada smo proveli više testiranja takvih vozila u realnim uvjetima kako bismo se pobliže upoznali s novom tehnologijom”, kazali su iz te firme za Faktograf.hr.

Nabava će se financirati iz EU sredstava

“S obzirom na to da će se nabava autobusa na alternativni pogon financirati iz EU sredstava, sukladno predviđenoj proceduri postupku nabave prethodi otvaranje poziva od strane resornih ministarstava, što se očekuje početkom iduće godine, a temeljem čega će se osigurati sredstva iz fondova Europske unije. Očekujemo kako će se nabaviti do 100 autobusa za potrebe Grada Zagreba i ZET-a, a dinamika realizacije projekta ponajviše će ovisiti o mogućim rokovima isporuke vozila od strane potencijalnih ponuđača”, odgovaraju iz ZET-a na naše pitanje koje se ticalo planova i hodograma potencijalne nabave ovakvog tipa vozila.

Zaključno, s obzirom na sve navedeno jasno je kako ZET još uvijek u svojoj floti nema električnih autobusa, dok se požar autobusa u britanskom gradu Bradfordu, koji uopće nije ni bio električni, koristi kao prilog dezinformacijama o tome kako često dolazi do požara električnih vozila.

Naime, istraživanja pokazuju da su samozapaljenja električnih automobila rjeđa nego onih s benzinskim motorom. Američka tvrtka AutoInsuranceEZ radila je istraživanje koje je pokazalo da je od svih slučajeva samozapaljenja automobila u 2021. najmanje bilo onih koji se odnose na električna vozila.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.