Razotkriveno

Gomilaju se dezinformacije o bivšoj premijerki Novog Zelanda Jacindi Ardern

Suprotno navodima, Ardern se cijepila protiv Covida-19, nije pobjegla iz države, a ni ne sjedi u odboru BlackRocka.
Foto: Hina/EPA/MOHAMMED BADRA

Bivša premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern, odstupila je s te pozicije početkom ove godine, no još uvijek ne prestaje biti predmet dezinformacijskih objava na društvenim mrežama.

“Diktatorica WEF-a Jacinda Ardern nije uzela ‘cjepivo’ koje je ubilo njezine građane. Umjesto toga, pobjegla je iz zemlje… i sjedi u odboru Zvijezde Smrti… Blackrock… financijski ogranak Svjetskog gospodarskog foruma.
Uhitite ovo čudovište zbog genocida”, stoji u statusu objavljenom 5. prosinca 2023. godine (arhiviran ovdje).

Screenshot/Facebook

Statusi istog sadržaja dijele se i na engleskom jeziku, na Facebooku i X-u. Uz tekstualni dio posta objavljena je i snimka zaslona sa švicarskog portala Uncut News za kojeg su tamošnji mediji ranije pisali kao o izvoru dezinformacija. “11.000 političara i [članova] elite dobilo izuzeće za cijepljenje protiv COVID-a: Ovo je šokantno“, glasio je naslov članka objavljenog na tom portalu 1. prosinca 2023. godine. Cjelokupan sadržaj gore prikazanog posta, tekstualni dio i snimka zaslona, sadrži niz netočnih i nedokazanih tvrdnji.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Bivša novozelandska premijerka je cijepljena

Kada je Jacinda Ardern izabrana za premijerku 2017. godine, imala je 37 godina i postala najmlađa žena na čelu neke vlade. Vodila je Novi Zeland u kriznim vremenima: tijekom pandemije koronavirusa, usred terorističkog napada na dvije džamije u Christchurchu i erupcije vulkana na novozelandskom Bijelom otoku. Početkom ove godine tamošnju i svjetsku javnost iznenadila je najavom ostavke. “Dala sam sve od sebe da budem premijerka, ali mi je to i puno oduzelo. Ne možete i ne biste trebali raditi posao ako nemate pun rezervoar, plus malo rezerve za one neplanirane i neočekivane izazove koji neizbježno dolaze”, izjavila je 19. siječnja.

Kako je pisao britanski The Guardian, tijekom prošle godine Ardern se suočila sa značajnim porastom prijetnji nasiljem, posebno od strane teoretičara zavjere i protivnika cijepljenja razbješnjenih javnozdravstvenim mjerama protiv širenja pandemije.

U odnosu na ostatak svijeta, Novi Zeland je imao strože mjere za suzbijanje koronavirusa od samog početka pandemije. Nakon što su COVID-19 cjepiva odobrena i puštena u opću primjenu, tamošnja si je vlada za cilj postavila visoku procijepljenost kako bi se stekli uvjeti za otpuštanje i ukidanje epidemioloških mjera. Suprotno tvrdnjama pojedinih korisnika društvenih mreža, Ardern je i sama slijedila ono što je javno zagovarala. Prvu dozu Pfizerovog cjepiva primila je 18. lipnja 2021. godine, pred novinarima i kamerama.

“Što se mene tiče, nikad nisam htjela biti među prvima [koji će se cijepiti], trebali su to biti radnici na prvoj crti. Ali, ja također moram biti uzor i pokazati da je [cjepivo] sigurno, da je učinkovito i da je stvarno važno da svi budu cijepljeni kad imaju priliku”, rekla je nakon što je primila dozu cjepiva.

No nedugo nakon toga pojavile su se teorije da je javno cijepljenje tadašnje premijerke bilo lažirano. Kako je pisao Reuters Fact Check, korisnici društvenih mreža dijelili su fotografije koje sugeriraju da je u trenutku inokulacije na štrcaljki bila prisutna “sigurnosna kapica” ili da je šprica bila “prazna”. Reutersovom analizom utvrđeno je da su tvrdnje netočne. Slične su dezinformacije počele kružiti i u siječnju 2022. godine kada je Ardern primila booster dozu. Portal Logically Facts utvrdio je da su i te tvrdnje netočne jer “videozapisi i fotografije iz različitih kutova prikazuju Ardern kako prima svoju dozu cjepiva protiv COVID-19 u klinici za cijepljenje Tāmaki u Aucklandu”.

Cjepivo nije ubilo Novozelanđane

Kako je Faktograf ranije pisao, Novi Zeland posljednjih godina bilježi rast smrtnosti, no on se ne može povezati s kampanjom cijepljenja protiv COVID-19.

Statistički podaci o broju rođenja i smrti koje je objavio novozelandski Ured za statistiku pokazuju da je u 2022. zabilježeno 38,574 smrti, dakle 10.4 posto (3642) više u odnosu na 2021. Također, navode i podatak da su u 2020. godini preminule 32,613 osobe. “Porast broja smrti u 2021. i 2022. (na 34,932 i 38,574) dolazi nakon pada broja u 2020. U 2020. je bilo 32,613 smrti, uz mnogo manji broj preminulih tijekom zime u odnosu na druge godine”, stoji objašnjenje u priopćenju. U 2022. je na Novom Zelandu umrlo 5961 osoba više nego 2020. godine, a izraženo u postocima to je oko 15,4 posto. U godinama prije pandemije, Novi Zeland je 2019. imao 34,260 mrtvih, godinu ranije 33,225, a 2017. godine 33,339 preminulih osoba.

Stanovništvo Novog Zelanda poraslo je za otprilike 9 posto od 2015. godine, dok je broj ljudi u dobi od 65 i više godina porastao za 18 posto, pokazuju podaci statističkog ureda. Prošlogodišnji podaci o smrtnosti naglašavaju ove demografske trendove: gotovo dva od tri smrtna slučaja bila su među osobama u dobi od 75 godina ili starijima, a oko jedan od pet bio je među onima od 90 i više godina.

Sama pandemija bila je drugi ključni faktor za porast broja smrti. Otprilike 2400 svih smrtnih slučajeva prošle godine pripisalo se koronavirusu, istaknuo je statistički ured u svom priopćenju iz veljače ove godine. Stručnjaci tvrde da nema dokaza da su cjepiva protiv Covida doprinijela povećanju broja smrtnih slučajeva prošle godine.

“Više od 90 posto odraslih osoba na Novom Zelandu bilo je potpuno cijepljeno 2021. – godine kada je ukupna smrtnost bila vrlo niska”, rekao je Michael Plank, profesor statistike na Sveučilištu Canterbury u Christchurchu koji se specijalizirao za matematičko modeliranje zaraznih bolesti. “Vrijeme viška smrtnih slučajeva u 2022. ne odgovara uvođenju cjepiva, ali se uklapa u vrijeme kad se Covid-19 prvi put proširio na Novom Zelandu”, kazao je Plank, kako prenosi Associated Press.

Također, netočne su tvrdnje da je Novi Zeland “elitu” poštedio cijepljenja protiv koronavirusa, o čemu smo pisali u listopadu ove godine. Stanovništvo te države nije bilo natjerano na cijepljenje, nego je ta obaveza uvedena za rizičnije poslove u javnim službama. Izuzeća nisu bila dozvoljena “eliti” nego radnicima koji dokažu da imaju opravdane razloge za to.

Ardern nije pobjegla iz zemlje

Nakon što je odstupila s mjesta premijerke, Ardern je rekla da će ostati zastupnica u parlamentu. Na toj je funkciji bila do početka travnja 2023. godine. U to je vrijeme preuzela vodeću ulogu u zemlji u borbi protiv ekstremizma na internetu, kao posebna izaslanica globalne inicijative Christchurch Call. Ardern je pokrenula tu inicijativu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom 2019. godine, dva mjeseca nakon što je rasistički ekstremist ubio 51 osobu u dvije džamije u gradu Christchurchu. Uz to, imenovana je i povjerenicom za nagrade Earthshot čiji je osnivač princ William, a svrha joj je financiranje projekata kojima je cilj spasiti planet.

Kasnije je primljena kao stipendistica na američku školu javne politike, Harvard Kennedy School. Taj je program započeo ove jeseni. Odande je pratila i nedavne novozelandske parlamentarne izbore. Njena odsutnost u svrhu edukacije ne znači da je pobjegla iz zemlje.

Također, postoji još dokaza da je Ardern bila u zemlji i nakon što je napustila premijersko mjesto. Primjerice, kada se ljetos održavalo  Svjetsko nogometno prvenstvo za žene čiji su domaćini bili Novi Zeland i Australiji, Ardern je govorila na skupu u Aucklandu. Radilo se o raspravi o jednakosti žena u sportu, kulturi i poslovanju koja se održala 14. kolovoza, a uz bivšu premijerku na njoj su sudjelovale glumica Natalie Portman, igračica ragbija Ruby Tui i glavna tajnica Međunarodne nogometne federeacije (FIFA-e) Fatma Samoura.

Kako je Ardern povezana s WEF-om i BlackRockom?

Za vrijeme svog premijerskog mandata Ardern je gostovala na skupu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), međunarodne organizacija se sjedištem u Ženevi. WEF svake godine okuplja pojedince te političke i poslovne vođe kako bi raspravljali o značajnim pitanjima koja utječu na globalnu ekonomiju. U siječnju 2019. godine govorila je na sesiji “Čuvanje našeg planeta” na kojoj je pozvala čelnike država da se suoče s klimatskom krizom. WEF je na svojim stranicama često prenosio njene izjave ili novosti iz njene zemlje (1, 2, 3), kao što to radi i s drugim državnim čelnicima (1, 2, 3). O vezama između Ardern i WEF-a pisao je i njen bivši ured u rujnu 2022. godine, odgovarajući na zahtjev na pristup informacijama. Upit i odgovor kabineta javno su dostupni na platformi FYI preko koje svaki građanin Novog Zelanda može takav zahtjev uputiti državnim tijelima.

“Premijerka je, kao mnogi svjetski čelnici, primila knjige koje je objavio profesor Klaus Schwab te pozive da govori na konferencijama koje organizira Svjetski ekonomski forum. Uobičajeno je da su premijeri pozvani govoriti na tim događajima”, stoji u odgovoru ureda bivše premijerke na pitanja zainteresiranog građana, kojega je, između ostalog, zanimalo kakva je povezanost Ardern sa Schwabom i WEF-om.

Svjetski ekonomski forum je privatna neprofitna organizacija koju je osnovao njemački inženjer i ekonomist Klaus Schwab kako bi lobirao za politike i programe koji naglašavaju partnerstva privatne industrije s vladama koja stavljaju poduzetničko razmišljanje u službu javnog interesa. Ta je organizacija inače česta meta teoretičara zavjera fokusiranih na formiranje takozvanog “novog svjetskog poretka”.

Pored WEF-a, širitelji dezinformacija često se bave i globalno poznatim i utjecajnim investicijskim fondom BlackRock pripisujući mu više moći nego on što u stvarnosti ima. Tako se i u statusu s početka teksta navodi kako Ardern sjedi u odboru BlackRocka, koju autor posta naziva “Zvijezdom Smrti” i “financijskim ogrankom Svjetskog gospodarskog foruma”.

BlackRock je na listi strateških partnera WEF-a, a ta lista uključuje “100 vodećih tvrtki iz cijelog svijeta, a svaka je odabrana zbog svoje predanosti poboljšanju stanja u svijetu”. Predsjednik i glavni izvršni direktor BlackRocka, Laurence D. Fink, član je upravnog odbora WEF-a. To međutim nije dokaz da je BlackRock njegov “financijski ogranak”.

Također, nema dokaza da Ardern sjedi u nekom od odbora BlackRocka. Njeno ime ne stoji na popisu niti jednog od odbora koji su navedeni na stranici te tvrtke (Odbor za reviziju, Odbor za razvoj menadžmenta i naknade, Odbor za imenovanje, upravljanje i održivost, Odbor za rizike i Izvršni odbor).

Ardern je u svibnju 2022. godine bila na sastanku u New Yorku čiji je domaćin bio BlackRock, što je, prema pisanju lokalnog medija The Spinoff, uzbudilo teoretičare zavjere. Oni su pokušali tom susretu dodati dozu misterije pa se pisalo kako je Ardern “uhvaćena kako izlazi iz BlackRocka”. Međutim, kako je autor na Spinoffu napisao: “Sastanak u sjedištu megainvestitora u New Yorku bio je toliko tajnovit i zlokoban da je premijerka o tome oduševljeno pisala na društvenim mrežama”. Ardern je 25. svibnja 2022. godine na svom Facebook profilu podijelila fotografije koje su nastale toga dana te opisala svoje aktivnosti. Među njima je i fotografija sa sastanka BlackRocka.

“Sastanak bivše premijerke s Američkom gospodarskom komorom i BlackRock Investmentom u New Yorku bio je okrugli stol. Bila je to prilika za isticanje atraktivnog investicijskog okruženja Novog Zelanda, kao i za ispitivanje stajališta poslovnih čelnika o tome gdje su postavke važne za privlačenje održivih ulaganja u Novi Zeland”, stoji u odgovoru novozelandske vlade dostavljenom 10. ožujka 2023. godine, koji je zatražen preko FYI platforme.

Novozelandski portal The Stuff pisao je u kolovozu ove godine da su se slične reakcije pojavile i kada je tadašnji premijer, Chris Hipkins, koji je naslijedio Ardern, najavio suradnju s BlackRockom: “Kada je premijer Chris Hipkins u utorak otkrio da je Vlada radila s BlackRockom na stvaranju novog fonda od 2 milijarde dolara za obnovljivu energiju, teoretičari zavjere ponovno su uzeli svoje tipkovnice. Nije to bio prvi put da je Novi Zeland uključen u to – posjetom Jacinde Ardern tvrtki prošlog svibnja New Yorku, izazvana je pometnja na društvenim mrežama, teoretičari zavjere počeli su preuveličavati i neki od njih su bivšu premijerku uvukli u nesuvislu globalnu urotu s BlackRockom i Svjetskim ekonomskim forumom”.

Slično je i s objavom na Facebooku koju smo analizirali. Bivšoj novozelandskoj premijerki pripisuje se niz netočnih ili nedokazanih informacija. Ardern je uredno cijepljena protiv koronavirusa, a nakon svoje ostavke nije pobjegla iz zemlje. Njena povezanost s WEF-om i BlackRockom puno je slabija nego što to korisnici društvenih mreža sugeriraju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.