Razotkriveno

Novi Zeland nije “elitu” poštedio cijepljenja protiv koronavirusa

Izuzeća nisu bila dozvoljena “eliti” nego radnicima koji dokažu da imaju opravdane zdravstvene razloge za to.
Flickr user "Ronnie Macdonald"

“Vlada Novog Zelanda izuzela je elitu od primanja eksperimentalnih cjepiva protiv Covid-a, dok je tjerala stanovništvo na cijepljenje”, naslov je članka objavljenog 6. listopada 2023. godine na portalu Epoha.

Već sam naslov zvuči obmanjujuće jer nije jasno o kakvoj eliti je riječ. Kako kasnije u tekstu navodi Epoha – za koju je Faktograf ranije utvrdio da širi dezinformacije o cijepljenju i koronavirusu (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) – vlada bivše premijerke Jacinde Ardern, odnosno tamošnje Ministarstvo zdravstva “odobrilo je izuzeće od cjepiva ključnom osoblju”. Dakle, radi se o zdravstvenom osoblju, ne i o eliti u širem smislu, kao povlaštenom dijelu društva.

Epoha je taj sadržaj podijelila i na vlastitoj Facebook stranici. Do objave ovog teksta taj je post imao sedam dijeljenja i 12 reakcija.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Iste informacije, ali s drugačijim izvorima, koristili su i drugi Facebook korisnici. Primjerice, jedna je korisnica u statusu napisala kako je “Vlada Novog Zelanda izuzela elitu od ‘smrtonosnih’ Covid uboda, dok je prisilila javnost na VAX” i uz njega je priložila link koji vodi na članak portala The People’s Voice (objavljen 4. listopada 2023. godine). Taj je portal poznat po objavljivanju dezinformacija koje je i Faktograf razotkrio kao netočne u više navrata. Članak s Epohe u potpunosti je preuzet i preveden s tog portala.

Screenshot/Facebook

Taj je post do trenutka objave ovog teksta imao deset dijeljenja, devet komentara i 72 reakcije.

103 odobrena zahtjeva za izuzeće

Ranije je bosansko Raskrinkavanje izvijestilo da se takav sadržaj, uz članak na Epohi, pojavio i na portalu Nulta tačka. Raskrinkavanje je tvrdnju da je vlada Novog Zelanda dozvolila “eliti” da se ne cijepi protiv Covid-19 ocijenilo kao teoriju zavjere.

“Ardernina odluka da dopusti eliti da odbije cjepivo dok je normalne ljude prisiljavala na cijepljenje otkrivena je zahtjevom HNZ00023978 Zakona o službenim informacijama (OIA) od 2. kolovoza 2023”, stoji na Epohi.

U člancima, originalu i hrvatskom prijevodu, citira se javno dostupan odgovor novozelandske zdravstvene institucije na zahtjev za pristup informacijama. Osobu koja ga je poslala zanimalo je koliko je zahtjeva za izuzeće od vakcinacije protiv Covid-19 zaprimljeno po klauzuli 12a Naredbe o javnozdravstvenom odgovoru na Covid-19 iz 2021. godine te koliko je takvih zahtjeva službeno odobreno. U odgovoru koji je dobila 2. kolovoza 2023. godine privremeni direktor Nacionalne zdravstvene službe Matt Hannant naveo je da je u razdoblju od 13. studenog 2021. do 26. rujna 2022. zaprimljeno 478 zahtjeva te da su 103 odobrena. Na temelju tih 103, odobrena su izuzeća za oko 11.000 radnika.

To međutim, ne znači da su mogućnosti izuzeća od cijepljenja tek tada postala javno poznata. Kad je u jesen 2021. godine donesena Naredba o javnozdravstvenom odgovoru na Covid-19, u njoj je pisalo na koga se obavezno cijepljenje odnosi te tko može tražiti izuzeće.

Dalje, u Epohinom tekstu citira se izvještaj Guyja Hatcharda koji tvrdnje o cijepljenju novozelandske elite potkrepljuje neimenovanim izvorima.

“Raspitao sam se i pronašao neko osoblje spremno dati informacije. Jedan izvor mi je rekao da je 95 konzultanata samo u regiji Dunedin imalo koristi od izuzeća od cjepiva. Drugi izvor ukazao je na skupinu liječnika koji rade u Northlandu i koji su se međusobno dogovorili da ostanu necijepljeni. Čini se da je ukupan broj u stotinama, možda i više.

Čini se da su ta odobrena izuzeća obuzdana naredbama. Drugim riječima, nikome nisu smjeli reći da su dobili izuzeća — radilo se o tajnom procesu koji je Ministarstvo zdravlja željelo sakriti od javnosti.

U svakom slučaju, svaki liječnik koji je savjetovao pacijenta da bi cijepljenje mRNA protiv Covida moglo biti rizično suočio se s disciplinskim mjerama, a mnogi su zapravo suspendirani.

Stoga je medicinsko osoblje dopustilo da bude izmanipulirano u poziciju u kojoj, ako i sami nisu cijepljeni, i dalje moraju savjetovati svoje pacijente da se cijepe – što je recept za rašireno licemjerje u zdravstvenim službama”, stoji u Epohinom članku, odnosno prijevodu.

Kako navodi britanski portal za provjeru činjenica Full Fact, Guy Hatchard je i ranije širio netočne tvrdnje o Covid-19 cjepivima. Netočno je povezivao povećanu smrtnost Novozelanđana u 2021. godini s cijepljenjem stanovništva. Hatchard sam o sebi piše kao o “međunarodnom zagovorniku sigurnosti hrane i prirodne medicine”.

Cijepljenje protiv Covid-19 nije bilo obavezno za sve građane

U odnosu na ostatak svijeta, Novi Zeland je imao strože mjere za suzbijanje koronavirusa od samog početka pandemije. Nakon što su COVID-19 cjepiva odobrena i puštena u opću primjenu, tamošnja si je vlada za cilj postavila visoku procijepljenost kako bi se stekli uvjeti za otpuštanje i ukidanje epidemioloških mjera. “Cijepljenje je prva stvar koju svatko može učiniti kako bi se zaštitio od COVID-19, pomogao ubrzati naš gospodarski oporavak, smanjio rizik od masovnog zatvaranja i omogućio sigurno ponovno otvaranje granica Novog Zelanda iduće godine”, rekla je u kolovozu 2021. godine tadašnja premijerka Jacinda Ardern, kada je najavljivala vladin plan ponovnog povezivanja Novog Zelanda s ostatkom svijeta.

Otkako su, u veljači 2021. godine, prva Covid-19 cjepiva stigla u ovu otočku pacifičku zemlju, stavovi njenih građana o cijepljenju jesu varirali, ali nije bio prisutan velik postotak onih koji se u potpunosti njemu protive. Primjerice, u rujnu te godine, prema anketi koju je naručilo tamošnje ministarstvo zdravstva, preko 86 posto ispitanika (cijepljeni i necijepljeni) pokazalo je podršku cijepljenju ili želju da se cijepi.

Sredinom prosinca 2021. godine, Novi Zeland je dosegao devedesetpostotnu procijepljenost. Do 16. prosinca te godine, stoji na službenoj internetskoj stranici vlade, 3.789.662 od 4.209.057 Novozelanđana u dobi od 12 i više godina koji ispunjavaju uvjete bili su potpuno cijepljeni, a 3.969.267 (94 posto) djelomično cijepljeno.

U međuvremenu, u jesen te godine, vlada je donijela odluke prema kojima je cijepljenje bilo obavezno za radnike u javnim sektorima u kojima postoji velika izloženost (potencijalno) zaraženima: zdravstvu, obrazovanju, policiji. Svrha Naredbe o javnozdravstvenom odgovoru na Covid-19 bila je spriječiti i ograničiti rizik od izbijanja ili širenja Covid-19. Ta naredba sadrži i klauzulu 12a koja pojašnjava kako se podnose zahtjevi za iznimke. Uz to, na stranicama novozelandskog vijeća medicinskih sestara pisalo je da izuzeti mogu biti oni radnici koji se ne mogu cijepiti “iz osobnih zdravstvenih razloga” te da se onaj tko smatra da treba biti izuzet treba obratiti poslodavcu.

U rujnu 2022. godine vlada Novog Zelanda ukinula je obavezu cijepljenja u svim sektorima u kojima se to zahtijevalo. U kolovozu ove godine vlada je ukinula preostale javnozdravstvene mjere za sprječavanje širenje koronavirusa. Kako navode na službenim stranicama, učinila je to jer je rizik od Covida-19 niži u odnosu na ranije periode epidemije i jer je razina hospitalizacija povezana s koronavirusom stabilna.

Ove jeseni su se također među novozelandskim korisnicima društvenih mreža pojavile tvrdnje da su svi novozelandski državni službenici bili prisiljeni na cijepljenje protiv Covid-19 kako bi zadržali svoje poslove, osim zastupnika u parlamentu. Međutim, kako je utvrdio australski AAP FactCheck, samo su određeni sektori u javnim službama bili podložni toj naredbi. Također su naveli da su svi zastupnici u parlamentu bili cijepljeni, iako im ta obveza nije bila uvedena.

Zaključno, tvrdnja da je Novi Zeland izuzeo elitu “od primanja eksperimentalnih cjepiva protiv Covid-19, dok je tjerao stanovništvo na cijepljenje” obmanjujuća je i netočna iz nekoliko razloga. Stanovništvo te države nije bilo natjerano na cijepljenje, nego je ta obaveza uvedena za rizičnije poslove u javnim službama. Izuzeća nisu bila dozvoljena “eliti” nego radnicima koji dokažu da imaju opravdane razloge za to. Također, nije bilo skrivano od javnosti da službenici imaju tu mogućnost. I u konačnici, cjepiva protiv Covid-19 nisu eksperimentalna. Kako smo ranije pisali, cjepiva protiv koronavirusa novost su na tržištu, ali su prošla klinička ispitivanja i dobila odobrenje da se puste u upotrebu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.