Razotkriveno

Snimka iz 2018. ne prikazuje rušenje McDonald’sa u Rusiji

Facebookom se širi pet godina stari video koji, suprotno tvrdnjama, ne prikazuje rušenje poznatog restorana brze prehrane u Rusiji.
Ilustracija: Pixabay

Društvenim mrežama širi se snimka koja navodno prikazuje rušenje poznatog restorana brze hrane u Rusiji. Snimka prikazuje bager koji uništava McDonald’sov znak u blizini prometnice.

“McDonald’s u Rusiji”, kratak je opis snimka objavljenog na Facebooku 28. prosinca 2023. godine (status arhiviran ovdje, a snimka ovdje)

Snimka iz 2018. godine

Iako je originalna snimka nastao 2018. godine, isječak iz njega postao je viralan proteklih tjedana. Post s natpisima na hrvatskom jeziku podijeljen je do objave ovog teksta preko 1.5 tisuća puta, a ima preko 300 komentara i preko 7.4 tisuća reakcija.

Dijelio se i na drugim platformama i drugim jezicima (1, 2, 3, 4), a dodavali su mu se različiti opisi. Dio videa sadrži poruke podrške palestinskom narodu i osude kompanija koje surađuju s Izraelom. Međutim, kako su ranije utvrdili strani portali za provjeru činjenica, ta snimka ne prikazuje rušenje McDonald’sa zbog bojkota kompanija povezanih s Izraelom (1, 2, 3, 4). Uz Rusiju, neki su korisnici društvenih mreža tvrdili da je snimka nastala u Kataru ili Pakistanu.

Video iz SAD-a

Znak koji je porušio bager sastojao se od loga kompanije i natpisa na engleskom jeziku: “Posluženo preko 99 milijardi”. Također je na znaku naznačeno da se radi o drive-through poslovnici, odnosno radnji u kojoj je hranu moguće naručiti bez napuštanja automobila. Stoga su se i poneki korisnici Facebooka zapitali zbog čega se, ako je video snimljen u Rusiji, koriste natpisi na engleskom.

Inače, mnoge ruske poslovnice McDonald’sa (1, 2, 3, 4) bile su prilagođene lokalnom kontekstu. U javnom prostoru bile su označene karakterističnim žutim lukovima koji su predstavljali stilizirano slovo M, a nastavak imena restorana pisan je ćiriličnim pismom. Stoga je sumnja korisnika Facebooka da je video nastao u Rusiji itekako opravdana.

Screenshot/YouTube

Originalni video nastao je u SAD-u, a objavila ga je na YouTubeu tamošnja tvrtka Simpson Dirt Construction 27. listopada 2018. godine. Video u gornjem desnom kutu sadrži i logo te tvrtke, dok je u onome koji trenutno kruži društvenim mrežama logo Simpson Dirt Constructiona izrezan. Ta tvrtka obavlja “usluge iskapanja, pripreme zemljišta za gradnju, iznajmljivanja kontejnera, uklanjanja smeća, rušenja, prijevoza zemlje, kamenja i šljunka” u gradovima Prattu i Wichiti (savezna država Kansas). U opisu spomenutog videa stoji: “Srušili smo McDonald’s u Prattu”.

McDonald’s se iz Rusije povukao u proljeće 2022. godine

McDonald’s je među vodećim svjetskim restoranima brze hrane, s više od 39 tisuća lokacija u preko stotinu zemalja. Kompanija je otvorila svoj prvi restoran u Rusiji — tada dijelu Sovjetskog Saveza — na moskovskom Puškinovom trgu 31. siječnja 1990. godine. Za Ruse je otvaranje tog lanca brze hrane, sinonima kapitalizma i američke kulture, bilo “vrlo opipljiv simbol nadolazećeg raspada Sovjetskog Saveza”.

Nakon što je 24. veljače 2022. godine Rusija napala Ukrajinu, vodstvo kompanije je najavilo da će “McDonald’s privremeno zatvoriti restorane i pauzirati rad u Rusiji”. “Sukob u Ukrajini i humanitarna kriza u Europi prouzročili su neizrecivu patnju nedužnih ljudi. Pridružujemo se svijetu u osudi agresije i nasilja i molitvi za mir […] Usko surađujući u dogovoru s našim predsjednikom Rickom Hernandezom i ostatkom Upravnog odbora McDonald’sa tijekom prošlog tjedna, McDonald’s je odlučio privremeno zatvoriti sve naše restorane u Rusiji i pauzirati sve operacije na tržištu”, stajalo je u najavi objavljenoj 8. ožujka 2023. godine.

Nakon što je kompanija objavila da će izaći s ruskog tržišta i pokrenula proces prodaje ruskog poslovanja, u svibnju 2022. godine sklopila je kupoprodajni ugovor sa svojim postojećim korisnikom licence Alexanderom Govorom. Prema tom ugovoru, on je preuzeo McDonald’sov cjelokupni portfelj restorana i može upravljati restoranima pod novim brendom. U lipnju iste godine su te poslovnice otvorene pod novim imenom — Vkusno i tochka (Ukusno i točka).

Dio potrošača zaista bojkotira McDonald’s

U protekla dva mjeseca, širom svijeta održavaju se prosvjedi u znak podrške palestinskom narodu te se bojkotira tvrtke na temelju njihovog (ne)djelovanja ili stavova vezanih uz sukob na Bliskom istoku. McDonald’s je na meti nakon što je podružnica u Izraelu nudila besplatnu hranu za izraelsku vojsku, a uz njega i drugi globalni lanci poput Domino’s Pizze i Burger Kinga.

Na lokacijama McDonald’sa diljem Bliskog istoka nastale su brojne tenzije, nedugo nakon što je buknuo sukob Izraela i Hamasa. “Mnogi McDonald’sovi operateri u regiji brzo su se distancirali od postupaka izraelskog operatera. Franšizne grupe u Kuvajtu, Pakistanu i drugim zemljama izdale su izjave u kojima se navodi da ne dijele vlasništvo s izraelskom franšizom”, izvijestio je CNN u listopadu prošle godine.

Reuters je izvijestio 2. siječnja ove godine da je malezijski McDonald’s tužio pokret BDS koji promiče bojkot protiv Izraela zbog “lažnih i klevetničkih izjava” za koje tvrdi da su naštetile njegovom poslovanju, tražeći odštetu u iznosu 1,3 milijuna dolara.

Neki potrošači bojkotiraju lanac kafeterija Starbucks nakon što je tvrtka tužila svoj sindikat zbog objave na društvenim mrežama kojom su izrazili podršku Palestincima. Bojkotiralo se i druge multinacionalne kompanije, primjerice modni brand Zara — zbog korištenja fotografija koje podsjećaju na rat i stradanja u Gazi. Međutim, kako je Faktograf ranije utvrdio, društvenim mrežama širili su se i sadržaji koji nisu bili povezani s tim bojkotom.

Tako je i u slučaju navodnog rušenja McDonald’sovog restorana. Video koji to prikazuje nije se dogodio u Rusiji a, isto tako, nema veze s bojkotom Izraela, odnosno subjekata koji s tom državom surađuju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.