Razotkriveno

Zagrebačka zračna luka ne rasprodaje prtljagu

Facebookom se ponovno šire pozivi na lažnu rasprodaju prtljage zagrebačkog aerodroma.
Ilustracija: Pixabay

Zračna luka Zagreb priopćila je 3. siječnja 2024. godine preko svoje službene stranice na Facebooku da se “ponovno pojavila Facebook stranica koja lažno predstavlja Zračnu luku Zagreb i oglašava prodaju prtljage iz ureda za Izgubljeno i nađeno”.

Lažna Facebook stranica, nazvana “Croatia Airport” kreirana je u rujnu prošle godine, a od tada ima tek 14 pratitelja. Trenutno preko sponzorirane objave nudi rasprodaju prtljage koju su putnici izgubili ili nisu preuzeli.

“Budući da ljudі nіsu preuzeli svoje kutije vіše od 6 mjesecі, naše skladište je puno і uprava nam je naložila dа recikliramo sve kutije, ali оdlučili smo vam іh prodati za samo 2,95 €.
Ograničena količina
Kliknite na gumb іspod kako biste otišli na web stranicu і іzvršili narudžbu”, stoji u statusu lažne stranice objavljenom 2. siječnja (arhiviranom ovdje).

Screenshot/Facebook

Pritisak na gumb vodi na sumnjivu internetsku stranicu na kojoj se odbrojava vrijeme do kraja rasprodaje.

“Čestitamo!

Postali ste sudionik akcije Međunarodne zračne luke Zagreb!

Međunarodna zračna luka Zagreb Prodaja počela 2023! Hitno raščišćavamo skladište u zračnoj luci i prodaju prtljage koja je bila bez nadzora više od 6 mjeseci. Prema pravilima, treba ga zbrinuti, ali mi organiziramo dobrotvorni događaj i dajemo ga za samo €2.95.

Uključite se u anketu kako biste potvrdili da ste stvarna osoba koja će dobiti izgubljenu prtljagu.

Molimo požurite jer je broj nagrada ograničen!”, stoji na stranici koja nalikuje na stranicu Zračne luke Zagreb.

U komentarima, kako na toj stranici, tako i ispod Facebook objave, se pojavljuju fotografije navodnih kofera koje su korisnici kupili na navodnoj rasprodaji, no svi dolaze s profila sa stranim imenima koji djeluju kao lažni profili. Primjerice, nekoliko korisnica koje su ostavile komentar pod stranim ženskim imenom i imaju fotografiju žene na slici profila, izrazile se u muškom rodu (i obrnuto).

“Bio sam jako skeptičan u vezi s ovom ponudom, ali sam je ipak odlučio naručiti i nije mi žao jer je u kofer bilo puno cool različitih stvari. Već trčim za sljedeću narudžbu” komentar je jedne “korisnice”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Prevaranti su i ranije pokušavali “prodati” prtljagu

Veoma sličnih pokušaja prevare bilo je i ranije. U studenom je Faktograf pisao kako je na Facebook stranici “Zagreb Airport Franjo Tuđman”, koja također nije službena stranica Zračne luke Zagreb, objavljeno je više objava o rasprodaji izgubljene prtljage. Kao i posljednjem slučaju, od korisnika se tražilo da kliknu na link te da ispune anketu. Na stranici je bilo potrebno odgovoriti na nekoliko pitanja i ostaviti svoje osobne podatke, kao i podatke o karticama. Također su u prevari sudjelovali sumnjivi profili koji su navodno uspjeli kupiti prtljagu na rasprodaji.

U upozorenju koje je ostavila službena stranica zagrebačke zračne luke naglašeno je da je to “jedina Facebook stranica putem koje će Zračna luka Zagreb komunicirati s publikom”. Napominju i da Zračna luka Zagreb “nikada neće tražiti podatke o bankovnim karticama ili osobne podatke bilo koje vrste putem društvenih mreža” te da “nikada nije i neće u budućnosti organizirati u nijednom obliku prodaju prtljage”.

Na društvenim mrežama često se pojavljuju lažne stranice trgovačkih lanaca i tvrtki koje nude poklone ili ‘prodaju’ proizvode renomiranih proizvođača po izrazito niskim i povoljnim cijenama. O takvim prijevarama Faktograf je pisao u više navrata.

Također, internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža vrlo često obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.