Razotkriveno

Lažna izjava Georgea Washingtona: Govorio je o špekulantima, a ne Židovima

Društvenim mrežama se širi antisemitski citat koji se lažno pripisuje prvom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.
Ilustracija: Pixabay

Društvenim mrežama se širi antisemitski citat koji se netočno pripisuje prvom američkom predsjedniku Georgeu Washingtonu.

“Oni (Jevreji) rade efikasnije protiv nas, nego neprijateljske vojske. Oni su sto puta opasniji po naše slobode i veliki cilj kojim se bavimo… Za žaljenje je što ih svaka država odavno nije progonila kao štetočine društva i najveće neprijatelje koje imamo za sreću Amerike”, stoji u Facebook statusu (arhiviran ovdje), a kao autor izjave navodi se Washington.

Screenshot/Facebook

Post, objavljen 14. siječnja 2024. godine, sadrži i vizual na kojem je Washingtonova slika i isti citat na engleskom jeziku.

Tvrdnja da je Washington o Židovima govorio kao o “štetočinama društva” i “najvećim neprijateljima sreće Amerike” širila se i ranije pa je fact-checking portal Snopes 2022. godine provjerio njenu točnost. Utvrdio je da se radi o preinaci nečega što je Washington rekao o drugoj skupini ljudi što je ponudilo “dovoljno aure autentičnosti da zvuči uvjerljivo”. Njegova se originalna izjava odnosila na špekulante valutama koji su pokušavali zaraditi iskorištavanjem vojnika i drugih građana tijekom Američkog rata za neovisnost (1775–1783.).

U pismu pravniku Edmundu Pendletonu (studeni 1779. godine) Washington je špekulante nazvao “crnim plemstvom” koje “učinkovitije radi protiv nas nego neprijateljsko oružje”. “Oni su stotinu puta opasniji za naše slobode i veliku stvar u koji smo uključeni. Za žaljenje je što ih svaka država odavno nije lovila kao štetočine društva i najveće neprijatelje za sreću Amerike”, stoji u pismu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Washington se borio u Francusko-indijanskom ratu (1754-1763). u kojem je 1755. bio imenovan zapovjednikom svih virginijskih postrojba. Tijekom Američkog rata za neovisnost bio je vrhovni zapovjednik Kontinentalne vojske. Taj je rat okončan Pariškim ugovorom iz 1783. godine: britanska je kruna službeno priznala američku neovisnost i ustupila većinu svog teritorija istočno od rijeke Mississippi Sjedinjenim Državama. Godine 1787. Washington je izabran za predsjednika konvencije koja je napisala Ustav SAD-a. Dvije godine kasnije postao je prvi predsjednik Amerike.

Prema Snopesu, Washingtonov privatni život i spisi ne otkrivaju nikakve dokaze antisemitizma, a njegov javni stav prema vjerskoj toleranciji bio je izražen tijekom posjeta dobre volje Newportu 1790. godine. Kada mu je Hebrejska kongregacija iz Newporta izrazila dobrodošlicu, Washington je odgovorio pisanjem “prve predsjedničke deklaracije o slobodnom i jednakom statusu židovsko-američkih građana”.

Gore analizirani status ocjenjujemo netočnim jer je Washingtonova originalna izjava koju je usmjerio protiv ratnih mešetara prekrojena kao izjava protiv Židova. Kako je zaključio Snopes, antisemitska retorika nije ništa novo, kao ni pokušaji da ju se legitimira pripisivanjem lažnih antisemitskih citata uglednim ličnostima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.